1. Bavaria-familie regelde belastingkorting voor zichzelf
Jarenlang lobbyde de familie achter biermerk Bavaria ervoor, en in oktober 2023 lukte het eindelijk: de Tweede Kamer nam een motie aan om de schenk- en erfbelasting voor grote, oude familiebedrijven te verlagen.
NRC sprak met dertig betrokkenen en maakte een uitgebreide reconstructie van hoe de wetswijziging tot stand kwam. De belastingkorting was ooit bedacht voor kleine ondernemers. Door de wetswijziging kunnen ook Bavaria-familie Swinkels en de familie achter baggeraar Van Oord er aanspraak op maken. Dat kan ze op termijn tientallen, zo niet honderden miljoenen euro’s belastingvoordeel opleveren.
2. Blokker boekte operationeel verlies van 7 miljoen
Winkelketen Blokker boekte in 2023 een operationeel verlies van 7 miljoen euro. Dat maakt RTL Nieuws op uit het donderdag gepubliceerde jaarbericht. Dat is beter dan de 11 miljoen euro die in 2022 in rode cijfers bleef staan, maar slechter dan verwacht. Voormalig topman Michiel Witteveen had juist gezegd dat een break-even resultaat realistisch was.
Blokker-moeder Mirage Retail Group kampt de laatste maanden met tegenwind. De geplande verkoop van speelgoedketen Intertoys ging op het laatste moment niet door. Daardoor moet Mirage op zoek naar financiering.
Lees ook: Gaat retail-icoon Blokker V&D achterna? ‘Er moet nu niets meer misgaan’
3. Pensioenfonds PFZW vrijwel helemaal uit fossiel
Na ABP stapt ook Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) grotendeels uit fossiel. PFZW heeft 97 procent van de belangen in olie- en gasbedrijven verkocht.
Het pensioenfonds heeft naar eigen zeggen de afgelopen twee jaar druk uitgeoefend op onder meer Shell en BP om sneller te vergroenen, maar dat leverde nauwelijks iets op. ‘We wilden ophouden met goed geld naar kwaad geld te brengen. Het houdt een keertje op’, zegt bestuursvoorzitter Joanne Kellermann tegen het FD.
4. Bedrijven in Amsterdamse haven gaan stroom delen
Bedrijven in de Amsterdamse haven hebben een flexibel groepscontract voor stroom afgesloten met netbeheerder Liander. Het elektriciteitsverbruik van de aangesloten bedrijven wordt realtime gemeten en op elkaar afgestemd.
Netcongestie is een groeiend probleem. Doordat het stroomnet vol zit, kunnen veel bedrijven geen nieuwe of grotere aansluiting krijgen. Flexibele groepscontracten zijn een mogelijke oplossing hiervoor.
Lees ook: Eddy Grid helpt bedrijven bij de energietransitie met een zakelijke ‘thuisbatterij’
5. Dienstregeling NS op de schop: grootste wijziging in jaren
De NS wil komend jaar de dienstregeling op de schop gooien. Er moeten 1.600 treinen per week meer gaan rijden, zowel overdag als op de vroege en latere tijdstippen. Onder meer rondom grote steden worden extra treinen ingezet en ook rijdt het spoorwegbedrijf vaker naar België. De NS spreekt zelf van de grootste wijziging in jaren.
6. Must read: De sectoren waar Nederland ‘zonder kan’
‘Niet alles kan overal’, luidde de titel van het stikstofrapport van Johan Remkes. Nederland moet keuzes maken. Wat voor bedrijven en industrieën willen we in ons kleine land? De Volkskrant maakt een rondje langs experts. De glastuinbouw, de vleesverwerkende bedrijven en de distributiecentra kosten de maatschappij meer dan dat ze opleveren. Hebben die nog wel een toekomst in Nederland?
7. Bij de koffieautomaat: Schotse minister stapt op om torenhoge internetrekening
De Schotse minister van Volksgezondheid Michael Matheson heeft zijn ontslag ingediend. De reden? Een torenhoge internetrekening van bijna 13.000 euro voor zijn zakelijke iPad. Hij probeerde er eerst nog een draai aan te geven, maar moest uiteindelijk toegeven dat zijn zonen zijn iPad gebruikt hadden om in Marokko een voetbalwedstrijd te bekijken. De roamingkosten, en vooral zijn wisselende verklaringen erover, kostten hem de kop.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates