1. Eneco en Stedin belonen uitzetten zonnepanelen
Eneco en netbeheerder Stedin gaan huiseigenaren in Zeeland op zonnige dagen geld uitkeren als ze hun zonnepanelen uitzetten om overbelasting van het stroomnet te voorkomen. De pilot ‘Slim Schakelen’ gaat van start op Tholen, Sint Philipsland en Schouwen-Duiveland. Als de proef bevalt, wordt het aanbod, waarbij de eigenaren hun gebruikelijke terugleververgoeding plus een opslag krijgen overgemaakt, landelijk uitgerold.
Voorlopig moeten de panelen handmatig worden uitgeschakeld, op termijn kijken de netbeheerder en energieleverancier naar ’automatische oplossingen’ voor klanten die daar toestemming voor geven. Dan worden de omvormers van de zonnepanelen op afstand uitgezet.
2. Triodos-ceo Jeroen Rijpkema vertrekt
Jeroen Rijpkema vertrekt volgend jaar als ceo van Triodos Bank: hij stelt zich na vier jaar niet beschikbaar voor een tweede termijn. Rijpkema heeft tropenjaren achter de rug bij Triodos, dat strijd voert met gedupeerde certificaathouders en op de vingers is getikt door DNB vanwege onvoldoende controle op witwassen.
De duurzame bank draait op zich goed, bleek donderdag uit de halfjaarcijfers, die een winstgroei lieten zien van 3,4 procent tot 36,2 miljoen euro bij een rendement op het eigen vermogen van 5,6 procent. In een toelichting aan het FD zegt de 65-jarige Rijpkema: ‘Er moet iemand komen die zich voor vier jaar kan committeren en wiens aanstelling nog verlengd kan worden. Er zijn ook grenzen aan je eigen houdbaarheid.’
Inmiddels werkt zijn bank aan een notering op Euronext voor de certificaten, in de hoop dat de handel daar betere prijzen oplevert voor zijn certificaathouders. Eind juni moest in 210 zaken van certificaathouders nog uitspraak worden gedaan in hoger beroep.
Lees ook: ‘Tussenpaus’ Jeroen Rijpkema kreeg het gat bij Triodos niet gedicht
3. Geen hoop meer voor VDL Nedcar
De laatste hoop op een toekomst van de enige autofabriek in Nederland is vervlogen. VDL Nedcar in Born gaat ervan uit dat zich de komende jaren geen nieuwe, grote opdrachtgever meldt. Voor de provincie Limburg is dat reden om de geplande uitbreiding van het wegennet rond de fabriek stil te leggen, meldt de NOS.
VDL verwacht nu niet meer dat ‘gelet op alle ontwikkelingen in de economie en markt, de komende jaren nieuwe opdrachtgevers voor de grootschalige productie van auto’s zich zullen aandienen’, schrijft de Limburgse gedeputeerde Stephan Satijn aan Provinciale Staten.
4. Duitsland redt cruisewerf Meyer bij Groningen
De Duitse overheid redt de noodlijdende scheepswerf Meyer Werft in Papenburg, pal aan de grens met Groningen. Het is een van de grootste cruiseschepenbouwers ter wereld en er werken 3.100 mensen, onder wie een onbekend aantal uit Nederland. De regering in Berlijn en de deelstaat Nedersaksen willen borg staan voor een bedrag van 900 miljoen euro en bovendien neemt de Duitse overheid 80 tot 90 procent van de aandelen over, melden Duitse media.
De Duitse bondskanselier Scholz reisde donderdag via Groningen Airport Eelde naar Papenburg om het nieuws op de werf te vertellen, meldt NOS. ‘Als derde economie ter wereld heeft Duitsland een sterke maritieme sector nodig’, aldus de bondskanselier.
5. Half miljard aan crowdfunding verstrekt
In het eerste halfjaar van 2024 zijn de zakelijke crowdfunding-platforms goed geweest voor ruim 491 miljoen aan alternatieve financiering, meldt Investeerders.nl. De top 3 bestaat uit Mogelijk (150 miljoen), Collin Crowdfund (94,5 miljoen) en NL Investeert (75,2 miljoen), platforms die ten minste deels met professionele investeerders werken.
Campagnerecords waren er voor Invesdor, dat Oneplanetcrowd heeft overgenomen, dat een duurzaam energieproject in Friesland financierde voor 10 miljoen, en project Westermeerwind voor 5 miljoen euro.
6. En dan dit: Dutch Grand Prix wint zaak tegen kaartverkoper
Platinium Group moet de Dutch Grand Prix 3 miljoen euro overmaken. Dat heeft de rechter bepaald in een zaak over de verkoop van tickets voor de Grote Prijs van Zandvoort, die dit weekeinde wordt gereden. Platinium verkoopt internationaal kaartjes voor Formule 1-races en hield het geld achter omdat Dutch Grand Prix tegen de afspraken in ook andere aanbieders tickets liet verkopen aan buitenlandse fans.
De Dutch Grand Prix had 35.000 tickets beschikbaar gesteld aan de Platinium Groep, dat daarvoor 30 miljoen euro betaalde. De verkoop verliep echter moeizaam: vorige week waren nog 8.500 kaartjes beschikbaar, meldt Autoblog. Blijkbaar had Platinium flink last van concurrerende aanbieders als Verstappen.com.
Rondje kwartaalcijfers 📈
- NIBC heeft over het eerste halfjaar van 2024 een iets lagere winst geboekt dan een jaar eerder: 99 miljoen euro, vergeleken met 103 miljoen in 2023. Het is het laatste halfjaarbericht voor ceo Paulus de Wilt, die eind dit jaar vertrekt.
- Van Lanschot Kempen gaat een stuk harder vooruit en boekte in de eerste zes maanden van 2024 een winststijging van 44 procent. In België groeide het beheerde vermogen met 25 procent naar 13,7 miljard, mede dankzij overnames.
- Verzekeraar Aegon neemt een last van 403 miljoen euro wegens hoger dan verwachte sterftecijfers in de VS. Het eerste halfjaar liep het nettoverlies mede hierdoor op tot 65 miljoen euro, bij een operationeel resultaat van 750 miljoen euro – 8 procent minder dan in dezelfde periode van 2023.
Wat we ook lazen:
- Casino’s vrezen forse verliezen door hogere belasting op gokwinsten (Nu.nl)
- Nederlandse toezichthouder gaat achter verkoop van online neprecensies aan (ACM)
- Temu open voor Nederlandse verkopers (Emerce)
- Kabinet broedt op uitbreiding innameplicht blikjes en flesjes (FD)
- Sander Schimmelpenninck verkoopt zijn podcasthuis aan Deens Podimo (FD)