1. De megadeal is rond: Mars neemt Kellanova over
De geruchten zijn gisteren bevestigd: de Amerikaanse snoepreus Mars neemt Pringles-maker Kellanova over voor bijna 36 miljard dollar. Voor het familiebedrijf is het de grootste overname ooit.
Poul Weihrauch, ceo van Mars, ziet de portfolio van Kellanova als een ‘substantiële kans om een duurzame snackbusiness verder te ontwikkelen’. Steve Cahillane, ceo van Kellanova, noemt de deal ‘een historische combinatie met een overtuigende culturele en strategische fit’.
Mars heeft een portfolio met merken die sterk zijn in chocolade (M&M’s, Snickers, Mars, Twix). Kellanova zorgt voor meer diversificatie met hartige snacks en snoep met een gezonder imago. De schaalvergroting helpt ook tegen de impact van overheidsmaatregelen voor snoep en snacks met een hoog suiker-, zout- en vetgehalte.
2. Fairphone heeft na 8 maanden al nieuwe ceo
Raymond van Eck is vanaf eind augustus de nieuwe ceo van de ethische smartphonemaker Fairphone. Hij volgt Reinier Hendriks op, die na acht maanden al heeft besloten om ‘andere mogelijkheden te verkennen’.
In een post op LinkedIn vindt Hendriks dat zijn taak er al op zit. ‘We draaiden de zaken commercieel om en overtroffen onze doelstellingen.’ Het bedrijf heeft weer een ‘solide en duurzame basis’ en een degelijke ‘merkstrategie’ voor de komende jaren.
Van Eck heeft meer dan twintig jaar internationale ervaring, opgedaan bij onder meer Youvia, Powerpeers, easyEnergy.com, hoyhoy.nl en Nuon/Vattenfall. Hij moet het bedrijf nu de volgende fase in leiden.
3. Lichten op groen voor gasboringen bij Schiermonnikoog
Het Nederlandse energiebedrijf ONE-Dyas heeft de vergunningen rond voor gasboringen bij Schiermonnikoog. De ontbrekende vergunning van de Duitse deelstaat Nedersaksen is ook binnen, meldt het bedrijf in een persbericht.
ONE-Dyas wil eind dit jaar het eerste aardgas leveren aan Nederlandse en Duitse huishoudens en bedrijven. De voorbereidende werkzaamheden hiervoor zijn in volle gang. Het boorplatform is op 6 augustus geïnstalleerd in het Nederlandse deel van de Noordzee.
Dat zal straks draaien op windenergie van het nabijgelegen Duitse offshore windpark Riffgat. Chris de Ruyter van Steveninck, ceo van ONE-Dyas, vindt de Nederlandse en Duitse vergunningen een bevestiging ‘dat we het juiste doen’. Bij milieugroepen en eilandbewoners leven echter nog steeds grote bezwaren tegen het project.
4. Accountant waarschuwt voor geldnood Blokker
Accountant KPMG waarschuwt in het jaarverslag van Mirage Retail Group dat Blokker in de herfst opnieuw in acute geldnood kan komen. Als de winkelketen de financiële huishouding niet sterk verbetert, kan zelfs het moederbedrijf een risico lopen.
Mirage Retail Group-ceo Ynse Stapert vertelt echter aan RetailTrends dat hij er ‘vertrouwen in heeft’ dat de continuïteit van de groep met de genomen maatregelen gewaarborgd kan worden. Blokker heeft zo’n 400 winkels en telt ruim 4000 werknemers.
Er is hard gewerkt aan een ‘groot aantal initiatieven voor verbetering van de resultaten’, vervolgt Stapert. Daar zal dit najaar het eerste effect van te zien zijn. ‘De financiële resultaten vielen in het begin van dit boekjaar tegen door maatregelen die Blokker toen moest nemen doordat onze financier onverwacht de financiering heeft stopgezet.’
Lees ook: Blokker-ceo wil laten zien dat huishoudketen wel bestaansrecht heeft
5. Nederlandse economie groeit tegen de verwachtingen in
De Nederlandse economie is met 1 procent gegroeid in het tweede kwartaal van dit jaar. Daarmee doet ons land het beter dan de rest van Europa (+0,3 procent) en dat is een onverwachte verrassing.
De export van goederen, de investeringen en de overheidsconsumptie hebben volgens het CBS positief bijgedragen. Vooral de uitvoer van chemische producten, voedings- en genotmiddelen, machines en apparaten namen toe.
De investeringen die een stijgende lijn laten zien zijn vervoermiddelen, woningen en machines. De overheid heeft 1 procent meer uitgegeven. Die centen zijn naar de zorg, het openbaar bestuur en de opvang van asielzoekers gegaan.
De consumptie van de huishoudens is echter met 1 procent gedaald. Nederlanders hebben minder uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen, energie en horeca. Mogelijke oorzaken zijn het slechte weer, de inflatie en zorgen over een recessie.
6. En dan dit: Solar4All van oud-voetballer Sjoerd Ars omgevallen
Het zonnepanelenbedrijf van oud-voetballer Sjoerd Ars is omgevallen. Hij bevestigt aan Quote dat Solar4All failliet is. Hij zegt bij de curator te zitten en verwijst naar zakenpartner Bas Pelser. Die blijkt onbereikbaar. Na wat graafwerk in andere media blijkt het bedrijf gesneuveld vanwege de politieke onduidelijkheid over de salderingsregeling.
Daardoor daalde de omzet met 80 tot 90 procent. Tel daarbij nog slecht betalende klanten en oplopende schulden op en dan valt elk bedrijf vanzelf wel om. Met de curator wordt nu gesproken over een doorstart. Gedacht wordt aan een verbreding van het aanbod met batterijen en warmtepompen.
Ars heeft al eerder een bedrijf opgericht om te helpen met de energietransitie. Stadizon richtte zich op het verduurzamen van stadions. Dat is evenmin gelukt.
Lees ook: Solarbedrijven vallen bij bosjes om, wat is er aan de hand?
Rondje kwartaalcijfers 📈
- NN Group heeft het eerste half jaar een operationeel kapitaal gegenereerd van 959 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat bedraagt 1,3 miljard en het nettoresultaat 0,6 miljard. Ceo David Knibbe zegt dat de groep ‘on track’ is om de doelen voor 2025 te halen.
- Het Duitse reisconcern TUI heeft afgelopen kwartaal geprofiteerd van de sterke vraag naar vakanties, citytrips en cruises deze zomer. De omzet is met 9 procent gestegen naar 5,8 miljard euro.
Wat we ook lazen:
- De nieuwe versie van Grok kan nu ook afbeeldingen genereren (Volkskrant)
- Wizz Air stunt met abonnement voor onbeperkt vliegen (RTL)
- Grootste staalproducent waarschuwt voor serieuze crisis (Bloomberg)
- Zeekr claimt batterijen die opladen naar 80 procent binnen 11 minuten (BBC)
- Vleesvervangers na dipje weer overal in de lift (Change Inc.)