1. Saudi-Arabië bevriest banktegoeden van verdachte prinsen
De anticorruptie-maatregelen van de Saudische regering onder aanvoering van kroonprins Mohammed bin Salman beginnen hun weerslag te krijgen op de financiële markten. Nadat eerder 11 prinsen en talloze andere belangrijke zakenlieden waren gearresteerd, zijn nu ook de banktegoeden van deze personen bevroren, melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Onder de personen die door Riyad worden aangepakt, is ook prins Alwaleed Bin Talal, aandeelhouder in onder meer Apple, Twitter en Citigroup. ‘De arrestatie van Alwaleed Bin Talal zou je kunnen vergelijken met het arresteren van Bill Gates’, aldus Robert Jordan, oud ambassadeur van de VS in het land. Het aandeel van Alwaleeds bedrijf Kingdom Holding verloor al 21 procent sinds zijn arrestatie.
2. Billenknijpen op de Zuidas #metoo
Seksuele intimidatie is zeker niet voorbehouden aan de filmindustrie en de tv-wereld. Bij advocatenkantoren en banken op de Amsterdamse Zuidas is ongepast seksueel getint gedrag ook niet ongebruikelijk, zo schrijft RTLZ. Met name partners hebben er soms letterlijk “een handje van”. Ook komt het voor dat senior medewerkers het aanleggen met stagiairs die ze in een appartementje installeren. Is de prille liefde over, dan moet de stagiair het appartement weer uit. De advocatenkantorenherkennen zich desgevraagd geen van allen in het geschetste beeld.
3. Disneys frontale aanval op Netflix
De besprekingen over een eventuele overname van 21st Century Fox door Disney hebben vooral tot doel de macht van Netflix in te dammen, schrijft Quartz. Netflix heeft inmiddels 100 miljoen gebruikers. Maar daarnaast ontpopt de online videodienst zich meer en meer als een eigen producent. Toonaangevende regisseurs gaan met Netflix in zee en daarmee wordt het bedrijf een rechtstreekse concurrent van Disney. Het antwoord van Disney: zelf een streamingdienst opzetten en zorgen dat Netflix minder aanbod heeft. Zo wil Disney zijn producties bij Netflix weghalen. Met een overname van 21st Century Fox zou het aanbod nog verder kunnen worden beperkt ten gunste van de eigen streamingsdienst.
4. Werknemer Dyson verklapte plannen elektrische auto aan Tesla
Tesla was al twee jaar op de hoogte van de plannen van stofzuigermaker Dyson om een elektrische auto te maken. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten, schrijft Bloomberg. Een dertigjarige werknemer van Dyson die op het project was gezet, bleek al een baan bij Tesla te zijn aangeboden. Hij speelde informatie door aan een jurist bij Tesla. Dyson was woedend en kreeg bij de rechter voor elkaar dat de man negen maanden lang niet bij Tesla aan de slag kon. De ingenieur, Pierre Pellerey, werkt inmiddels wel bij Tesla. De zelfrijdende auto gaat naar verwachting van velen een nieuwe revolutie, vergelijkbaar met die van de opkomst van de smartphone, veroorzaken. Niet voor niets zijn ook bedrijven Uber, Google (via Alphabet-dochter Waymo, zie koffieautomaat hieronder) en bijna alle vooraanstaande autobouwers ermee bezig.
5. Manager van de dag: Menno Snel (D66)
Koud anderhalve week is Menno Snel staatssecretaris van Financiën en nu mag hij al zijn eerste Kamerdebat voeren. Aanleiding zijn belastingafspraken van de Belastingdienst met buitenlandse bedrijven. Dankzij die afspraken kunnen de buitenlandse bedrijven belasting ontlopen. Nike en Procter & Gamble zijn twee bedrijven die nu genoemd worden in de Paradise Papers. De onthullingen van onder meer het FD en Trouw komen voor de kersverse staatssecretaris op een ongunstig moment. Aan hem is namelijk ook de taak om de afschaffing van de dividendbelasting te verdedigen; een omstreden maatregel die 1,4 miljard euro kost en vooral ten goede komt aan buitenlandse bedrijven die hier zijn gevestigd.
6. Tweet van de dag: AIVD vertrouwt het internet voor geen cent
Met dank aan /u/Rynnakokki#aivd #sleepwet pic.twitter.com/q1nFK7DuIP
— Sleepwet memes (@sleepwetmemes) November 7, 2017
7. Koffieautomaat: Waymo (Alphabet) start binnenkort met chauffeurloze taxi’s in Phoenix
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.