Plus: Topvrouw voor Shell Nederland, 'Werkloosheid houdt aan', Stork in Amerikaanse handen
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Commissaris buitenspel bij Ten Cate
Het wordt langzamerhand een soap in Almelo. Egbert Ten Cate is min of meer buitenspel gezet als commissaris bij textielspecialist Ten Cate, meldt het Financieele Dagblad. De bestuurder is onder vuur komen te liggen vanwege belangenverstrengeling. Aanleiding is de overname van Ten Cate door het consortium Gilde Buy Out, ABN Amro Investments en Parcom, een overname die bij een groot deel van de zittende aandeelhouders omstreden is. Aandeelhouders zijn het oneens met het – in hun ogen – te lage bod van 24,60 euro per aandeel. Gisteren kwam via het FD naar buiten dat investeerder HAL als biedende partij nooit op gesprek is geweest bij Ten Cate.
De positie van bestuursvoorzitter Loek de Vries, die tegen zijn pensioen aanzat, Egbert Ten Cate als commissaris om omstreden omdat ze na de overname op dezelfde posities blijven zitten. Aandeelhouders trekken daarom in twijfel of Ten Cate als commissaris boven de partijen stond en integer handelde. Mede-commissaris Jan Hovers verdedigde hem nog tijdens een zeer rumoerige aandeelhoudersvergadering: 'Ik twijfel geen moment aan de onafhankelijkheid van Egbert ten Cate, maar gezien de discussie die over hem is ontstaan, hebben we dit besloten.’ Wordt vervolgd.
2. Belastingstrop voor KPMG
KPMG moet 18,3 miljoen euro aan de fiscus aftikken over gemaakte winsten met de ontwikkeling van het hoofdkantoor in Amstelveen. De partners van de accountancyfirma daarmee ruim 15 miljoen euro verdiend. Vanwege deze affaire is KPMG onderwerp van onderzoek bij het Openbaar Ministerie vanwege belastingontduiking, meldt het FD. Het is nog onduidelijk hoe deze zaak afloopt, maar bij een schikking moet KPMG nog een extra bedrag afdragen. En dan waren er ook nog wat cijfers over het afgelopen boekjaar, dat 30 september 2015 afliep. Omzet in het afgelopen boekjaar was 592 miljoen euro tegen 595 miljoen euro een jaar eerder. Volgens bestuursvoorzitter Albert Röell zit KMPG weer in de lift met een hogere klant – en medewerkerstevredenheid, 'maar we zijn er nog niet'. Röell zegt daarover: 'De organisatie is verder geprofessionaliseerd en de ramen en deuren zijn opengezet voor invloeden van buiten. Ons past bescheidenheid, na twee jaar van turbulentie zijn we ons ervan bewust dat we het verleden nog niet volledig achter ons kunnen laten.'
Lees meer op MT.nl:
-
Dit zijn de beste bedrijven in accountancy van Nederland (KPMG #3 na Deloitte en PwC)
- Dit zijn de beste fiscaal adviseurs van Nederland (KPMG #4)
3. Topvrouw voor Shell Nederland
Marjan van Loon (Linkedin-profiel) volgt per 1 januari 2016 Dick Benschop als de nieuwe president-directeur van Shell Nederland. Ze is de eerste 'Shellvrouw' die deze functie gaat bekleden. Van Loon (49) werkt al 26 jaar voor Shell en is sinds 2009 vicepresident van het onderdeel LNG & Gas Processing. Bestuursvoorzitter Ben van Beurden in het persbericht: 'Marjan brengt een schat aan ervaring en expertise mee om deze belangrijke positie in te vullen'. Oud-PvdA staatssecretaris Benschop was sinds mei 2011 topman van Shell Nederland. In een nieuwe rol bij Shell International moet hij gaan zorgen dat het olie – en gasconcern beter gaat samenwerken met ondernemingen waar Shell een minderheidsbelang in heeft. Shell heeft belangen aan zowel de winningskant (upstream) als aan de chemie- en verkoopkant (downstream) in onder meer Italië, Egypte, Kazachstan en Brunei.
4. 'Werkloosheid houdt aan'
De werkloosheid in Nederland blijft ook in 2016 steken op 6,9 procent. De arbeidsmarkt plukt hiermee niet de vruchten van een licht herstellende Nederlandse economie, zo voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB) maandag. De economie klimt zeer traag uit het dal, 55-plussers komen weer minder snel aan de bak, steeds meer processen worden geautomatiseerd en bedrijven vangen nieuwe groei op met de bestaande personeelsbezetting. Dit hele plaatje levert dus weinig nieuwe banen op.
