1. DSM-Firmenich zet dierendivisie in etalage
DSM-Firmenich wil af van de diervoedingstak. Het Nederlands-Zwitserse concern hoopt zo minder afhankelijk te worden van de schommelende vitamineprijzen, iets waar deze divisie in het bijzonder last van heeft. Het bedrijf realiseerde in 2022 nog een brutobedrijfswinst van ruim een half miljard euro met de activiteiten in dierenvoeding. Dat is een jaar later teruggezakt naar 128 miljoen euro, schrijft De Tijd.
Ivo Lansbergen zal de divisie blijven leiden. Twee onderdelen blijven behouden: Bovaer, een supplement waardoor runderen minder methaan uitstoten, en de duurzame visolie van Veramaris.
2. BAM ziet woningverkoop dalen, maar brutowinst stijgen
BAM sluit 2023 met een bescheiden succesje af. Het Bunnikse bouwbedrijf noteert een brutowinst van 304 miljoen euro op een omzet van 6,3 miljard euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers. Daarmee verbetert het concern het resultaat van 2022 licht. Toen viel de brutowinst alleen hoger uit door de verkoop van het Duitse ingenieursbureau Wayss & Freytag.
Ceo Ruud Joosten en cfo Frans den Houter spreken van een ‘goede bijdrage in een lastige markt’. De woningmarkt stagneert en daar heeft BAM last van; het bouwbedrijf verkocht bijna 450 woningen minder dan een jaar eerder. Die daling werd gecompenseerd door goede prestaties in onder meer de aanleg van glasvezelnetwerken, stroomnetten en de bouw van bedrijfsgebouwen.
3. Microsoft steekt miljarden in Duitse AI-infrastructuur
Microsoft komt met een zak geld naar Duitsland. De komende twee jaar steekt het een bedrag van 3,2 miljard in nieuwe datacenters in Noordrijn-Westfalen en rond Frankfurt, meldt BNR. Ook worden nieuwe AI-medewerkers opgeleid. Het is de grootste investering van de techgigant in het land tot nu toe.
Voor bondskanselier Olaf Scholz is het vermoedelijk een geschenk uit de hemel. Dat zegt Sander Tordoir, senior econoom bij denktank Centre for European Reform, tegen de nieuwszender. Duitsland is blijven hangen in de ‘oude economie’ van auto’s, staal en chemicaliën en kan een steuntje in de rug gebruiken bij de technologische transitie. Hij voorziet een ‘grote productiviteitsstijging’ als bedrijven in deze sectoren AI gaan gebruiken.
4. Boze Elon Musk zegt Delaware gedag
Elon Musk voert zijn dreigement uit: ruimtevaartbedrijf SpaceX verruilt Delaware voor Texas. De vestigingsaanvraag is ingediend, meldt de topman op X. Hij richt zich in het bericht ook op andere ondernemers. ‘Als je bedrijf nog steeds gevestigd is in Delaware, raad ik je aan zo snel mogelijk te vertrekken.’
Musk is helemaal klaar met de staat, sinds een lokale rechter twee weken geleden een streep door zijn bonus zette. Het ging om een beloningspakket uit 2018 in de vorm van aandelenopties, met een waarde van 55,8 miljard dollar. Enkele kleine aandeelhouders vonden dat bedrag buitensporig en werden door de rechtbank in het gelijk gesteld.
5. América Móvil bouwt belang in KPN fors af
América Móvil heeft zijn belang in KPN teruggebracht naar 2,75 procent. Dat meldt het FD op basis van een recente melding bij de Autoriteit Financiële Markten. Een jaar eerder had het Mexicaanse telecombedrijf van zakenman Carlos Slim nog bijna een vijfde van de aandelen in handen. Volgens een woordvoerder van KPN hangt de afbouw hangt samen met het aflopen van een obligatielening die América Móvil bijna drie jaar geleden in de markt zette.
América Móvil kwam in 2012 aan boord bij KPN, aanvankelijk met een belang van 30 procent. Een jaar later deed het Mexicaanse concern een poging om een meerderheidsbelang te verwerven, maar dat mislukte.
6. Must read: ‘Kunnen we stoppen met tweede kansen voor mensen als Marc, Mart en Matthijs?’
Het lijkt belangrijker om mensen een tweede kans te geven dan daadwerkelijke verandering te realiseren. Dat betoogt DEI-adviseur en spreker Nadine Ridder in Trouw. Ze hekelt de status quo, die ze omschrijft als: ‘verandering, ja, maar geen echte consequenties voor machtige individuen.’
‘Het idee dat mensen recht hebben op een positie, zelfs als ze grensoverschrijdend gedrag vertonen, is een vorm van entitlement. Dit versterkt het idee dat bepaalde mensen ‘de beste’ zijn in hun vakgebied. Dat is niet waar, het illustreert slechts hoe macht werkt.’
Volgens Ridder moet een nieuwe norm worden gesteld. ‘Daarvoor hebben we echt andere mensen nodig dan degenen die dit giftige systeem hebben gecreëerd, gevoed en verdedigd. Het structurele grensoverschrijdende gedrag in veel sectoren komt voor een groot deel door het gebrek aan diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid.’
7. Bij de koffieautomaat: Crocs blijven niet aan te slepen
Iedereen is het erover eens dat ze spuuglelijk zijn en tóch zijn ze niet aan te slepen: Crocs. Moederbedrijf Crocs, Inc. zag de verkopen het afgelopen jaar met ruim 11 procent toenemen tot een recordomzet van bijna 4 miljard dollar (3,7 miljard euro). Daarvan komt driekwart op het conto van het bekende klompenmerk en de rest op het andere label van de groep, Heydude.
Voor het huidige boekjaar verwacht het Amerikaanse bedrijf een groei van 3 tot 5 procent. Hoe Crocs dat blijft flikken? Het merk weet in elk geval te verrassen: afgelopen november werden vriend en vijand nog opgeschrikt door Crocs-cowboylaarzen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates