1. ‘Teslarijders zoeven naar massaclaim’
Zo’n driehonderd Nederlandse Teslarijders zouden een miljardenclaim overwegen tegen het bedrijf van Elon Musk. Steen des aanstoots volgens De Telegraaf zijn de problemen met de auto’s en de matige klantenservice. Als voorbeeld noemt de krant auto’s die spontaan remmen, krakende geluiden en ledlampen van 1000 euro die het snel begeven. Adriaan de Gier, gespecialiseerd in massaclaims, komt na de zomer mogelijk met een claim namens Stichting Tesla Claim. ‘Het gaat om een schade van €27.880 per auto, exclusief verminderd genot, tijdverlies in verband met reparaties en kosten van vervangend vervoer’, zegt hij. In Nederland zou de schade 557 miljoen euro bedragen, in heel Europa komt de teller volgens hem uit op 3,6 miljard. Dat een eerder proefproces vruchteloos bleek, zegt niets volgens De Gier. ‘Die was niet goed voorbereid.’
2. Toezichthouder dwingt Robinhood tot uitstel beursgang
Online broker Robinhood zal niet eerder dan volgende maand naar de beurs trekken. De populaire app ligt onder het vergrootglas van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC wegens de groeiende cryptoactiviteiten van het bedrijf. Het zou, zo stellen ingewijden tegenover Bloomberg, er zelfs toe kunnen leiden dat de beursgang afgbelazen moet worden. Een veelgehoorde kritiek op Robinhood is dat het onervaren beleggers makkelijk laat investeren in risicovolle assetklassen.
3. Uber en FNV liggen weer overhoop
Komende dinsdag dient in de Amsterdamse rechtbank een zaak tussen Uber en FNV. De vakbond meent dat de Uber-chauffeurs gewoon werknemers zijn en wil een einde maken aan de ‘schijnzelfstandigheid’. ‘Uber handelt en gedraagt zich in alles als een werkgever. Ze bepaalt welke chauffeurs en auto’s tot het platform toegelaten worden, het tarief waarvoor ze rijden en controleert de prestaties van chauffeurs’, aldus FNV-bestuurder Amrit Sewgobind tegen De Telegraaf. Uber-manager Willem van Limburg Stirum stelt dat een groot deel van de chauffeurs juist zelfstandig wil zijn en volgens hem zijn er genoeg alternatieven in de vervoerssector voor mensen die een vaste baan willen.
4. Prijzen vliegvakanties dalen weer door onzekerheid
De Covid-cijfers beginnen een gemixt beeld te laten zien in Europa. Terwijl in het Verenigd Koninkrijk het hoogste aantal besmettingen sinds mei werd gemeld en in Mallorca een uitbraak onder vakantievierders is, zijn in België en Nederland de maatregelen versoepeld. Door die onzekerheid wachten Nederlanders met het boeken van vakanties en dat heeft zijn weerslag op de prijzen van vliegtickets. Volgens reisbedrijf Zoover daalden de prijzen van vliegtickets met 13 procent in een week. Toch gaan Nederlanders weer vaker over de grens. Was vorig jaar Nederland de populairste bestemming, nu is dat weer Frankrijk.
5. Binance moet crypto-activiteiten in Verenigd Koninkrijk stoppen
De FCA, de Britse evenknie van de AFM, heeft Binance opgedragen om alle activiteiten in het Verenigd Koninkrijk te staken. De waakhond zegt dat het cryptohandelsplaform geen toestemming heeft om in het land te opereren. Binance ligt momenteel in meerdere landen onder vuur. In de VS wordt de partij onderzocht wegens belastingontduiking en het faciliteren van illegale handel.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Pop-up campings zijn hot en happening
Na een potje badminton voor de sleurhut knakworsten opwarmen op een gaspitje om die vervolgens aan een gammel uitklaptafeltje op te eten. Dat is kamperen, toch? Fout, tegenwoordig gaat de modieuze vakantievierder naar een pop-up camping. Je huurt een vintage camper, doet ‘s ochtends een yogaklasje om vervolgens naar de silent disco te gaan. Om het energiepeil op niveau te houden ga je naar een van de kraampjes aan het food court. Doorgaans is iedereen welkom. ‘We zijn een gezinscamping met activiteiten die je op een festival zou kunnen tegenkomen, maar we zijn geen festival’, aldus een campingeigenaar tegen RTL.
Wat we ook lazen:
- De fluctuerende benzineprijs is altijd onderwerp van gesprek, maar waarom is de prijs van elektrisch laden eigenlijk stabiel? (Nu.nl)
- Wereldwijd zijn er 726 unicorns. Hier staan ze allemaal in een infographic. (CB Insights)
- Hij/zij/hen/hon. Startups moeten de discussie over inclusieve persoonlijke voornaamwoorden voeren. (Sifted)
- Sparen levert niets meer op. Maar worden banken ondertussen niet heel rijk van uw spaargeld? (de Volkskrant)
- Financiële influencers (finfluencers) zijn in opmars. Hoe scheidt u het kaf van het koren? (Nu.nl)
- Startupbazen moeten leren hoe je een crisisbestendig bedrijf bouwt. (Techcrunch)
- DeGiro verkoopt, nu het in de Duitse handen van Flatex is, orders door. De AFM verbiedt deze praktijk, maar de Duitse toezichthouder vindt het prima (Het Financieele Dagblad)