1. Amerikaans bedrijf wil VanMoof overnemen
Het Amerikaanse bedrijf Micromobility.com heeft een eerste bod gedaan om VanMoof over te nemen. Dat zou positief zijn ontvangen, maar financiële details zijn niet bekendgemaakt.
Micromobility.com maakt elektrische fietsen en steps en is actief in de Verenigde Staten en Europa. Volgens topman Salvatore Palella wordt er nu gewerkt aan een zogeheten bindend bod op VanMoof. ‘VanMoofs sterke merkreputatie en innovatieve e-biketechnologie sluit perfect aan bij onze visie op de toekomst van het vervoer in de stad’, zegt de topman.
Lees meer: Hoe serieus is de interesse van Micromobility voor VanMoof?
2. Volkswagen moet ook schade vergoeden bij tweedehands met sjoemelsoftware
Volkswagen moet een schadevergoeding van 1.500 euro betalen aan een eigenaar van een tweedehands auto met sjoemelsoftware. Het is voor het eerst dat het bedrijf moet betalen voor een tweedehands model. De tweedehands auto had manipulatiesoftware. De auto leek daardoor schoner dan die daadwerkelijk was. De rechter oordeelde dat Volkswagen verantwoordelijk is voor misleiding ondanks dat de autofabrikant de auto niet zelf aan de koper heeft verkocht.
3. Nieuwe ceo moet telecomreus BT saneren
Allison Kirkby is de nieuwe bestuursvoorzitter van telecombedrijf BT, het voormalige British Telecom. Kirkby is sinds 2020 ceo van de Zweedse branchegenoot Telia. Uiterlijk eind januari maakt ze de overstap naar BT. Niet eerder had BT een vrouwelijke ceo. Adam Crozier, president-commissaris bij BT, noemt Kirkby ‘een bewezen leider’ met verstand van transformaties. Bij BT krijgt Kirkby te maken met een omvangrijke reorganisatie, waarbij maar liefst 55.000 van de 130.000 banen verdwijnen.
4. RTL en Talpa leggen zich neer bij fusieverbod: hoger beroep van de baan
RTL en Talpa gaan niet in beroep tegen het verbod op hun voorgenomen fusie door de ACM. De fusie mocht niet doorgaan omdat de mediapartijen volgens de mededingingstoezichthouder te machtig zouden worden. RTL en Talpa besloten in beroep te gaan tegen die beslissing, maar trekken dat nu in. De mediabedrijven vinden dat het beroep veel geld, inspanning en aandacht vereist, terwijl de uitkomst onzeker is. Beide bedrijven richten zich nu op een zelfstandig voortbestaan.
5. Een op de drie ondernemers wil fossiele auto niet inruilen voor elektrische
35 procent van de mkb’ers en zzp’ers verwacht dat het binnen hun werkzaamheden niet mogelijk is om over te stappen van een fossiele brandstofauto naar een elektrische. Dat meldt ANWB Zakelijk dat 633 ondernemers ondervroeg. De aanschafprijs wordt door de grootste groep, namelijk 69 procent, als grootste nadeel van elektrisch rijden genoemd. Andere nadelen die genoemd worden zijn dat de actieradius nog onvoldoende is, er te weinig openbare laadpunten zijn en dat er zorgen zijn om de levensduur van de accu.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Heineken-topman over statiegeldaffaire: ‘Als ik de klok kon terugzetten, zou ik anders doen’
Heineken heeft een teleurstellend eerste halfjaar achter de rug. De kosten van de bierbrouwer stegen de afgelopen jaren snel, waardoor de prijzen flink werden verhoogd. Gemiddeld waren de producten van Heineken afgelopen halfjaar bijna 12 procent duurder dan een jaar eerder waardoor klanten afhaakten. De nettowinst daalde met 9 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2022.
Naast dat de bierverkopen dalen, krijgt Heineken ook kritiek op de omstreden aanwezigheid in Rusland en de statiegeldaffaire in Nederland. Het AD spreekt topman Dolf van den Brink over de kwesties. ‘Dingen worden groter gemaakt, omdat slechte intenties worden verondersteld’, zegt Van den Brink. ‘Zaken worden snel op het spits gedreven, in een emotionele context. In plaats van wantrouwen streef ik naar dialoog. Dat lukt niet altijd in de publieke arena. Ik vind dat zorgwekkend.’
Lees ook ons profiel van Dolf van den Brink: ‘Zelfs wanneer hij meefietst met de Amstel Gold Race praat hij over de business’
7. Bij de koffieautomaat: Arbeidsmarkt verandert: werknemers zoeken openlijk naar nieuwe baan
Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben werknemers nauwelijks iets te vrezen als ze openlijk aangeven dat ze op zoek zijn naar een nieuwe baan. Dat schrijft NU.nl. Werknemers durfden daar in het verleden niet openlijk over te spreken zegt Stan Snijders, directeur Benelux bij vacaturesite Indeed. ‘Het is voor een bedrijf belangrijk om te weten hoe iemand in de wedstrijd zit. Dan kan er bijvoorbeeld gezocht worden naar een goede vervanger. Het is een kwestie van vertrouwen.’
Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Tilburg University, ziet ook dat werknemers meer macht hebben. ‘De verhoudingen zijn nu volledig omgedraaid. Werknemers zijn niet meer angstig om van baan te veranderen. Ze maken zich geen zorgen dat ze dan drie jaar thuis komen te zitten of van flex naar flexcontract gaan. Het tij is gekeerd.’
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates