1. Dille & Kamille betaalt tonnen aan ontvangen NOW terug
Woon- en keukenwinkel Dille &Kamille betaalt alle ontvangen loonsteun terug. ‘We zouden er recht op hebben, maar we zijn een bedrijf van normen en waarden. Als we zelf onze broek kunnen ophouden, dan is het raar om dat niet te doen’, aldus directeur Hans Geels op BNR Nieuwsradio. De winkelketen kreeg door de coronacrisis aanvankelijk een flinke tik, maar uiteindelijk viel de omzet over het hele jaar 10 procent hoger uit. Andere ontvangers van NOW-steun zijn minder geneigd om geld terug te betalen, blijkt uit onderzoek van de NOS. DAF, Randstad en Atos Group zeggen dat de resultaten echt tegenvielen, andere bedrijven (payrolbedrijf EvTilburg en cateraar Albron bijvoorbeeld) vinden het nog te vroeg om te zeggen of ze NOW terug gaan storten.
2. Noorse branchegenoot koopt New York Pizza
New York Pizza, na Domino’s de grootste pizzaketen van ons land, komt voor driekwart in handen van branchegenoot Orkla. De Noren, die al jaren deeg afnemen van New York Pizza, gaan het bedrijf helpen om te groeien in België en Duitsland. Oprichter en ceo Philippe Vorst en zijn compagnon houden samen een kwart van de aandelen, de huidige directie blijft en het hoofdkantoor in Amstelveen ook. In het Financieele Dagblad zegt Vorst ervan uit te gaan dat het aantal vestigingen door de deal dit jaar al boven de 250 uit zal komen. Nu zijn het er 232, waarvan 229 in Nederland.
3. Deze 30 leiders maken het verschil
MT/Sprout ging op zoek naar de leiders die echt het verschil maken als het gaat om diversiteit en inclusie binnen bedrijven. Dat is de Inclusive 30 geworden, een jaarlijkse lijst met dertig mensen die het Nederlandse bedrijfsleven eerlijker en toegankelijker maken. Zoals Artie Debidien, cio van NN Group, die zichzelf een cheerleader voor diversiteit noemt. Of Rodney Lam, de mede-eigenaar van urban modemerk Daily Paper, die zijn bedrijf ‘best een goed voorbeeld’ vindt van hoe de wereld eruit zou kunnen zien als mensen gewoon zichzelf kunnen zijn. De andere 28 namen – en wat ze te vertellen hebben – lees je hier.
4. Rechter verwerpt aanklachten tegen Facebook
Het is niet bewezen dat Facebook een monopolie is. Dat heeft een Amerikaanse rechter geoordeeld in twee zaken tegen de techgigant. Die waren aangespannen door een aantal Amerikaanse staten en door de FTC, de Amerikaanse mededingingsautoriteit. In beide zaken werd geëist eisten dat Facebook Whatsapp en Instagram afstoot. Op die manier moet Facebooks dominantie op de markt voor ‘persoonlijke sociale netwerken’ gebroken worden. Volgens de NOS krijgt de mededingingsautoriteit een maand de tijd om aan te tonen dat Facebook wel degelijk een monopoliepositie heeft. De staten krijgen die mogelijkheid niet.
5. Steven Zaat aan de slag als cfo bij Air France KLM
Per 1 juli begint de Nederlander Steven Zaat als cfo bij Air France KLM. Zijn motto is: ‘Je kunt op zijn minst aardig zijn. Daarom wil iedereen hem er bij hebben’, zegt Lode Schaeffer, die al twintig jaar met hem bevriend is. Dat geldt blijkbaar ook voor de Canadese topman Ben Smith, van wie Zaat de rechterhand wordt. Die zal de onderhandelingskwaliteiten van de Nederlander wellicht nodig nog hebben. Een studievriend in het FD: ‘Met mensen die het niet interesseert of de taart groter wordt als hùn stuk maar groter wordt, heeft hij niets.’
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Wie is de man die het opneemt tegen Netflix en Amazon?
RTL-baas Sven Sauvé is inmiddels machtiger dan zijn vroegere baas John de Mol. Dat lezen we in de Volkskrant over de man die vorige week totaal onverwachts de fusie tussen RTL en Talpa aankondigde. Een opvallende verschijning, aldus de krant. ‘Meer een tv-ster dan een grijze muis achter de schermen’. Een tv-bons die nu eens niet uit het Gooi komt, maar uit Eindhoven. Iemand die al jaren inziet wat de gevolgen van de digitalisering op de media zijn. Zelfs bij Netflix is Sauvé niet onopgemerkt gebleven. ‘We noticed your growth’ zeiden ze tegen me, vertelde hij eerder trots in NRC.
7. Zoom-topic: Van cupmaten raden tot seksmails, veel werknemers melden seksuele intimidatie niet
Een op de zes Nederlandse werknemers heeft de afgelopen tien jaar te maken gehad met seksuele intimidatie op de werkvloer, vrouwen twee keer vaker dan mannen. Toch maakt nog niet de helft van hen daar melding van, constateert het College voor de Rechten van de Mens dat onderzoek deed onder 2000 werknemers bij 300 bedrijven. De belangrijkste reden is dat slachtoffers denken dat hun situatie niet ernstig genoeg is. Ook vragen ze zich af of ze het gedrag misschien over zichzelf hebben afgeroepen, zegt Adriana van Dooijeweert van het college tegen de NOS. ‘De meesten weten nog precies wat ze aan hadden op dat moment (…) Was mijn topje niet te laag, mijn rok te kort of mijn jeans te strak?’
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates