1. Industrie luidt noodklok: politiek moet nu in actie komen
Al achttien maanden lang krimpt de Nederlandse industrie in zijn geheel. Werkgevers luiden daarover de noodklok op de Industrietop van VNO-NCW in Den Haag. ‘Het is niet vijf voor, maar vijf over twaalf’, klinkt het in diverse media. De politiek moet snel in actie komen, want ‘een sterke en duurzame industrie is belangrijker dan ooit’.
De agressie van Donald Trump naar de handelspartners van de VS moet het kabinet toch wakker hebben geschud. Nederland kan niet zonder eigen producten en eigen energie. Door allerlei obstakels, zoals de hoge energiekosten en heffingen ‘lopen bedrijven vast en blijven verduurzamingsplannen op de plank’.
2. HP betaalt 116 miljoen voor technologie van startup Humane
De Ai Pin zou in het najaar van 2023 de opvolger worden van de smartphone. Aan ambities geen gebrek bij de Amerikaanse startup Humane. Eind deze maand wordt de stekker uit de wearable getrokken. De prioriteiten zijn verschoven, zo luidt het bericht over de stopzetting. Maar de AI-assistent die je met een magneet op je kleding kon vastpinnen, kreeg gewoon bakken kritiek.
HP neemt een deel van Humane over voor 116 miljoen dollar, blijkt uit een persbericht. Dit betreft het besturingssysteem voor de pin, het technisch personeel en meer dan 300 patenten en patentaanvragen. Verwacht wordt dat de deal in februari wordt afgerond.
3. ING: IT-talent gaat naar techbedrijven die beter betalen
ING heeft moeite om IT’ers te vinden en aan zich te binden. De bank wordt links en rechts ingehaald door techbedrijven die voor dat talent gewoon beter betalen. De salarissen liggen daar zelfs ‘aanzienlijk hoger’, klaagt cto Daniele Tonella tegen Bloomberg.
Met andere incentives, zoals aandelenpakketten, leggen die bedrijven ‘gouden handboeien’ om hun werknemers. Nederlandse banken lopen ook achter met bonussen, die zijn vaak beperkt tot een vijfde van het vaste salaris. In andere landen kunnen die variabele beloningen gemakkelijk uitkomen op het dubbele.
4. Shell en ExxonMobil mogen naar olie blijven boren in Rotterdam
Shell en ExxonMobil (in de joint venture NAM) boren al veertig jaar onder bepaalde stadsdelen van Rotterdam naar olie. Volgens omwonenden, lokale politici en bedrijven veroorzaken die boringen schade. Zij wijzen op grondverzakkingen en scheuren in duizenden woningen.
Daarom eisen ze dat de boringen per direct stoppen. Bij de Raad van State hebben ze gisteren bakzeil gehaald. De boringen mogen doorgaan tot 2035. ‘Op dit moment spelen fossiele brandstoffen echter een essentiële rol in de Nederlandse energievoorziening’, aldus de Raad van State.
5. Albert Heijn stopt met ‘tappen’ van verpakkingsvrije producten
Albert Heijn stopt met de verkoop van verpakkingsvrije producten, zoals koffie, rijst en havervlokken. Volgens de supermarktketen zijn de klanten niet geïnteresseerd om zelf hun producten ‘te tappen’. Degenen die het wel doen vinden het te veel gedoe.
Dat tappen was sinds 2022 voor zo’n 70 producten mogelijk bij vijf XL-supermarkten van Albert Heijn, meldt RTL Nieuws. Nu wordt een test gedaan met navulverpakkingen, onder meer met zakjes kruiden om thuis de kruidenpotjes mee te vullen.
6. En dan dit: Algoritme kent Gen Z beter dan hun vrienden
Zes op de tien Gen Z’ers vinden dat het algoritme hun interesses en smaken beter kent dan hun vrienden. Dat blijkt uit het derde Culture Report 2025 van For You Agency, de Amsterdamse specialist in generatiemarketing. Andere weetjes: TikTok staat bij deze generatie op de eerste plaats om inspiratie op te doen voor producten, merken en ervaringen. Vorig jaar was dat nog Instagram.
