Halverwege je carrière zijn twijfels extra pijnlijk. Thuis en op financieel gebied is de druk hoog, terwijl het kan aanvoelen alsof het te laat is voor verandering. Alle wegen die je niet bent ingeslagen, kunnen in je hoofd de revue passeren. Hoe ga je om met een crisis in het midden van je loopbaan? En hoe weet je of het roer omgooien een goed idee, of waanzin is?
Tijd is eindig
‘Beroepsontevredenheid komt relatief vaak voor op middelbare leeftijd. Je verliest de illusie van onsterfelijkheid, je realiseert je dat kansen niet meer eindeloos zijn en dat tijd eindig is,’ zegt assistent-hoogleraar in organisatorisch gedrag Gianpiero Petriglieri in de Harvard Business Review.
Petriglieri beveelt aan om bij een ontevreden gevoel te achterhalen wat de oorzaak is. Is het je baan? Is het de organisatie waarin je werkt? Of knaagt er eigenlijk iets anders aan je – waar werk niets mee te maken heeft? Afhankelijk van het probleem, kun je aan een oplossing gaan denken. ‘Net als in de liefde, moet je in je professionele leven actief aan de bak om het betekenisvol te maken.’ Zingeving komt niet zomaar aanwaaien.
Creëer werk
De oplossing kan klein zijn. Een opleiding via werk, een nieuw project, een mentorprogramma, een andere plaats in het kantoor, of een dag thuiswerken. Zijn dit allemaal geen mogelijkheden, dan is het tijd om een stapje hogerop te gaan. Vraag je baas om een promotie.
Of, zo raadt auteur Whitney Johnson aan, ga op zoek naar problemen binnen het bedrijf. ‘En voer daarna argumenten aan waarom jij degene bent die deze problemen moet oplossen. Wacht niet tot iemand je vertelt wat je volgende werk is, maar creëer je nieuwe werk zelf.’
De New York Times beschreef al in 1988 mogelijke oplossingen voor mensen in een carrièredip. Zoek naar een verbinding met de (grotere) buitenwereld, door middel van meditatie of tuinieren. Ga op zoek naar een onderdeel van je werk waar meer verbeelding en creativiteit in te vinden is, zoals een nieuw onderwerp of gebied. En haal geluk uit andere dingen dan uit werk, zoals uit je gezinsleven of vrijwilligerswerk.
Het is niet te laat
Buiten al deze oplossingen is er natuurlijk altijd nog de carrièreswitch. Spijt hebben van de jaren die je aan een andere baan besteedde is niet nodig, je hebt veel bereikt en geleerd. ‘Negeer het niet als je voelt dat een grote verandering nodig is,’ zegt Johnson. ‘Je versnelt je eigen ondergang als je werkt blijft doen zonder dat je er helemaal bij bent.’
Heb je geen idee in welke andere carrière je wél al je dromen gaat najagen, denk dan eens aan een carrièrecoach.
Perspectief
Soms is er ook gewoon een heel ander perspectief nodig. Besteed tijd aan het inventariseren van de voortgang die je in je carrière hebt gemaakt, mijlpalen die je hebt bereikt, vaardigheden die je hebt geleerd. Bedenk welke doelen je nog niet hebt behaald en ga hiermee in de toekomst aan de slag. Het in kaart brengen van het bredere perspectief kan een hoop betekenis aan je werk teruggeven. En ook het besef dat werk niet alles voor je hoeft te zijn, kan waardevol zijn.