1. Bestuurders V&D niet aansprakelijk voor gevolgen bankroet
De ondergang van V&D valt de toenmalige directie en raad van commissarissen juridisch niet te verwijten. Volgens de curatoren zijn de bestuurders niet aansprakelijk voor de gevolgen van het faillissement eind 2015, meldt RTL Z. Het bankroet is onder anderen veroorzaakt door de toenemende concurrentie van onlineverkopers en het gebrek aan een eenduidige strategie binnen V&D zelf vanwege de vele wisselingen in de top van het bedrijf, stelt een door de curatoren ingehuurd onderzoeksbureau. Ook kregen de bestuurders weinig speelruimte van de Amerikaanse eigenaar Sun Capital.
2. Alphabet benoemt Nobelprijswinnares in bestuur
Alphabet heeft de Amerikaanse wetenschapster Frances Arnold, die vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde won, benoemd in het bestuur. Topman Sundar Pichai van het moederbedrijf van Google stelt op Twitter enorm uit te kijken naar hun samenwerking: “Frances heeft onvoorstelbare vakkennis en academische expertise op het gebied van chemie, bouwkunde en hernieuwbare energie en neemt een Nobelprijs mee.” Arnold wordt bij Alphabet verantwoordelijk voor het aannemen van bestuurders en de corporate governance. Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin maakten vorige week bekend een stap terug te doen bij Alphabet, maar blijven nog wel actief in het elfkoppige bestuur.
3. Werknemers Tata Steel in oorlogsstemming
Het personeel van Tata Steel maakt zich op voor een harde strijd tegen de reorganisatieplannen van de Europese directie. Volgens de Telegraaf waren er dinsdagmiddag zo’n 2.000 werknemers aanwezig op een actiebijeenkomst in Velsen-Noord om hun onvrede te uiten. Tata Steel wil 1.600 banen schrappen bij de staalfabriek in IJmuiden: “Als dit allemaal wordt doorgezet, wordt het oorlog”, zegt de strijdbare bouw-civiel toezichthouder Niels Mans die al dertien jaar in dienst is bij Tata Steel. “We gaan tot het gaatje en gooien desnoods de hele boel plat. En de actiebereidheid is hoog, kijk naar de opkomst.”
4. Hudson’s Bay koopt huurcontract af
Het uit Nederland vertrekkende Hudson’s Bay heeft een schikking getroffen met een winkelpandverhuurder om zo een huurcontract af te kopen, bericht nu.nl op basis van het kwartaalbericht van de Canadese winkelketen. Om welke verhuurder in welke steden het gaat is niet bekend en ook niet om hoeveel geld het gaat. Hudson’s Bay wil alle Nederlandse vestigingen voor het einde van het jaar sluiten, maar zit in veel gevallen vast aan langlopende huurcontracten. Daarom heeft het gerechtshof in Amsterdam geoordeeld dat de vestigingen in Amsterdam en Breda voorlopig nog open moeten blijven.
5. Top geplaagde modeketen Ted Baker treedt af
Topvrouw Lindsay Page en voorzitter David Bernstein zijn opgestapt bij de Britse modeketen Ted Baker, dat vlak daarvoor voor de vierde keer dit jaar met een winstwaarschuwing kwam en aankondigde de dividenduitkering te schrappen. De verwachte winst over dit jaar komt uit op 6 tot 12 miljoen euro, terwijl analisten eerder nog op ruim 30 miljoen euro rekenden. Het kledingmerk zit volgens het Financieele Dagblad in de problemen sinds oprichter en grootaandeelhouder Ray Kelvin een jaar geleden werd beschuldigd van ongewenst gedrag. Hij zou jonge vrouwelijke werknemers in een speciale knuffelzone op schoot hebben getrokken en gevraagd zijn oren te masseren.
6. Must read: Hoe de suffe Toto weer hip werd
De Toto had een paar jaar geleden een heel stoffig imago, maar dankzij de campagne ‘Koning Toto’ is het gokken op voetbaluitslagen weer helemaal hip geworden. De Volkskrant doet in een groot verhaal uit de doeken hoe CMO Arno de Jong samen met creatief directeur Darre van Dijk van reclamebureau TBWA/Neboko tot de radicale imagoswitch zijn gekomen. Daarbij staan hiphop, kleedkamerhumor en rivaliteit tussen vrienden centraal: “De Toto moest eigentijdser worden, beter aansluiten bij het digitale domein. En we wilden ons richten op 20 tot 30-jarigen”, zegt De Jong over de eerste brainstormsessie, die uiteindelijk resulteerde in de uiterst succesvolle eerste Koning Toto-commercial met ex-voetballer en rapper Royston Drenthe in de hoofdrol. “Voor dit soort campagnes moet een klant lef tonen”, stelt reclameman Van Dijk. Daarna maakten ook rapper Donnie en Sjaak Swart furore als Koning Toto.
7. Koffieautomaat: Advocate maakt steenrijke Belgische bierfamilie €55 miljoen afhandig
Het was bijna de perfecte misdaad, maar een Belgische advocate die voor 55 miljoen euro aan aandelen heeft verduisterd van de familie Spoelberch is toch betrapt. De familie Spoelberch is grootaandeelhouder van bierbrouwer AB InBev en toen de advocate bij hen in dienst was sluisde ze stiekem aandelen weg via haastige transfers naar Singapore, Dubai en Monaco. Zelf zegt ze volgens de Belgische krant De Standaard dat ze de aandelen kreeg als beloning voor haar werk, maar ze is nu in Zwitserland veroordeeld tot dertig maanden celstraf en het terugbetalen van tientallen miljoenen euro’s.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.