1. BMW schikt met VDL Nedcar voor €80 miljoen
BMW schikt met VDL Nedcar voor tientallen miljoenen voor het ontbinden van het contract. Om hoeveel geld het exact gaat, wil VDL Nedcar niet melden, maar het operationeel resultaat bij de auto-assemblagefabriek in Born wordt over 2021 met 80 miljoen euro naar boven bijgesteld.
BMW zou tot 2030 Mini’s en BMW’s laten bouwen bij VDL Nedcar, maar besloot vorig jaar door slechtere marktomstandigheden eenzijdig dat contract te ontbinden en de productie naar zijn eigen fabrieken te halen. Nu worden er in Born tot eind 2023 nog auto’s gebouwd voor het Duitse automerk.
VDL is voor de toekomst in gesprek is met de Amerikaanse elektrische autobouwer Rivian, nadat het eveneens Amerikaanse Canoo vorig jaar een bouwopdracht voor auto’s afzegde. Met Europese autobouwers is het lastiger onderhandelen, omdat die zich meer en meer toeleggen op de bouw van auto’s met hogere winstmarges in plaats van hoge productieaantallen.
2. Ton van Veen tijdelijk opvolger Frits van Eerd
Ton van Veen (foto) gaat als gedelegeerd commissaris tijdelijk leiding geven aan het directieteam van Jumbo. De voormalig cfo van de supermarktketen is nu dus tijdelijk de aanvoerder van de supermarktketen. Colette Cloosterman-Van Eerd zal als gedelegeerd commissaris de verbindende rol vervullen tussen de organisatie, de Raad van Commissarissen (RvC) en de familie. Zij neemt tevens tijdelijk de rol van vicevoorzitter van de RvC op zich.
3. Groei marktaandeel Aldi en Lidl
We doen vaker boodschappen bij Aldi en Lidl. De marktaandelen van deze discounters zijn nu groter dan ze in jaren waren, blijkt uit cijfers die NU.nl bij marktonderzoeker IRI heeft opgevraagd. Ook huismerken zijn een stuk gewilder nu de boodschappen steeds duurder worden. De twee supermarkten zitten volgens de cijfers van IRI op een gezamenlijk marktaandeel van 16,3 procent. Dat is het op een na grootste marktaandeel sinds 2010.
4. Investeerder neemt meerderheidsbelang in Veld Koeltechniek
De Amsterdamse private-equityinvesteerder 365 Capital neemt een meerderheidsbelang in het Achterhoekse familiebedrijf Veld Koeltechniek. Drie aandeelhouders van het 62 jaar oude familiebedrijf verkopen het bedrijf aan de investeerder en een aantal minderheidsaandeelhouders.
Veld Koeltechniek is een specialist in koudetechniek, ventilatie en klimaatbeheersing. Het bedrijf importeert, ontwikkelt en levert koel- en vriesinstallaties aan onder meer groothandelaren, supermarkten en logistieke dienstverleners.
5. EU vreest concurrentie door Duits megasteunpakket
De Europese Commissie en EU-landen als Frankrijk en Italië zijn bezorgd dat de energiecrisis de kloof tussen sterke en zwakke eurolanden verder vergroot. Zij bekritiseren Duitsland, dat vorige week een steunpakket tot 200 miljard euro aankondigde om zijn burgers en bedrijven te compenseren voor de hoge gasprijzen. Andere EU-landen hebben niet zulke diepe zakken als Berlijn en kunnen niet tegen zulke concurrentieverstoringen opboksen, klagen ze.
De Europese ministers van Financiën waren maandag en dinsdag in Luxemburg bijeen om te spreken over hun nationale plannen om de koopkracht te stutten en een recessie als gevolg van de forse inflatie af te wenden.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Prijsplafond energie nu ook voor bedrijven
Het kabinet heeft een definitief prijsplafond voor gas en stroom vastgesteld. De kosten daarvan bedragen ruim 23 miljard euro. Voor consumenten geldt straks een maximumprijs van 1,45 euro per kubieke meter gas en voor stroom geldt maximaal 0,40 euro.
Voor zogenoemde energie-intensieve mkb’ers komt de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK), een regeling gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. De compensatie bestaat ‘uit een deel van de kostenstijging dit jaar en in 2023’. Hoe groot dat deel is wordt nog precies berekend. Ook wacht het ministerie van Economische Zaken nog op goedkeuring door de Europese Commissie, die wordt verwacht in april. Tot die tijd komt er een noodmaatregel, maar hoe die eruit ziet is nog niet bekend. MKB-Nederland wil dat de minister haast maakt. ‘Bedrijven moeten weten waar ze aan toe zijn.’
De uitzonderlijk hoge prijzen voor stroom en vooral gas maken dat veel Nederlandse bedrijven onrendabel worden. Zo dreigen chemiebedrijven de concurrentieslag met Azië en Noord-Amerika te verliezen. Conservenbedrijf Hak kondigde maandag al aan de productie tijdelijk stil te leggen.
De Europese gasprijs ging dinsdag overigens verder omlaag na opnieuw een stevige daling maandag. De zorgen op de gasmarkt over mogelijke tekorten in de winter lijken steeds verder af te zwakken.
7. Bij de koffieautomaat: Diversiteit verrijkt
Om bedrijven te helpen concreet met diversiteit en inclusie aan de slag te gaan, lanceerde PageGroup dinsdag op Diversity-day een D&I-handboek en een 365 dagen inclusief-kalender. Dat is hoognodig, vindt de werving- en selectiespecialist, want uit onderzoek van Berenschot onder ruim 2.000 HR-professionals blijkt dat het thema diversiteit en inclusie laag op de agenda staat.
Sterker: het staat nog niet eens in de top 10 en wordt vooral ‘afgevinkt’, puur om het imago op te poetsen. Terwijl ‘verschil op de werkvloer juist verrijkt’, zegt Ilze Lamers, HR-directeur bij PageGroup. Het ‘Weet wat je zegt!’-boek is ontwikkeld om inclusief taalgebruik op de werkvloer te stimuleren. De kalender biedt een overzicht van culturele en betekenisvolle dagen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates