1. Frustratie bij bedrijven om pauzeren Nationaal Groeifonds
Startups en scaleups zijn laaiend dat er geen vierde ronde komt van het Nationaal Groeifonds, zo concludeert FD na een belrondje. Kiki Lauwers, ceo van kerncentrale-startup Thorizon, noemt het ‘jammer’ en stelt dat er nu geen optie is voor bedrijven die aan de start staan van een nieuwe technologie.
Medeoprichter Ruben Brands van SeaO2 appte ‘fuck politics’ naar een collega. ‘Wij gaan door, maar met deze financiering had de sector voor CO₂-afvang veel harder kunnen groeien.’ Tim van de Rijdt van Mosa Meat en Christian Rood van batterijmaker Leyden Jar stellen dat de subsidie voor hun bedrijven bijzonder nuttig is geweest.
Het Nationaal Groeifonds gaat voorlopig dicht en het is onduidelijk wanneer het weer opengaat. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken heeft dinsdag besloten tot deze ‘pauze’, nadat de Tweede Kamer zich had gekeerd tegen een oproep om het fonds juist overeind te houden.
2. Reclames KLM waren misleidend voor consumenten
Milieuorganisatie Fossielvrij heeft een rechtszaak van KLM gewonnen. De luchtvaartmaatschappij heeft een ‘te rooskleurig beeld’ geschetst van de gunstige effecten van bijvoorbeeld bosprojecten en het gebruik van duurzamere vliegtuigbrandstof. KLM is inmiddels gestopt met de reclames waar de zaak om draaide. Rectificatie hoeft daarom niet.
‘Het is goed dat de rechtbank ons meer duidelijkheid geeft over wat er kan en hoe wij op transparante en eerlijke wijze over onze aanpak en activiteiten kunnen blijven communiceren’, schrijft ceo Marjan Rintel op LinkedIn.
3. ASML kan profiteren van miljardensubsidie Intel
Intel krijgt tot 8,5 miljard dollar aan subsidies en leningen van de regering-Biden voor het maken van chips in de VS. De timing is voor ASML uitmuntend, zegt marktanalist Jean-Paul van Oudheusden tegen BNR. Het Veldhovense bedrijf heeft net het eerste exemplaar van een nieuwe generatie chipmachines geleverd aan Intel die nog fijnere lijntjes kan schrijven op chips. Kosten: 300 miljoen dollar per machine.
Met nieuw kapitaal kan Intel een flinke bestelling plaatsen. Maar de tijdsdruk voor ASML is ineens wel erg hoog, stelt Van Oudheusden. ‘Niemand heeft die machines ooit aan de praat gehad. Als het lukt, zijn ze een heel eind opgeschoten. Maar het kan ook best eens langer duren dan gepland.’
4. Ergernis over rechtszaken over verplicht pensioen
Experts ergeren zich groen en geel aan de vele rechtszaken over verplichte pensioendeelname, bericht De Telegraaf. Pensioenfondsen hanteren daarvoor hun eigen criteria, maar die zijn lang altijd niet uniform en voor werkgevers lastig te begrijpen.
‘Dit systeem is fnuikend voor ondernemers’, stelt Paul van der Heide van adviesbureau BexerHamstra. ‘Voor hen is het soms niet te doen om te bepalen of je je verplicht moet aansluiten bij een pensioenfonds.’
5. Reddit naar de beurs voor 6,4 miljard dollar
Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit gaat vandaag naar de beurs. De aandelen zullen 34 dollar per stuk kosten. Daarmee krijgt het bedrijf een waardering van 6,4 miljard dollar. Het wordt de eerste beursgang van een groot socialemediabedrijf sinds de notering van Pinterest in 2019.
Een flop zal het waarschijnlijk niet worden. Ingewijden zeggen tegen Reuters dat er vijf keer meer vraag is naar aandelen Reddit dan dat er beschikbaar zijn.
6. Must read: Waarom mannen geen vrouwenbanen hebben (maar andersom wel)
Er zijn allerlei initiatieven om meer vrouwen in de ICT en techniek te krijgen. Maar voor meer mannelijke docenten of verpleegkundigen zijn er geen programma’s vanuit de overheid of beroepsverenigingen, concludeert Vrij Nederland. En dat is een probleem. Kennisinstituut Atria pleit voor een ‘omdraaiing’ van het narratief in het emancipatiebeleid: niet het deeltijdwerken van vrouwen, maar het voltijdwerken van mannen en hun afwezigheid in zorgtaken houdt genderongelijkheid in stand.
7. Bij de koffieautomaat: Baristina moet de opvolger van Senseo worden
Aan het begin van deze eeuw transformeerde Philips met Senseo de manier waarop wij koffiedrinken. Nu wil Versuni, de voormalige divisie van Philips voor huishoudelijke apparaten, dat kunstje nog een keer flikken met een nieuw apparaat: de Baristina. Die moet de strijd aan gaan met Nespresso, schrijft het FD.
De Baristina is ontwikkeld in Drachten. Het is een espresso-apparaat met ingebouwde bonenmaler. Pluspunten: een laag geluidsniveau en makkelijk schoon te maken. Prijskaartje: 299 euro. Goedkoper dan een volautomatisch espressoapparaat en iets duurder dan de duurste capsule-apparaten.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates