1. Felyx-uitdager (en Ponooc-bedrijf) Check ook naar Amsterdam
Deeldienst voor elektrische scooters Check, die dit jaar live ging in Rotterdam, is nu ook actief in Amsterdam. De uitbreiding volgt op een vergunning die de hoofdstad eerder verleende voor nog eens 350 deelscooters. Check start deze maand ook in Den Haag en Breda. De dienst komt uit de koker van Ponooc, de investeringstak van auto-importeur Pon die ook eigenaar is van Swapfiets en investeerder in e-scootermaker Unu. Check werd gestart door Marco Knitel (voormalig general manager bij Uber), Paul van Merrienboer (ex-Greenwheels) en Thijn van Helvoirt (ex-Ponooc). Er is ruimte genoeg voor meerdere aanbieders, zegt Van Merrienboer. ‘Hoe groter het aanbod, hoe groter de vraag.’
2. Shortseller noemt oprichter Nikola Motor fraudeur
Nikola Motor, een Amerikaanse ontwikkelaar van elektrische voertuigen die nog geen auto of vrachtwagen heeft geproduceerd maar die wel een beurswaarde heeft van 14 miljard dollar, is gebouwd op een web van leugens. Dat stelt de tot nu toe onbekende analist Hindenburg Research, die als shortseller gokt op een koersdaling van het al jaren verlieslatende Nikola. In een gedetailleerd rapport wordt oprichter Trevor Milton neergezet als fraudeur en verkoper van gebakken lucht. Zo zou een niet-werkende truck in deze video van een heuvel af zijn gerold. Milton suggereert op Twitter een verband tussen de ‘tientallen miljoenen’ aandelen die de afgelopen dagen zouden zijn geshort en de ‘afrekening’ (’hit job’) van Hindenburg.
Cowards run, leaders stay and fight for integrity. Hindenburg is only making people love us more for trying to destroy us. It will take the rest of the day to address the one sided false claims, but I will put out a detail report to address it. In the meantime, troll on
— Trevor Milton (@nikolatrevor) September 10, 2020
3. Elizabeth Holmes (Theranos) gaat voor niet toerekeningsvatbaar
Elizabeth Holmes, die wereldberoemd werd als de frauduleuze mastermind achter bloedtestbedrijf Theranos, probeert een zware straf te ontlopen met een ‘geestelijke stoornis’ als verdediging, meldt Bloomberg. De 36-jarige ondernemer wil als getuige een psycholoog oproepen die gespecialiseerd is in trauma’s en geweld tegen vrouwen. De rechter gaat mee in de eis van de openbaar aanklager dat ook de overheid Holmes aan een psychologisch onderzoek moet onderwerpen (en dat die gesprekken geflimd worden). Holmes kan voor maximaal twintig jaar achter de tralies belanden. ABC News zond vorig jaar deze documentaire uit over de opkomst en ondergang van Holmes:
4. Oprichters dumpen Boxrs4all voor nieuw impactbedrijf
Oprichters Thom Uildriks en Spijk Geene hebben Boxrs4all, het bedrijf waarmee ze in 2016 nog in de 25 onder de 25 stonden, opgeheven en verruild voor een nieuw onderbroekenmerk met een impact-missie, vertellen zij aan Sprout. Met Moja stappen de ondernemers nu in mannen- én vrouwenondergoed. Per verkocht item gaat er één stuk ondergoed of maandverband naar een scholier in Tanzania. Die giften worden bewust lokaal geproduceerd, zegt Uildriks uit. ‘Zo’n partij als Toms doet aan buy one, give one en doneert schoenen aan mensen in derdewereldlanden. Dat klinkt heel mooi, maar in essentie maak je er de lokale markt mee kapot.’
Lees verder: Oprichters zetten streep door Boxrs4all, beginnen duurzaam impactbedrijf
5. 2000 bedrijven storten NOW-geld terug
Bijna 2000 werkgevers hebben het NOW-geld dat zij kregen tijdens de de eerste steunrode teruggestort naar de overheid, meldt de Leeuwarder Courant na vragen aan het UWV. Voor het eerste steunpakket werden in totaal 140.000 voorschotten toegekend. In 1,4 procent van de gevallen zagen werkgevers toch van het geld af, omdat bleek dat hun omzetverlies kleiner was dan de vereiste drempel van 20 procent. Kort na de aankondiging van de regeling, tijdens het begin van de crisis, adviseerden banken bedrijven om vooral steun aan te vragen. Werkgevers die hun aanvraag intrekken en het voorschot terugstorten, worden uit het openbare NOW-register gehaald, laat het UWV weten.
6. Europees groeigeld voor plastic-blockchain Circularise
Circularise, een startup die met behulp van blockchaintechnologie grondstoffen traceerbaar maakt, heeft een Europese subsidie van 1,5 miljoen euro binnengesleept. Het bedrijf van Jordi de Vos bouwt met dat geld een dataplatform voor plastic dat verspilling moet verminderen door hergebruik makkelijker te maken. Circularise bouwt de dienst samen met de Duitse plasticproducenten DOMO Chemicals en Covestro. Circularise hoopt met een nadruk op privacy meer bedrijven over de streep trekt om data te delen.
7. En dan dit: Mecanoo moet tonnen dokken na ontslag architecte
Het befaamde architectenbureau Mecanoo moet een ontslagen architecte een schadevergoeding van 300.000 euro betalen, bericht RTL Nieuws op basis van een uitspraak van de rechtbank Den Haag. Die vindt dat het Delftse bedrijf de vrouw na een dienstverband van 25 jaar op een onzorgvuldige manier aan de kant probeerde te schuiven, en niet hard kan maken waarom zij niet meer geschikt zou zijn voor haar functie. Mecanoo gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Het bedrijf van oprichter (en voormalige zakenvrouw van het jaar) Francine Houben baalt dat de zaak nu in de openbaarheid komt, laat financieel directeur Floris Overheul weten aan RTL.
Wat we ook tegenkwamen:
- Een nieuwe functiebeschrijving in coronatijd: head of remote work. (Washington Times)
- Apple maakt nu zijn eigen mondkapje, gemaakt door de teams die verantwoordelijk zijn voor de iPhone en iPad. (Bloomberg)
- ‘Zoom’ is zo’n generieke naam geworden, dat het weleens slecht kan zijn voor het merk. (Quartz)
- In Finland geven Burger King en Ronald McDonald elkaar tijdens Helsinki Pride een flinke smakkerd, want ‘liefde overwint alles’:
Tot zover de Sprout-update van vrijdag 11 september. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.