1. Verkoop Arriva aan investeerder zorgt voor onrust
Deutsche Bahn heeft dochterbedrijf Arriva verkocht aan een Amerikaanse investeringsfirma. I Squared Capital telt naar verluidt 1,6 miljard euro neer voor de bus- en treinvervoerder. Deutsche Bahn wilde al langer af van zijn buitenlandse activiteiten, om zo geld vrij te maken voor investeringen in thuismarkt Duitsland.
In Nederland reageren provincies, politieke partijen en vakbonden kritisch op de verkoop. Ze vrezen dat het openbaar vervoer, met name in de regio, zal verschralen. Private-equitypartijen hebben de reputatie om alleen gericht te zijn op winst maken. I Squared zegt juist 2 miljard euro te willen investeren in verduurzaming van de treinen en bussen.
2. Philips heeft meer problemen dan apneu
Ceo Roy Jakobs van Philips zit nu een jaar in het zadel. Dat, plus de rapportage van de kwartaalcijfers komende maandag, is voor het FD reden om op een rij te zetten hoe het healthtech-bedrijf ervoor staat. De apneu-affaire staat natuurlijk bovenaan het lijstje van problemen.
Maar dat is zeker niet het enige. De kosten bij Philips liggen te hoog en de relatief hoge investeringen in R&D leveren te weinig op. Ook moet de kwaliteitsbewaking van producten beter. Een tweede apneu-schandaal kan Philips namelijk niet gebruiken.
Lees ook: Komt het nog goed met Philips? Ceo Roy Jakobs herhaalt de fout van zijn voorganger
3. Staat sleept bedrijf Sywert voor de rechter
Sywert van Lienden raakt verder in het nauw. De Nederlandse staat begint een rechtszaak tegen zijn bedrijf Relief Goods Alliance vanwege de omstreden mondkapjesdeal. Dat heeft demissionair minister Helder besloten op advies van de landsadvocaat. Over de inhoud van de dagvaarding kan ze niks zeggen.
Van Lienden sloot tijdens de coronacrisis een deal met de overheid van 100 miljoen euro om mondkapjes te leveren. Hij beloofde geen winst te maken, maar Van Lienden en zijn twee zakenpartners gingen er met zo’n 30 miljoen euro vandoor. Het OM verdenkt het drietal van oplichting, verduistering en witwassen.
4. HelloFresh mag zich niet langer klimaatneutraal noemen
‘De eerste klimaatneutrale leverancier van maaltijdboxen.’ Daarmee adverteert HelloFresh sinds 2020. Een Duitse rechter steekt daar nu een stokje voor. Ook de claim ‘Wij compenseren 100 procent van onze directe CO2-uitstoot’ mag het maaltijdboxbedrijf niet langer gebruiken.
De zaak was aangespannen door milieuorganisatie Deutsche Umwelthilfe. HelloFresh kocht emissierechten van een bosbeschermingsproject in Kenia in plaats van zelf minder CO2 uit te stoten. Volgens de rechter is dat onvoldoende om te beweren dat het gehele bedrijf klimaatneutraal is.
5. Nokia wil tot 14.000 banen schrappen
De 5G-revolutie blijft voorlopig uit. Nokia ziet daarom geen andere weg dan een massa-ontslag. Tot en met 2026 wil de Finse fabrikant van netwerkapparatuur 9.000 tot 14.000 banen schrappen. Dat moet de kosten verlagen en de winst op peil houden. Er werken nu zo’n 86.000 werknemers bij Nokia.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Jonge collega krijgt eerder een burn-out
Het aantal jonge werkenden met burn-outklachten stijgt, met name onder jonge vrouwen. Hoe komt dat? NRC belde met werkgevers, burn-outdeskundigen en een arbeidssocioloog. ‘We zijn een vermoeide arbeidsmarkt aan het creëren.’
7. Bij de koffieautomaat: Wim Hof aangeklaagd in de VS
‘Iceman’ Wim Hof moet volgend jaar verschijnen bij de rechtbank in Los Angeles. Hij en zijn zoon Enahm zijn aangeklaagd voor de dood van een 17-jarige Amerikaanse tiener. Madelyn Metzger verdronk in het zwembad in de tuin terwijl ze vermoedelijk bezig was met de ademhalingsoefeningen van Hof. De vader van Metzger eist een schadeclaim van 63 miljoen euro.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates