1. “Apple in de race voor Formule 1”
Het is nog een gerucht, bevestigd noch ontkend. Maar autosportjournalist Joe Saward verwacht dat Apple wel eens de hele Formule 1 wil kopen. Hij schrijft dat er op dit moment een partij is die de boeken van de Formula One Group bekijkt, de verzameling bedrijven die hoogste tak van autosport exploiteert.
Volgens Saward zou de stap van Apple logisch zijn: het bedrijf heeft genoeg geld in kas, het kan een verkoopstimulans zijn voor de Apple TV en het zou helpen om het verband tussen Apple en (snelle) auto’s in de hoofden van mensen te krijgen, schrijft hij. Bovendien staat de Formule 1 al een tijdje in de etalage, nu in elk geval CVC van zijn belang af wil en een beursgang al een paar keer mislukt is.
2. Fusie kan Tata Steel tot 4.000 banen kosten
Als de fusie tussen Tata Steel en de Duitse branchegenoot Thyssenkrup doorgaat, kan dat tot wel 4.000 banen kosten. Dat verwacht althans de FNV, volgens RTVNH. Omdat bij een fusie vaak stafafdelingen zoals in- en verkoop worden samengevoegd, zullen de meeste banen verdwijnen onder kantoormedewerkers.
Tata Steel praat momenteel met diverse branchegenoten in Europa, waaronder het Duitse ThyssenKrupp, over een mogelijke samenwerking, zo is vrjidag bekendgemaakt.
3. Shell wéér afgewaardeerd
Standard & Poor’s heeft de kredietwaardigheid van olie- en gasconcern Shell verder verlaagd. De afwaardering hangt samen met de hogere schuld van Shell na de dure overname van het Britse gasconcern BG Group. De kredietbeoordelaar geeft Shell nu een rating van A, wel met een stabiel vooruitzicht. Eerder was het bedrijf nog goed voor A+.
Het ratingbureau verlaagde de kredietwaardigheid van Shell in februari ook al, aangezien Shell veel last heeft van de sterk gedaalde olieprijzen. Toen werd ook al gewaarschuwd dat de rating verder omlaag kon. Ook kredietbeoordelaars Moody’s en Fitch kwamen afgelopen maanden al met afwaarderingen van de Brits-Nederlandse onderneming.
4. ‘KPN rekende woekerrentes’
KPN heeft klanten illegale woekerrentes in rekening gebracht bij de aanschaf van een mobieltje in combinatie met een telefoonabonnement. Door de hoge rentes zouden mogelijk tienduizenden klanten tot 10 euro per maand te veel hebben betaald, stelt belangenorganisatie ConsumentenClaim, die alle rente wil terugvorderen en de abonnementskosten voor de resterende looptijden omlaag wil brengen.
KPN weerspreekt dat het een fout heeft gemaakt. Bij KPN bleek dat bij 1 op de 4 aanbiedingen sprake is van woekerrentes hoger dan de wettelijk toegestane 14 procent. Na vragen van de Telegraaf heeft de telecomaanbieder het grootste deel van de woekerdeals van zijn website verwijderd. Het bedrijf stelt ook dat deze combinaties “nauwelijks of niet verkocht worden”.
5. Philips verkoopt glasfabriek in Winschoten aan Duitsers
Philips Lighting verkoopt zijn glasfabriek in Winschoten aan het Duitse Qsil. Alle 135 medewerkers gaan over naar de nieuwe eigenaar. Philips Lighting doet de vestiging van de hand omdat deze niet meer tot de kerntaken behoort. Financiële details zijn niet bekend gemaakt.
In de Winschoter fabriek wordt kwartsglas gemaakt. Dat werd voorheen vooral aan andere onderdelen van Philips geleverd, maar de laatste tijd steeds meer aan derde partijen. Qsil uit het Duitse Langewiesen is ook actief op de kwartsglasmarkt en ziet de overname van de fabriek in Winschoten als goede manier om te groeien. Beide partijen verwachten de overname voor het einde van dit jaar af te ronden.
6. Emirates vliegt het best
Goed nieuws voor Emirates: het bedrijf is benoemd tot World’s Best Airline tijdens de Skytrax World Airline Awards 2016. Het is de vierde keer dat Emirates de hoogst mogelijke onderscheiding wint sinds de Awards 15 jaar geleden werden geïntroduceerd.
De Awards zijn gebaseerd op het grootste passagierstevredenheidsonderzoek in de luchtvaartindustrie. De prijzen die dit jaar zijn uitgereikt zijn gebaseerd op 19,2 miljoen ingevulde vragenlijsten over 280 luchtvaartmaatschappijen van klanten uit meer dan 104 verschillende landen. De Skytrax-enquête meet kwaliteitsnormen van de 41 belangrijkste indicatoren van de producten en diensten in de luchtvaartindustrie.
7. Pokémon Go stuwt geloof in AR
Het enorme succes van Pokémon Go is niet alleen leuk voor tieners (en volwassenen) die de straten afspeuren naar virtuele rare beestjes, ook diverse grote bedrijven zijn er blij mee.
Niet alleen Nintendo natuurlijk, dat zijn aandelenkoers flink zag stijgen, ook anderen denken een graantje te kunnen meepikken. Zo heeft Microsoft-ceo Satya Nadella al gezegd dat de Pokémon Go hopelijk ook een impuls zal geven aan zijn HoloLens, de AR-headset waarmee het bedrijf de wereld wil veroveren. En GE-ceo Jeff Immelt was ook al enthousiast: hij erkende zelf bepaald geen gamer te zijn, maar sprak wel zijn geloof uit dat augmented reality tot wel 50 miljard dollar zou kunnen opleveren als het engineers en monteurs kan helpen machines sneller te repareren. Hij ziet mogelijkheden voor onder meer vliegtuigmotoren, raffinaderijen en grote fabrieken.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Magic Leap, de AR-startup waar Google en Qualcomm voor miljoen in zitten en die op het punt zou staan om zijn eerste bril te onthullen. Magic Leap-ceo Rony Abovitz zegt dat de Magic Leap-bril perfect is voor spellen als Pokémon Go. “We vinden het geweldig wat zij doen. Ze zijn een deur naar een compleet nieuwe toekomst”, aldus de ceo.
8. Manager van de dag: Wilma Verver
Zware tijden voor de VVD. Terwijl de ene oud-gemeentebestuurder van de partij wordt veroordeeld tot 240 uur taakstraf, wordt de ander failliet verklaard, beiden in nasleep van vermeend machtsmisbruik. De eerste, de inmiddels 71-jarige Jos van Rey, krijgt een betrekkelijk kleine straf, vanwege de kleine kans op herhaling; de ander, de 58-jarige oud-burgemeester van Schiedam Wilma Verver, zit op zwart zaad nadat ze in 2011 opstapte. Ze bleek haar hypotheek bij ABN Amro niet meer te kunnen betalen, waarop die bank het faillissement aanvroeg.
9. Getal van de dag: 5,1 procent
Het heeft weinig tot niets te maken met Piketty of een poging tot verkleining van de inkomenskloof, maar toch is het opvallend nieuws: de ceo-salarissen van de 350 grootste bedrijven in de Amerika zijn vorig jaar met 5,1 procent gedááld. Het gemiddelde is nu ‘slechts’ 15,5 miljoen dollar, aldus een rapport van het Economic Policy Institute.
De dip in de salarissen kan vooral worden verklaard door een turbulente aandelenmarkt. Waar in 2015 de gemiddelde ceo 276 keer meer dan een gemiddelde werknemer verdiende, was dit in 2014 nog liefst 302 keer. Medelijden hoeven we evenwel niet te hebben: de ceo verdient gemiddeld nog steeds 46,5 procent meer dan in 2009, en de inkomenskloof tussen de ceo en de gemiddelde werknemer is ook nog 14 keer zo groot als in 1965.
10. Koffieautomaat: Grootverdiener Tiësto
Kijk, Pokémon GO, daar hebben we het nieuws natuurlijk al wel over verteld, gehoord en gelezen. Leuke zomerhype, echt. Maar wat willen we er serieus nog meer over weten? Dat mensen er door ontslagen worden?
Het voetbal dan? Och, na het EK is het toch even wennen aan nieuwtjes als ‘De Champions League is weer begonnen’ (met beschamend verlies van Celtic op Gibraltar) of weer moeten praten over Ajax, dat niet eens van amateurs kan winnen, het tweede teleurstellende resultaat in een week.
Nee, laten we het dan maar even houden bij Tiësto, een stukje Hollands Glorie, en de enige Nederlander in de lijst van 100 grootverdieners in de wereldwijde entertainmentindustrie. Volgens Forbes, dat de lijst elk jaar uitbrengt, verdiende de DJ zo’n 34 miljoen euro, goed voor plek 70. De echte grootverdieners waren Taylor Swift (150 miljoen euro), One Direction, auteur James Patterson, voetballer Cristiano Ronaldo, en – geloof het of niet – tv-persoonlijkheid Dr. Phil. En daarom, om in de stemming te komen, nog maar een nummertje van de inmiddels 47-jarige Tijs Verwest uit Breda.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.