1. Amerikaanse officals: Kaspersky antivirussoftware door Moskou gebruikt voor spionage
Dat schrijft The Wall Street Journal donderdag. Er gaan al veel langer beschuldigingen in de richting van de Russische producent van antivirussoftware, maar nu lijken Amerikaanse veiligheidsdiensten daar zeker van. Volgens bronnen van de Amerikaanse zakenkrant zou de software niet alleen files scannen op virussen, maar ook op termen als ‘top secret’. Op die manier zou er via onderaannemers van de NSA- de National Security Agency – gevoelige informatie in handen van de Russen zijn gevallen, zo schrijft de krant.
Inmiddels is het gebruik van de software van Kaspersky bij de federale overheid verboden. Kaspersky ontkent dat zijn software gebruikt zou worden voor spionage. Kaspersky, in 2016 nog geïnterviewd door MT, wordt al jaranlang achtervolgd door het verwijt dikke vrienden met Poetin te zijn. Het feit dat hij studeerde aan een aan de KGB-gelieerd instituut helpt hem daarbij niet.
2. Brussel wil batterijen van eigen bodem
De Europese Commissie is bang dat de Europese autoindustrie het pleit gaat verliezen als het om de elektrische auto gaat. In Europa worden door producenten als BMW, Renault en Mercedes wel elektrische auto’s gemaakt, maar voor de batterijen zijn ze volledig afhankelijk van bedrijven uit Azië. Brussel wil daarom een Europese batterij-industrie opzetten, meldt het Financieele Dagblad. De Europese autoindustrie is erg goed in de bouw van verbrandingsmotoren, maar in veel landen mogen over een tijdje alleen nog elektrische auto’s worden verkocht. Zo wil het nieuwe kabinet Rutte III vanaf 2030 de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren verbieden.
3. Alibaba investeert 15 miljard in kunstmatige intelligentie en quantum computing in race met Facebook, Google en Amazon
De tijd dat Chinezen alleen dingen namaakten, lag al een tijdje achter ons. Op het gebied van elektronisch betalen, liggen ze bijvoorbeeld al fors voor op het westen. Nu wil China’s Alibaba ook meedoen met de allerbesten als het gaat om de meest vooruitstrevende technologiën. China’s grootste (online) winkel steekt maar liefst 15 miljard dollar in onderzoek en ontwikkeling, schrijft The Wall Street Journal. Het geld wordt onder meer geïnvesteerd in onderzoek naar machine learing, big data en quantum computing.
4. Pathé komt met alternatief voor lucht van schraal bier en popcorn: 4D cinema
In nog geen tien jaar tijd is de 3D film doorgebroken. Volgens Pathé is Nederland nu klaar voor de volgende stap: 4D cinema. Hierbij zullen stoelen bewegen en ervaren de bioscoopbezoekers ook prikkels voor andere zintuigen dan gehoor en zicht. Zo ervaren de bezoekers bijvoorbeeld wind en geur. De eerste Nederlandse 4D-bioscopen komen in Rotterdam en Amsterdam schrijft de site Bright.nl.
5. Manager van de dag: Sheryl Sandberg
Facebooks Sheryl Sandberg praat deze week met de commissie van de Amerikaanse senaat over de Russische pogingen om via het sociale netwerk de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen van november vorig jaar te beïnvloeden. Sandberg is de COO en rechterhand van Mark Zuckerberg.
6. Tweet van de dag: Internet, liefde en integratie
https://twitter.com/Vance_nl/status/918193743349604352
7. Koffieautomaat: Puppy-diplomatie
Keizer Karel de Grote kreeg ooit een olifant cadeau. En ook 1200 jaar later is het in diplomatieke kringen nog steeds niet ongewoon om dieren als cadeautje mee te brengen om een heerser gunstig te stemmen. China schenkt panda’s. En de Turkmeense president vond het nodig de Russische president Vladimir Poetin een puppy te schenken. De Franse president Hollande kreeg in 2013 een kameel van dankbare Malinezen. Hoe zou het die dieren vergaan als het fotomomentje voorbij is?
Russia's Vladimir Putin got another new puppy today. A look at some other notable animal gifts to world leaders: https://t.co/BTojeRGFaP pic.twitter.com/BbGtpCvISJ
— AP Europe (@AP_Europe) October 11, 2017
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.