1. Aangifte tegen directie Chemours
Omwonenden van Chemours, vroeger onderdeel van DuPont, hebben aangifte gedaan tegen de directie van de chemiefabriek in Dordrecht. Een groep van bijna 3.000 mensen houdt het bedrijf en de leidinggevenden ervan verantwoordelijk voor vervuiling met pfas. De top zou die vervuiling jarenlang willens en weten hebben verzwegen.
Advocaat Bénédicte Ficq heeft namens de hele groep aangifte gedaan bij het Functioneel Parket in Amsterdam, met als doel een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie. Een vergelijkbare strafrechtelijke procedure loopt al een tijdje tegen Tata Steel in IJmuiden.
Lees nog eens terug: De Tata Steel-ceo had een reprimande van zijn zus nodig om te veranderen; geef elke leider zo’n zus
2. ASML-topman Wennink bezorgd over ‘gebrek aan visie’ overheid
Nederland en de rest van Europa dreigen achterop te raken in de wereld, vreest ASML-topman Peter Wennink. Alleen een duidelijke visie van de overheid kan het tij keren, maar die is er niet volgens de bestuurder.
‘We hebben veel losse oplossingen, maar die zijn niet met elkaar verbonden’, zei de bestuursvoorzitter van de belangrijke chipmachinefabrikant maandag op de TU Eindhoven. ‘De overheid moet een langetermijnvisie geven. Die is er niet, het ontbreekt aan focus.’
3. Big Bazar nadert faillissement, geen afkoelingsperiode
De rechter verleent Big Bazar geen extra tijd om het bedrijf financieel op de rit te krijgen. De koopjesketen wilde een afkoelingsperiode van twee weken voor het aanpakken van de problemen en een deal met zijn schuldeisers, maar de plannen daartoe maakte geen indruk op de rechter, meldt NOS.
Meerdere schuldeisers hebben de afgelopen tijd een faillissementsaanvraag ingediend voor de koopjesketen. Morgen wordt de eerste aanvraag in behandeling genomen. Directeur Jerke Kooistra beloofde vorige week in de rechtbank schuldeisers nog beterschap. Twaalf van de 23 verlieslatende filialen zouden al zijn gesloten.
4. UWV: Krapte arbeidsmarkt wordt alleen maar erger
Je dacht dat je maar moeilijk aan personeel komt? Berg je maar: uitkeringsinstantie UWV verwacht dat vergrijzing dit de komende jaren verergert. Vooral na 2025 zijn er structureel te weinig mensen beschikbaar, voorziet de uitkeringsinstantie.
De komende decennia gaan steeds meer mensen met pensioen, zij worden ook nog eens ouder. Komt bij dat de komende tijd niet zoveel jongeren de arbeidsmarkt op gaan. De oplossing: digitalisering, arbeidsmigranten en doorwerken na het pensioen.
Leestip: Elske Doets: ‘Stop met voeden van chagrijn tussen generaties en investeer in grijs’
5. Eneco eerste grote energiebedrijf met dynamische contracten
Kleinere energiebedrijven boden de optie al, maar nu komt met Eneco voor het eerst een groot energiebedrijf met dynamische energiecontracten. Klanten betalen hierbij tarieven gebaseerd op de actuele uurprijzen voor stroom en de dagprijs voor gas. Vaste en variabele contracten blijven ook gewoon bestaan bij Eneco.
Klanten worden middels de app elke dag rond het middaguur op de hoogte gesteld van wat de prijzen voor de volgende dag zijn, zodat ze daar hun energieverbruik op kunnen afstemmen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: ‘Stop met het topsectorenbeleid en focus op transities’
Er zijn tal van kansen voor de Nederlandse maakindustrie om geld te verdienen aan de energietransitie. Maar dan moet de overheid wel een aantal zaken fundamenteel anders aanpakken. Dat stelt bestuursvoorzitter Robert-Jan Smits van de TU Eindhoven in gesprek met het FD. Zijn oproep aan de overheid: stop met het topsectorenbeleid en focus volledig aan de grote transities van deze tijd.
‘Het sectorenbeleid moet worden vervangen door subsidies te koppelen aan innovaties die bijdragen aan transities zoals eiwittransitie, de energietransitie en de digitale transitie. De overheid moet ook bereid zijn meer risico te nemen door veel meer geld beschikbaar te stellen aan startups die willen opschalen. En het belangrijkste is misschien wel dat de overheid nu nog veel te stroperig opereert.’
7. Bij de koffieautomaat: Krachtige Huawei-telefoon stelt beleidsmakers voor raadsel
De nieuwste telefoon van Huawei kan zich meten met de top van de internationale smartphonemarkt en dat stelt beleidsmakers voor een raadsel. Want hoe komt het Chinese bedrijf aan de chips om van de zogeheten Mate 60 Pro zo’n goede telefoon te maken? Het duidt er mogelijk op dat het bedrijf de geldende sancties heeft weten te omzeilen.
Huawei was een van de eerste Chinese bedrijven die te maken kregen met de strenge Amerikaanse exportsancties die de verkoop van geavanceerde technologie aan de producent van telefoons en netwerkapparatuur aan banden moesten leggen. Het bedrijf wordt gezien als een verlengstuk van de Chinese regering en zijn producten zouden spionage en sabotage door die regering in de hand werken.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates