Plus: Musk wil naar Mars, autobouwers op weg naar 5G en goed Olympisch jaar voor Nike.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. In heel EU niemand zo competitief als Nederland
Nederland is het meest concurrerende land van de hele Europese Unie. Op de wereldranglijst moet het nu alleen nog Zwitserland, Singapore en de VS voor zich dulden, zo blijkt uit onderzoek van het World Economic Forum, waaraan ook de Erasmus Universiteit heeft meegewerkt.
Volgens onderzoeker Henk Volberda is de stijging van Nederland vooral te danken aan de hervorming van de arbeidsmarkt, en de innovatiestimulering vanuit de overheid. Zo staat ons land tegenwoordig op de 9e positie qua aantal ontwikkelde patenten in Nederland.
2. Duitse automakers werken aan 5G
De drie grote Duitse autofabrikanten (Audi, BMW en Daimler) zijn een samenwerking aangegaan met telecombedrijven als Intel, Nokia en Qualcomm. Het doel: de ontwikkeling van 5G, waarmee de infrastructuur voor zelfrijdende auto's mogelijk moet worden.
5G moet de opvolger worden van 4G, maar is vooralsnog een concept en geen concrete technologie. Niet alleen moet 5G sneller worden, maar vooral ook meer soorten apparaten ondersteunen. De responstijd moet zo laag zijn dat bijvoorbeeld ook zelfrijdende auto's een constante verbinding met het netwerk kunnen onderhouden
3. Getal van de dag: 9,1 miljard
Recordcijfers voor Nike: het bedrijf zag zijn omzet en winst het afgelopen (Olympische) kwartaal flink stijgen.
Nike meldde een omzet van 9,1 miljard dollar over het kwartaal dat voor hen eind augustus afliep. Dat was 8 procent meer dan een jaar eerder (10 procent als wisselkoersen buiten beschouwing worden gelaten). De nettowinst liep met 6 procent op naar 1,2 miljard dollar, ondanks hogere reclamekosten in het kader van de Spelen.
4. SNS wordt 'Volksbank'
Vergeet de naam SNS Bank, het bedrijf gaat voortaan verder onder de naam: Volksbank. Het logo van het in 2015 genationaliseerde moederbedrijf van SNS, ASN, RegioBank en BLG Wonen werd dinsdagmiddag door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën onthuld.
Voor klanten verandert er met de naamswijziging niets, benadrukt ceo Maurice Oostendorp. Hij bezweert dat Volksbank geen eigen consumentenmerk wordt, ook niet op termijn. Met de naam Volksbank komt wel een stukje historie boven: bankverzekeraar SNS Reaal fuseerde in 2007 met de in 1920 opgerichte Spaarbank Centrale Volksbank.
5. Elon Musk: '1 miljoen mensen naar Mars'
Dat Elon Musk niet vies is van een mega-plannetje, dat wisten we natuurlijk al wel. Maar 1 miljoen mensen naar Mars brengen? Dat is me toch nogal wat.
Vanaf 2022 moet het gebeuren, aldus de multi-entrepreneur, tijdens het ontvouwen van zijn plannen met ruimtebedrijf SpaceX. In de raketten die Musk wil gaan bouwen, kunnen per vlucht 100 mensen mee. Per persoon zou de trip circa 200.000 dollar moeten kosten.
6. Tweet van de dag: laat Amsterdam maar stromen
Het ligt er een beetje aan hoe je rekent, maar goed, Amsterdam is trots, dus laten we hen dat plezier zeker gunnen,als wereldwijde hoofdstad van het elektrisch vervoer:
Wist jij dat Amsterdam wereldwijd koploper is op het gebied van elektrisch vervoer? https://t.co/dzYQLTftlA pic.twitter.com/ufGxptKwks
— Gemeente Amsterdam (@AmsterdamNL) 26 september 2016
7. Nederlandse modebedrijven in India in de fout
Het wil Nederlandse modemerken nog steeds niet lukken om uitbuiting van kledingarbeiders te voorkomen. Uit een onderzoek van Schone Kleren Campagne en de Landelijke India Werkgroep blijkt dat een derde van de kledingarbeiders nog steeds minder dan het minimumloon van 98 euro per maand verdient. Het gaat om kleding die in opdracht van Nederlandse merken als C&A, CoolCat, G-Star, McGregor, Mexx, Scotch & Soda, The Sting en We Fashion wordt gemaakt in India.
In een fabriek waar The Sting en Coolcat kleren laten maken, staat zelfs een bewaakster bij de wc, vertellen naaisters aan de onderzoekers. Zij begint te roepen als vrouwen langer dan twee minuten toiletteren. In een reactie laat CoolCat weten dat het de afgelopen jaren minder dan 0,1% van de collectie in India heeft laten maken. McGregor heeft vragen over de representativiteit van het onderzoek, en zegt al minder te produceren in India dan voorheen. G-Star en We Fashion zeggen te werken aan verduurzaming. C&A zegt er alles aan te doen 'iedereen te respecteren die aan de productie bijdraagt'. Scotch & Soda heeft laten weten dat het modebedrijf in het onderzoek onterecht in verband is gebracht met een van de onderzochte fabrieken.
8. Manager van de dag: Jim Yong Kim
We hadden hier natuurlijk voor Wim Pijbes kunnen kiezen, de ex-Rijksmuseum-directeur, die na enkele maanden alweer vertrekt bij het gloednieuwe en veelgeprezen museum Voorlinden in Wassenaar.
Maar we kiezen hier toch maar voor een blijvertje: Jim Yong Kim, de 56-jarige president van de Wereldbank, die bekend maakte te zijn benoemd voor een nieuwe termijn van 5 jaar. De eerste periode van 5 jaar loopt voor de in Zuid-Korea geboren Amerikaan pas af in juni volgend jaar, maar de Wereldbank besloot de procedure voor de invulling van de nieuwe termijn al vervroegd te starten. Al sinds de oprichting in 1944 is de hoogste baas van de Wereldbank een Amerikaan, terwijl het IMF altijd wordt geleid door een Europeaan.
9. Koffieautomaat: het salaris van een politiebaas
Dat hoor je niet vaak: een topmanager die pleit voor een salarisverláging. Maar Bernard Welten is er toch zo een. De 'buitengewoon adviseur' is met een salaris van ruim 255 duizend euro in 2015 de absolute topverdiener bij de Nationale Politie, maar wil nu 'van het gezanik' af zijn, en praat daarom met het ministerie van Veiligheid en Justitie over een salarisverlaging.
Minister Van der Steur deed al eerder 'een moreel appèl' op Welten om zijn salaris vrijwillig terug te brengen, maar die gaf aanvankelijk geen krimp. Hij wees slechts op zijn contract, dat nog gebaseerd is op oude afspraken met toenmalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen. Hij is nu echter bereid om water bij de wijn te doen, om niet als grote graaier de geschiedenis in te gaan, en zijn integriteit niet (verder) ter discussie te stellen. Hoeveel zijn salaris daadwerkelijk verlaagd wordt, moet overigens nog met het ministerie worden afgesproken.
10. Quote: Walter Wriston
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.