1. Amazon betaalt 0 euro winstbelasting ondanks recordomzet van 44 miljard euro
Amazon behaalde het afgelopen jaar een recordomzet van 44 miljard euro in Europa, maar winstbelasting betaalt het bedrijf nog niet. Dat blijkt uit onderzoek van The Guardian. Amazon laat sinds 2003 het intellectuele eigendom en de omzet van bestellingen in Europa lopen via Luxemburg. Het aldaar gevestigde Amazon EU Sarl maakte een verlies van 1,2 miljard euro. Volgens een woordvoerder betaalt Amazon ‘alle belastingen die nodig zijn in elk land waar we actief zijn’ en lijdt het bedrijf in Europa verlies vanwege de forse investeringen, onder meer in nieuwe distributiecentra.
2. Emissieprijs voor ton CO2 bereikt recordhoogte: 50 euro
Nog nooit was de uitstoot van een to CO2 zo duur als nu. Gisteren werd een recordbedrag van 50 euro bereikt. Vorig jaar rond deze tijd was dat nog 20 euro en begin dit jaar 30 euro. Reden voor de stijging is de aangescherpte klimaatambities van Europa. Bedrijven hebben een beperkt aantal uitstootrechten en moeten bijkopen als er meer CO2 vrijkomt bij de productie. De Europese industrie uit steeds luider haar zorgen. Voorzitter Acel Eggert van Eurofor liet vorige week in the Financial Times weten dat dat de hogere uitstootprijs nadelig uitpakt voor de concurrentiepositie van de Europese staalindustrie en dat de hogere kosten het juist moeilijker maken om te investeren in groene technologie.
3. ACM onderzoekt of duurzaamheidsclaims wel echt kloppen
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) onderzoekt 170 bedrijven in de energie-, zuivel- en kledingsector op misleidende beweringen rond duurzaamheid. De aangeschreven bedrijven moeten hun duurzaamheidsclaims controleren aan de hand van vijf vuistregels die de ACM eerder publiceerde. Zo moeten bedrijven duidelijk maken waarom een product duurzaam is, moeten ze beweringen onderbouwen met feiten en moeten vergelijkingen met andere producten of bedrijven feitelijk ook echt kloppen. Bedrijven die zich niet aan de regels houden, kunnen een hoge boete verwachten. Het bedrag kan oplopen tot 900.000 euro of een percentage van hun omzet. Half juni heeft de ACM de resultaten.
4. Topvrouwen binnen ECB roepen op tot positieve discriminatie voor vrouwen
Promotie voor vrouwen in de economische wetenschap is nog steeds een probleem volgens twee vooraanstaande vrouwelijke centrale bankiers. Isabel Schnabel, lid van de directie van de Europese Centrale Bank, en Margarita Delgado, vicepresident van de Banco España zeggen tegen the Financial Times dat er een zekere mate van positieve discriminatie nodig is om dit aan te pakken. Gebeurt dat niet dan kan het zo nog 50 jaar duren voordat er meer evenwicht is tussen mannen en vrouwen in de economische wetenschap. Beide vrouwen zijn overigens geen voorstander van een strikt quotum, maar Delgado ziet wel voordelen: ‘Je moet wel een plan hebben.’
5. Ruim 300 schuldeisers van D-Reizen kunnen waarschijnlijk fluiten naar hun geld
Het failliete D-Reizen heeft zo’n grote schuld bij de belastingdienst dat er waarschijnlijk niets meer overblijft voor schuldeisers. Dat blijkt uit het eerste voortgangsverslag over het faillissement dat curatoren Ton Tekstra en Karel Willemse publiceerden. Er zijn, naast de fiscus en het UWV, 322 schuldeisers die samen zo’n 2 miljoen euro claimen. Reizigers kunnen wél geld verwachten: Hun voucher wordt namelijk vergoed vanuit de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). De curatoren geven nog geen duidelijkheid in het verslag over een doorstart en welke partijen dat willen doen. Wel wordt duidelijk dat de naam D-Reizen weer terug is in de failliete boedel van de reisorganisatie.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Hoe het nu verder gaat met de stichting van Bill en Melinda Gates
De Bill en Melinda Gates Foundation is uitgegroeid tot een belangrijke speler in de internationale gezondheidszorg. Zo speelt de stichting een belangrijke rol in de bestrijding van de coronacrisis. Nadat de scheiding van Bill en Melinda Gates bekend werd gemaakt, rees dan ook meteen de vraag wat dit betekent voor de stichting. Het FD en NRC schetsen wat de stichting tot nu toe heeft bereikt en hoe de toekomst eruit ziet. Eén ding is zeker: Bill en Melinda blijven zich beide inzetten voor de foundation. De stichting liet in een mail naar het personeel weten geen veranderingen te verwachten. Beiden blijven deelnemen aan vergaderingen binnen en buiten de stichting en spreken op de jaarlijkse werknemersvergadering.
7. Zoom-topic: Let op: vraag op tijd belastinguitstel aan
De belastingdienst heeft volgens de NOS zo’n 60.000 ondernemers een brief gestuurd met het dringende advies om uitstel van betaling voor hun belastingen aan te vragen. Ondernemers die door corona hun belastingen niet kunnen betalen, kunnen bij de fiscus om uitstel vragen. De belastingdienst trekt al vroeg aan de bel. Ondernemers hebben namelijk nog tot 30 juni de tijd om uitstel aan te vragen. Gebeurt dat niet voor die tijd dan moet de belastingschuld voor 1 oktober betaald worden. Alleen aanvragers die op tijd waren kunnen gebruikmaken van de soepele terugbetalingsregeling van 36 maanden voor hun huidige belastingschuld.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates