1. DataSnipper unicorn na investering van 100 miljoen
Na Picnic sleept DataSnipper de tweede megadeal in de Nederlandse techsector van dit jaar binnen. Het Amsterdamse softwarebedrijf haalt 100 miljoen dollar op in een investeringsronde, geleid door durfkapitaalverstrekker Index Ventures, en krijgt een waardering van een miljard dollar mee. Daarmee is DataSnipper het nieuwste lid in de eregalerij van Nederlandse unicorns.
DataSnipper levert automatiseringssoftware voor accountants. Sinds de oprichting in 2017 is het platform razendsnel gegroeid: de omzet verdubbelde meerdere jaren op rij. Inmiddels is het bedrijf actief in 125 landen met klanten als Deloitte, Ernst & Young, KPMG en PwC. Index Ventures is de tweede investeerder die aan boord komt; twee jaar geleden nam Insight Partners al een minderheidsbelang in het bedrijf.
Lees meer: DataSnipper tankt 100 miljoen en is de volgende Nederlandse unicorn
2. Omzet Rituals naar 1,7 miljard euro
2023 was een recordjaar voor Rituals. Het wellnessmerk zag de omzet met 22 procent groeien tot 1,7 miljard. En Rituals meldt bij de presentatie van de jaarcijfers meer goed nieuws: de marge is weer terug op het niveau van voor corona. Zowel via de fysieke winkels als online nam de verkoop toe.
Rituals heeft het afgelopen jaar dan ook niet stilgezeten. Het bedrijf lanceerde meer dan 150 nieuwe producten, opende tweehonderd eigen winkels en vijfhonderd locaties in warenhuizen, parfumeriewinkels en op vliegvelden.
Belangrijke stap was de opening van de eerste tien winkels in Azië (Singapore, Thailand, Maleisië en China). Ook de introductie van duurdere (‘premium’) collecties en nieuwe lijnen, ook voor mannen, stuwden de groei.
3. Ondernemersbank Knab in Oostenrijkse handen
Een jaar na de laatste overname is Knab alweer van eigenaar gewisseld. ASR haalde de online bank binnen bij de overname van Aegon Nederland, maar verkoopt Knab nu door aan de Oostenrijkse bankengroep Bawag.
Een verrassing is dat niet: het was al bekend dat de verzekeraar op zoek was naar een koper. Met de deal is 510 miljoen euro gemoeid. Bawag legt nog eens 80 miljoen euro extra neer voor het beheer van hypotheken die op de balans stonden bij Knab.
Lees ook: Hoe de strategie bij Knab gezamenlijk wordt vormgegeven
De toezichthouders moeten nog akkoord gaan. Naar verwachting komt de deal in de tweede helft van 2024 rond. Knab is met ruim 300.000 klanten relatief klein. De bank werd in 2012 opgericht als alternatief voor met name (kleine) ondernemers, en bood meer diensten dan een betaalrekening alleen. Knab startte zelfstandig en versmolt later met de bankentak van Aegon.
4. Monique Pennings verruilt NN voor Allen & Overy
Monique Pennings is met ingang van februari benoemd tot hoofd Corporate Social Responsibility (CSR) bij de Nederlandse tak van advocatenkantoor Allen & Overy. Ze maakt de overstap vanaf NN Group, waar ze eerst hoofd Community Investment International en daarna hoofd Diversity & Inclusion was. In die rol haalde ze de Inclusive30 van 2023.
Eerder vervulde ze verschillende functies bij ING. Daarnaast zet ze zich als voorzitter van de Raad van Toezicht van Vattenfall Foundation in voor kwetsbare mensen in de samenleving.
5. ING-topman waarschuwt voor kater na ‘rentefeest’
ING heeft in 2023 flink geprofiteerd van de oplopende rente. De bank verdubbelde zijn nettowinst tot bijna 7,3 miljard euro. Topman Steven van Rijswijk waarschuwt dat dit feestje beperkt blijft tot één uitzonderlijk jaar en dat de centrale banken hun rentes komend jaar weer zullen verlagen. Hij verwacht dat de rentemarge over heel 2024 daalt van 1,19 naar 1 procent.
Die waarschuwing viel niet goed bij beleggers. ING maakte op de beurs de grootste smak in ruim een jaar tijd (-6,4 procent), schrijft het FD. BNP Paribas kwam met een soortgelijke waarschuwing en werd nog harder afgestraft: minus 8,8 procent op de beurs.
6. Must read: onderzoekscommissie schrikt van situatie bij NPO
Grensoverschrijdend gedrag speelt breed bij de landelijke publieke omroepen. Dat blijkt uit het onderzoek naar de werkcultuur door de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen. Drie van de vier respondenten gaven aan dat ze hier over een periode van een jaar – mei 2022 tot mei 2023 – als doelwit of getuige mee te maken hebben gehad. Dat zijn bijna 1.500 medewerkers. De commissie zegt geschrokken te zijn van deze cijfers en de ernst van de gedragingen.
Dat gaat van sarcastische opmerkingen en medewerkers de huid vol schelden tot fysieke agressie: met telefoons gooien of deuren smijten. Ook wordt melding gedaan van seksueel wangedrag. Volgens de commissie waren de directies op de hoogte, maar werden ‘indringende signalen’ vanaf de werkvloer en P&O-afdelingen niet goed opgepakt. ‘Op alle niveaus is te veel weggekeken’, stelt de commissie. ‘Door leidinggevenden, organisatieprofessionals, toezichthouders bij de omroepen en de NPO.’
7. Bij de koffieautomaat: koopjesketen Action wordt nog goedkoper
Action was al niet duur en is nu (nog) goedkoper. De koopjesketen heeft de prijs van 2.500 artikelen verlaagd. Dat is bijna 40 procent van het aanbod en is mogelijk doordat grondstoffen en transport weer goedkoper zijn geworden. Dat schrijft RTL.
Het gaat deels om een correctie. Eerder stegen die kosten juist, al zegt woordvoerder Lucie Hoopman dat die prijsstijgingen niet volledig werden doorberekend aan klanten. ‘Die zijn zoveel mogelijk door Action zelf opgevangen.’ De discounter is niet de enige die de prijzen naar beneden schroeft. Ikea kondigde afgelopen week aan hetzelfde te doen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates