1. Schiphol herstelt beetje bij beetje van coronaklap
Luchthaven Schiphol heeft in juli 3 miljoen reizigers ontvangen. Dat zijn er meer dan twee keer zoveel als in dezelfde maand vorig jaar. Toen bleef de teller vanwege de coronacrisis op 1,3 miljoen reizigers steken. Schiphol is herstellende, constateert RTL Nieuws. Dat komt vooral doordat we meer op vakantie gaan en meer zakelijk vliegen. De vervoerde vracht steeg in tonnen uitgedrukt amper. Overigens is het nog lang niet zo druk op Schiphol als voor de corona-uitbraak. In 2019 deden in juli meer dan 6 miljoen reizigers de luchthaven aan.
2. Record op arbeidsmarkt: meer vacatures dan werklozen
De spanning op de arbeidsmarkt is in 50 jaar niet zo hoog geweest. Er waren in het tweede kwartaal meer vacatures dan werklozen. Tegenover 100 werklozen stonden 106 openstaande vacatures, blijkt uit cijfers van het CBS. De vraag naar personeel nam onder andere toe doordat de horeca weer geleidelijk openging, de avondklok werd afgeschaft en de culturele sector weer meer bezoekers mocht ontvangen. Ook in absolute getallen waren er nog nooit zoveel openstaande vacatures, schrijft de NOS. In het tweede kwartaal ging het om meer dan 300.000 vacatures. Vooral in de handel, zakelijke dienstverlening en de zorg staan banen open.
3. Meer pizza en pakjes, geen papier voor boeken
Door de thuisbezorgeconomie is er een enorme vraag naar kartonnen dozen voor pakketjes en naar pizzadozen ontstaan. Daardoor is er te weinig papierpulp beschikbaar voor boeken, meldt de NOS. Een van de grootste drukkerijen in Nederland, Wilco in Amersfoort, zegt dat er in Europa fabrieken voor boekpapier worden omgebouwd naar fabrieken voor kartonnen dozen. ‘Blijkbaar wordt in die sector veel meer geld verdiend.’ Het gevolg is dat Wilco enorm lang moet wachten als het bedrijf papier bestelt en dat uiteindelijk meer boeken tijdelijk uitverkocht zullen zijn.
4. Corona zorgt voor dieprode cijfers bij NS
De NS heeft opnieuw een moeilijk halfjaar achter de rug, meldt onder meer NU.nl.Vooral forenzen laten de trein nog links liggen, waardoor de bezetting in de eerste zes maanden van dit jaar bleef steken op 35 procent van die van voor de coronapandemie. De NS boekte een negatief resultaat van 601 miljoen euro, maar dankzij de steun van de Nederlandse overheid en een meevaller in het Verenigd Koninkrijk resulteert onderaan de streep een nettoverlies van ‘slechts’ 25 miljoen euro. Voor de tweede helft van dit jaar verwachten de spoorwegen een licht herstel, omdat onder andere studenten weer terugkomen in de trein.
5. Amerikaanse techbedrijven houden kantoren dicht
Omdat het aantal besmettingen in de Verenigde Staten door de deltavariant weer toeneemt, houden de grote techbedrijven hun kantoren toch nog maar even dicht. Facebook en Amazon stellen de terugkeer van hun medewerkers zelfs uit tot begin volgend jaar, meldt Emerce. Microsoft wacht tot oktober, net als Apple en Uber. Eerder gingen de techbedrijven er nog van uit dat hun kantoren in september weer open zouden gaan. Overigens eist Google dat mensen die op kantoor willen werken gevaccineerd zijn. Bij Amazon hoeven werknemers in de distributiecentra die een prik hebben gehad geen masker meer te dragen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Shoppen bij Walmart met crypto’s?
De koers van de bitcoin is omhooggeschoten nadat bekend werd dat het Amerikaanse Walmart een cryptomanager zoekt. De vacaturetekst leidt tot speculaties dat de supermarktgigant aan het voorsorteren is op het betalen met cryptomunten, meldt onder meer de Telegraaf. Eerder deze maand waren er ook al geruchten dat webwinkel Amazon digitale munten wil accepteren als betaalmiddel. Ook daar was het plaatsen van een vacature de aanleiding. Amazon ontkende kort daarna dat het betalingen met crypto’s mogelijk wil maken.
7. Zoom-topic: Tekort FC Barcelona nog groter dan gedacht
Voetbal is emotie, maar ook big business. Of in het geval van voetbalclub FC Barcelona big losses. De Spaanse topclub blijkt er nog slechter voor te staan dan gedacht, meldt Nu.nl. De schuldenlast is opgelopen tot 1,35 miljard euro, zo heeft voorzitter Joan Laporta bekendgemaakt. Tot dusver werd aangenomen dat Barça 1,1 miljard euro in het rood stond. De club van Ronald Koeman lijdt sinds de coronacrisis grote verliezen, maar had ook daarvoor al financiële problemen. Volgens Laporta ‘heeft het vorige bestuur het voortbestaan van de club in gevaar gebracht’ door enorme bedragen aan scouts en tussenpersonen te betalen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates