1. Misschien toch geen Nederlands belastingvoordeel Uber
Vorige week werd bekend dat Uber intellectueel eigendom van Bermuda naar Nederland verplaatste, om zo een belastingvoordeel van 6,1 miljard dollar te krijgen. Maar de Belastingdienst heeft daarvoor geen ruling afgegeven, meldt het FD. Zo’n ruling geeft een bedrijf zekerheid over de te verwachten belasting door de fiscus op winst (waarvan bij Uber nog geen sprake is). Daarmee is het belastingvoordeel, dat Uber vorige week al aan zijn aandeelhouders rapporteerde, minder zeker geworden.
2. Lard Friese naar Aegon
Lard Friese vertrekt per direct bij NN Group om aan de slag te gaan bij concurrent Aegon. Hij wordt opgevolgd door oud goudhaan David Knibbe. Friese was sinds 2014 bestuursvoorzitter bij NN Group, waarbij hij onder meer de afscheiding van ING en de aankoop van Delta Lloyd begeleidde. Hij vertrekt per direct, maar zal pas in maart 2020 in dienst treden bij Aegon. Op 15 mei stemmen de aandeelhouders over zijn benoeming. Friese volgt Alex Wynaendts op, die elf jaar leiding gaf aan Aegon.
3. Steunpotje voor Britse bedrijven bij no-deal brexit
De Britse regering heeft plannen voor een financieel potje om Britse bedrijven die zullen lijden bij een mogelijke no deal-brexit te steunen. Dat meldt The Times dit weekend. Michael Gove, die als minister verantwoordelijk is voor het plannen van een no-deal brexit, bevestigde het nieuws. De regering zou ook een lijstje van bedrijven hebben die voor steun in aanmerking komen, maar die wordt geheim gehouden. Het zou vooral gaan om bedrijven in de bouw en industrie.
4. Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt volwassen
Over tien jaar heeft elk groot bedrijf geen aparte MVO (‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’)-afdeling meer, maar zit die mentaliteit verweven in elk onderdeel van de organisatie. Dat zegt Nicolette van Exel, die jarenlang als MVO-adviseur in Silicon Valley werkte (onder andere bij SAP en Intuit) en nu zelfstandig adviseur op dat gebied is, tegen het Financieel Dagblad. ‘MVO zal binnen tien jaar omgezet zijn in een vanzelfsprekend onderdeel in elke afdeling van het bedrijf en compleet zijn geïntegreerd in de bedrijfsvoering. De ceo moet daar in een helikopter boven hangen. Er kan iemand zijn die het namens hem aanstuurt, maar uiteindelijk moet hij met zijn eigen leiderschap aan alle managers aangeven wat hij van ze verwacht op het gebied van MVO.’
5. 17 Goldman Sachs-bankiers aangeklaagd in Maleisië
De Maleisische staat heeft 17 huidige en voormalige bankiers van zakenbank Goldman Sachs aangeklaagd, inclusief Richard Gnodde, de meest seniore bankier bij het bedrijf in Londen. Het gaat om het ontwikkelingsfonds 1MDB, waarvoor de bank 6,5 miljard pond ophaalde via de verkoop van obligaties. Volgens Amerikaanse en Maleisische aanklagers werd geld van het fonds misbruikt door een select groepje machtige individuen, die er onder andere luxe jachten van kocht en de film The Wolf of Wall Street deels mee financierde. Eind 2018 klaagde Maleisië de bank en twee voormalige bankiers, Tim Leissner en Roger Ng, aan. De bank noemt de aanklachten van dit weekend en die van vorig jaar ‘verkeerd geaddresseerd’ en heeft aangegeven zich heftig te zullen verzetten.
6. Must read: Het geheim van een goede mentor
75 procent van de professionals, man en vrouw, wil een mentor. Slechts 37 procent zegt er een te hebben. Er is dus behoefte aan meer mentors in het bedrijfsleven. Maar die mentors moeten ook meer doen om hun mentee bij te staan. Tip nummer een is om je eigen verhalen te delen. Durf daarbij ook mindere momenten die je in je carrière (en leven) hebt meegemaakt. Stel ook goede vragen. Zoals wat iemand wakker houdt ‘s nachts, hoe iemands relatie met de ouders was of hoe iemand zichzelf oplaadt om door alle bezigheden en technologie om ons heen niet in een burnout te belanden. En geef het goede voorbeeld: een mentee zal verreweg het meest van je leren als je in het dagelijkse werk laat zien hoe je met bepaalde situaties omgaat en beslissingen neemt.
7. Koffieautomaat: Waarom aandelen Netflix kopen niet zo’n goed idee is nu
Het nieuws dat Netflix in het tweede kwartaal in de VS abonnees verloor, kwam hard aan. Het aandeel zakte 11 procent. Maar denk niet dat het daarom nu een goed idee is wat aandelen te kopen. Netflix is gedoemd verder te zakken op de beurs, schrijft Forbes. Met concurrenten als Disney+, Comcast (eigenaar van Friends) en NBCUniversal (eigenaar van The Office) op de loer, zou het aandeel wel eens met 70 procent kunnen zakken. Dat het aandeel nu slechts 22 procent onder z’n recordhoogte van 400 dollar zit, is eigenlijk een wonder. ‘Als je aandelen Netflix bezit, is dit een geschenk van de goden. Ze geven je de kans om eruit te stappen, before things get ugly.’
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.