Mooier kun je als ambitieuze startupondernemer twintig-twintig niet aftrappen dan met de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Wat dit jaar opvalt aan Netherlands Tech Square, het oranje paviljoen waar 50 startups zichzelf aan de wereld tonen: de verscheidenheid aan technologie en markten waarin ze actief zijn. Van agritech tot nanotech en van hr-software tot educatie en gezondheid.
De complete line-up vind je hier, Sprout stelt je graag deze ondernemers voor die de wereld beter willen maken met medtech, cleantech en de blockchain.
Circularise
Als startup sluit je niet zomaar aan bij de oranje delegatie in Vegas: een selectiecommissie bepaalt of je voldoet aan de criteria, en dan zijn er nog verplichte prep sessions waar je wordt getraind in pitchen en dealen American style. Maar Circularise is een veteraan: het staat hier voor de tweede keer, vertelt growth manager Igor Konstantinov. Zijn bedrijf maakt grondstoffen – te beginnen met plastic en textiel – traceerbaar voor alle spelers in de wereldwijde productieketens van tegenwoordig. Het doel: transparantie die bijdraagt aan het sluiten van de circulaire keten. Het middel: de blockchain.
Digital twin
“Een sluitende materialenboekhouding en hergebruik worden steeds belangrijker, maar producenten willen liever niet het achterste van hun tong laten zien. De blockchain lost dat voor ze op: elke speler in de keten krijgt alleen de informatie die voor hem noodzakelijk is als hij ons systeem bevraagt of er info aan toevoegt.” Daarvoor maakt het systeem aan het begin van de keten een zogeheten digital twin, een digitale versie die alle informatie over een product bevat. In elke volgende productiestap wordt daar informatie aan toegevoegd door de volgende speler uit de keten.
Textiel en plastics
Bij grotere producten, zoals de plastic achterkant van de tv die Konstantinov op de beursstand toont, volstaat een sticker om de herkomst van onderdelen opte zoeken. Maar er is komt ook een techniek aan die plastics kan scannen en herkennen. Circularise, opgericht in 2016 door de Delftse ingenieurs Jordi de Vos en Mesbah Sabur, heeft de eerste gebruikers al geworven voor zijn blockchainsysteem. “Wij dachten dat we ons eerst in de textiel zouden gaan bewijzen: daar is enorme behoefte om te kunnen vertellen waar de vezels en stoffen vandaan komen. Als fabrikant heb je een goed verhaal als je dat aan je afnemers, de modemerken, kunt verkopen. Maar plastics leverden eerder succes op.” Onder meer dankzij CES: “Vorig jaar kwam hier op de laatste dag een Turkse producent van witgoed en elektronica langs, die werd een grote klant.”
NightWatch
Jeroen van den Hout (links op de foto) levert met LiveAssured de NightWatch, een slaapmonitor voor epilepsiepatiënten, die alarm slaat zodra een aanval dreigt. Als er snel genoeg hulp komt, zou niemand meer hoeven te overlijden tijdens een nachtelijke aanval. Van den Hut wordt vergezeld door Oda Heerema-Snoep, innovatiemanager bij Pontes, een onderdeel van UMC Utrecht dat ‘goede ideeën van artsen wil helpen omzetten in producten’.
De epilepsiedetector is een goed voorbeeld: ooit bedacht door 10 neurologen en mede dankzij het ondernemerschap van Van den Hout en het kapitaal van Holland Capital en andere geldschieters is de NightWatch – een armband die hartslag en beweging meet plus alarmkastje – doorontwikkeld, klinisch getest en op de markt. “Ons alarm heeft een nauwkeurigheid van 85%, veel groter dan van iemand die je continu in de gaten zou moeten houden.”
Marktleider
“We zijn in Nederland verreweg marktleider”, zegt Van den Hout, maar dat zegt ook veel over de markt. Het apparaat van 1500 euro wordt in Nederland nog niet vergoed door verzekeraars, maar er zijn er desondanks al bijna 1000 geleverd. “In Nederland zijn 40.000 mensen met epilepsie die niet met medicijnen onder controle is te krijgen. Hoe groot de behoefte bij hen is, heeft onze crowdfunding bewezen: tientallen gezinnen hebben in die campagne meer dan een ton geïnvesteerd.” Ook in Duitsland – waar de Nightwatch wel wordt vergoed – heeft Van den Hout klanten, maar hij staat op de CES voor de rest van Europa en natuurlijk de VS zelf.
Regelgevers
“Als Medicaid ons systeem zou accepteren, is dit natuurlijk een fantastische markt, maar voordat we hier actief kunnen worden, moet het product worden goedgekeurd door teozichthouder FDA. Daarom staan we ook hier: we willen met regulatory mensen uit Amerika contact leggen, maar ook uit andere landen buiten Europa, met investeerders en met distributeurs.”
Skoon
Skoon viel met zijn neus in de boter in Las Vegas: in de ‘Tech trends to watch’-presentatie van de CES zelf prijkte de Skoon batterijcontainer pontificaal op een slide, naast Nederlandse collega’s die een Innovation Award scoorden: Hydraloop (waterzuivering voor huishoudens) en Coolfinity (koelkast voor plaatsen zonder 24/7 elektriciteit). Dat garandeert de hele week flink wat aanloop, verwacht oprichter Peter Paul van Voorst tot Voorst, die samen met Jordi Röer de stand bemant. “Er is hier al iemand geweest van de Franse tegenhanger van TenneT, die zei: ‘Ik kom morgen weer langs met mijn ceo.”
Validatie
En om die aandacht, van de media, maar ook van Europese partijen die actief zijn in energieopslag, de technologie en de logistiek erachter, is het Skoon te doen. “En om de validatie: je verzamelt hier heel veel feedback en informatie over hoe onze marktplaats wordt ontvangen.” Want die groene megabatterij is het visitekaartje van Skoon, maar slechts bedoeld om de wereld te laten nadenken wat er mogelijk wordt zodra op Skoon, zelf een marktplaats, vraag en aanbod elkaar ontmoeten. “Die container is volgestouwd met batterijen van een partij uit het netwerk, maar er zijn veel meer soorten en maten energieopslag, elektrische apparatuur en manieren om die tijdelijk in te zetten op locaties als festivals en bouwputten.”
Wat kan wel
Wat dat laatste betreft geeft de stikstofcrisis het idee achter Skoon een impuls: bouwers zullen hun uitstoot moeten beperken, willen ze nog een vergunning krijgen. Best briljant om daarvoor aandacht te vragen via de website Watkanwel.eu. “De commissie-Remkes kwam in het rapport Niet alles kan met adviezen over de beperking van de uitstoot, met een aantal partners laten wij ondernemers graag nadenken over hoe ze binnen de nieuwe grenzen kunnen blijven.” Het antwoord is, als het aan Skoon ligt, natuurlijk: elektrificatie van de bouwplaats.
Lees ook:
- Dutch techies in Vegas: Learned.io, Pandora Intelligence en Meatable
- Constantijn: maak investeren in startups aftrekbaar
- Voor het oranjelegioen is genoeg te halen in Vegas
- Impossible Foods lanceert nep-varkensvlees tijdens CES
- Gadgets laten je brein versmelten met de computer: cool of griezelig?
- Onze cleantechstartups scoren op de CES