Voor Gen Z’ers iets gaan kopen, kijken ze eerst naar reviews op sociale media. Daarbij kiest 51 procent eerst voor product reviews van hun vrienden. Google of influencers kunnen daar niet aan tippen, aldus het rapport. Hema staat bij deze generatie op de eerste plaats als meest favoriete merk, gevolgd door Bol en Gisou.
Rondje funding 💸
- Het Amsterdamse Stacks heeft 10 miljoen euro aan funding gescoord. De twee financieringsrondes zijn geleid door EQT Ventures en General Catalyst. Het bedrijf laat financiële teams en AI-agenten samenwerken om de boekhouding twee keer zo snel af te sluiten.
- Alyx en codeGorilla hebben een lening van 1,85 miljoen euro binnen van FNO-programma Impact door Groei. De scaleups zetten de centen in om hun activiteiten die bedrijven in de techsector toegankelijker moeten maken voor divers talent op te schalen.
- Polestar Capital opent een nieuw fonds van 500 miljoen euro voor bedrijven die over willen stappen naar duurzamere logistiek. Het Polestar Capital E-Mobility & Infrastructure Fund (PCEIF) verstrekt leningen voor projecten rond het installeren van laadpunten, elektrische bestel- en vrachtwagens.
Rondje kwartaalcijfers 📈
- Een recordomzet voor Coolblue in 2024: 2,46 miljard euro. Onder meer dankzij een sterke groei in Duitsland en de opening van 8 winkels, tekende het e-commercebedrijf een bedrijfsresultaat op van 97,8 miljoen euro. Topman Pieter Zwart ziet de toekomst zonnig in: ‘2025 wordt het aller-aller-allermooiste Coolblue-jaar ooit!’
- NN Group heeft in 2024 al het target voor het bedrijfskapitaal voor 2025 behaald: 1,9 miljard euro. Het operationeel resultaat is gestegen tot 2,6 miljard, het nettoresultaat tot 1,6 miljard.
- Philips heeft in 2024 een omzet geboekt van 18 miljard euro. De operationele winst is gestegen naar 529 miljoen. Toch blijft onder de streep een verlies van 698 miljoen staan. Het bedrijf heeft vorig jaar in de VS een schikking getroffen van 1,1 miljard dollar voor problemen met slaapapneu-apparaten.
- Verzekeraar a.s.r. heeft een hoger dan verwacht operationeel resultaat gepresenteerd: 1,4 miljard euro. ‘Onze resultaten over 2024 zijn sterk. We doen het goed in alle bedrijfssegmenten’, aldus bestuursvoorzitter Jos Baeten. Ook de integratie met Aegon Nederland verloopt goed.
- Het opslagbedrijf voor olie, gas en chemische producten Vopak kijkt voor 2024 terug op een bezettingsgraad van 93 procent, een operationeel winstrecord van 1,1 miljard euro en een nettowinst van 376 miljoen.
- BE Semiconductor Industrie (beter bekend als Besi) heeft vorig jaar een omzet geboekt van 607,5 miljoen euro (+ 4,9 procent). De nettowinst is met bijna 3 procent gegroeid tot 182 miljoen.
Rondje transfers 🔄
- Audrey van Ham is de nieuwe co-ceo van Koninklijke ERU. Ze leidt het smeerkaasbedrijf samen met ceo en eigenaar Dieter Kuijl. Van Ham komt van winkelketen Christine le Duc waar ze ceo van was.
Wat we ook lazen:
- Nederlandse fatbikefabrikanten onderuit door slechte beeldvorming (FD)
- 2 miljard investeren in diepzeemijnbouw en dan niet mogen beginnen (Trouw)
- Oracle-oprichter Larry Ellison nu ook bij de club van 200 miljard (Telegraaf)
- Europa maakt steeds vaker gevaarlijke producten (FD)
- Microsoft presenteert nieuwe quantumcomputer met omstreden chips (Volkskrant)