5. Stork in Amerikaanse handen
Stork is voor 695 miljoen euro verkocht aan het Amerikaanse ingenieurs- en bouwconcern Fluor. Arle Capital neemt hiermee definitief afscheid als participant in het vermaarde Stork-conglomeraat. Eerder dit jaar werd Fokker Aerospace aan GKN van de hand gedaan. Fluor voegt 'Stork' (het voormalige 'Technical Services') toe zijn divisie Operations & Maintenance, dat 4.000 medewerkers telt. Door de overname komt het totaal op 19.000 medewerkers met een gezamenlijke omzet van 2,1 miljard euro. Het hoofdkantoor komt in Nederland en ook de huidige bestuursvoorzitter van Stork, Arnold Steenbakker, komt aan het hoofd van de nieuwe onderneming te staan. Saillant detail is dat Steenbakker zelf 22 jaar bij Fluor werkt. 'Fluor bouwt en Stork onderhoudt', zo wordt de nieuwe officieuze slogan.
Lees ook op MT.nl: 'Dit zijn de meest opmerkelijke overnamedeals van 2015'
6. Megafusie Staples en Office Depot onzeker
De overname van Office Depot door branchegenoot Staples is onzeker. De Amerikaanse toezichthouder FTC gaat tegen de fusie van de leveranciers van kantoorartikelen in beroep. Office Depot is namelijk de grootste concurrent van Staples. De FTC vreest dat de fusiecombinatie de prijzen gaan verhogen en dat consumenten hiervan de dupe worden. De markt waarin Staples opereert, van kladblokken tot pennen, zit vanwege de digitalisering al jaren in de slop. De omzetten lopen continu terug. Het bedrijf had begin dit jaar 6,3 miljard dollar (5,8 miljard euro) over voor Office Depot. De gezamenlijke omzet gaat richting de 35 miljard euro met duizenden nog fysieke winkels wereldwijd. Ook de Europese Commissie gaat de fusie onderzoeken.
7. NXP rondt miljardenovername af
De Nederlandse chipproducent NXP heeft de overname van zijn Amerikaanse branchegenoot Freescale afgerond. Met de deal is een bedrag van 12 miljard dollar gemoeid. Samen zijn de bedrijven zo'n 40 miljard dollar waard. NXP maakt tegelijkertijd bekend dat het onderdeel RF Power, maker van signaalversterkers, verkoopt aan de Chinese investeerder Jianguang. De Europese Commissie heeft aangedrongen op de verkoop, omdat door de overname van Freescale er hogere prijzen en minder concurrentie in het marktsegment kunnen ontstaan. Topman Guido Dierick van NXP Nederland: 'Tot vandaag waren we concurrenten en hebben we nog de deksels van elkaars pannen gelicht'. Een synergievoordeel van 200 miljoen dollar voor 2016 moet haalbaar zijn, denkt Dierick.
8. Plusje voor Siemens Nederland
De omzet van Siemens Nederland is het afgelopen boekjaar, dat 30 september 2015 eindigde, met 40 miljoen euro toegenomen tot 1,1 miljard euro. De netto winst nam toe van 64 miljoen euro naar 73 miljoen euro. Siemens Nederland voorziet de sectoren industrie, mobiliteit/infrastructuur, energie en gezondheidszorg van technologische oplossingen.
Het Duitse moederbedrijf heeft eerder dit jaar een wereldwijde reorganisatie aangekondigd: ruim 12.000 banen gaan verdwijnen. Volgens Topman Ab van der Touw van Siemens Nederland gaan er in Nederland geen gedwongen ontslagen vallen. Hij zegt tegen het FD: 'De afgelopen jaren zijn er bij Siemens wel enkele kleinere reorganisaties geweest. Maar wat we nu zien is dat de bouw aantrekt, de industrie weer meer investeert en er ook weer meer wordt geïnvesteerd in infrastructuur. En van de opkomst van duurzame energie, met bijvoorbeeld contracten voor grote windparken, profiteert Siemens Nederland ook'.
Er werken zo'n 2.250 mensen bij Siemens Nederland.
9. Getal van de dag: 20 miljoen
20 miljoen, zoveel klantcontacten meet het Amsterdamse CustomerGauge voor zijn klanten, onder meer BMW, Philips en Wolter Kluwer. Hun software is grotendeels gebaseerd op een Net Promoting Score, waarmee klanttevredenheid en loyaliteit wordt gemeten. Het meetbedrijf heeft 2,5 miljoen dollar aan nieuw durfkapitaal opgehaald bij investeerder Newion. Het geld wordt ingezet om een verkoop- en marketingmachine in de VS op te tuigen. Het bedrijf heeft vestigingen in Amsterdam en Boston.
10. Koffieautomaat: 'Rembo' the Bike Instructor
De gemeente Amsterdam heeft Maxim Hartman, bekend van Rembo & Rembo, ingehuurd om toeristen in de hoofdstad beter te laten fietsen. Het filmpje zal worden vertoond aan hotels, fietsverhuurbedrijven en op sociale media.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.