Bent u wakker vóór de wekker afgaat? Gaat u fluitend naar uw werk en gaat u ook fluitend weer naar huis? Nee? Dan is dit niet uw droombaan. Goeroe Huub van Zwieten weet hoe u die wél kunt vinden.
Hij heeft zijn droombaan gevonden. Maar dat is niet altijd zo geweest. Ooit was hij net als u manager. Bij Randstad. "Al vrij snel had ik door dat ik helemaal geen manager wilde zijn en dat ik er niet geschikt voor was", vertelt Van Zwieten. Met enige heibel vertrok hij. Liever een eigen bedrijf dan werken voor een baas. "En zo zijn er veel méér managers die dat eigenlijk helemaal niet willen zijn. Vaak rollen mensen daar gewoon in."
Energiek
En dat is erg. Want u bent volgens de droombaangoeroe een veel betere manager als u op de goede plek zit. "Anders zijn managers niet begaan met het werk en de werknemers, en met hun gedachten ergens anders. Voor werknemers is het veel fijner om een manager te hebben die de ambitie heeft om de beste manager van Nederland te worden. Zo iemand is inspirerend en energiek", stelt Van Zwieten. "Een manager die op de juiste positie zit, is voor de productiviteit van het bedrijf veel beter."
Zoektocht
Dat is dan ook meteen het eerste wat u te doen staat in uw zoektocht naar uw ideale baan. Durven dromen: hoe wil ik erbij zitten op 5 december 2013? Op de Monster Droombaan Dag loodst hij donderdag een zaal van vierhonderd gelukzoekers door dat proces. Denkt u niet meteen dat de zaal volzit met piepjonge studenten en langdurig werklozen. Want dat is niet waar. Vooral de leeftijdsgroep 25 tot 40 jaar is goed vertegenwoordigd. De meeste hebben een baan; andere staan door de huidige crisis binnenkort op straat.
Beste manager
Zo is er een vrouwelijke manager in de zaal, die de "beste manager die er bestaat wil worden, door andermans talenten naar boven te halen" en een man die "liever vrachtwagenchauffeur wil worden, maar twijfelt omdat dat beroep geen status heeft". Verder zijn er diverse mensen uit het bedrijfsleven "die nu wel eens iets goeds voor de maatschappij willen doen".
Fiësta
Van Zwieten start de dag als een echte entertainer met een Mexicaans muziekje, hoedje, liggend in een hangmat: het (werkende) leven als één groot fiësta. "Ik geloof echt dat je werk kan vinden dat niet voelt als een baan", begint hij. "Een baan waarvoor je elke dag opstaat vóór je wekker afgaat en denkt: yes, daar gaan we weer. Geen werk waarbij je leeft van weekend naar weekend en wacht op Zaagmans op woensdag 12 uur", spreekt Van Zwieten. "Ik word altijd treurig als ik mensen tegenkom die zóveel te bieden hebben en daar in hun werk niets mee doen." Hij rekent voor dat we in onze carrière van 45 jaar bijna vijf miljoen minuten aan werk besteden. "Dat zijn er te veel om genoegen te nemen met een dramabaan."
Rockstar
Dat klinkt goed, maar hoe vindt u nou zo'n baan? In de eerste plaats moet u in kaart brengen en expliciet uitspreken wat u wilt. Dan wordt de kans groter dat u het ook daadwerkelijk realiseert, zegt de goeroe. Hij gebruikt Noel Gallagher van Oasis als voorbeeld. "Toen hij zestien jaar was schreef hij zich in bij een uitzendbureau. Als occupation vulde hij in: rockstar. Andere mensen zeiden: dat moet je niet doen, dan ben je toch helemaal niet? Nou, zei hij, je ziet het misschien nog niet, maar ik bén het wel." En het kwam – zoals we inmiddels weten – later ook uit. "Je moet concreet opschrijven waar je naartoe wilt. Bijvoorbeeld in je cv. Daar moet niet alleen instaan wat je in het verleden hebt gedaan", vult Diana Krieger, managing director van organisator Monsterboard.nl aan.
Konijn op zwemles
Naast wat u wilt, leert de droombaangoeroe u kijken naar wat u te bieden heeft. Wat maakt u uniek? "Doe waar je goed in bent. In sommige dingen kun je goed worden en in andere misschien gemiddeld." Hij vergelijkt het met dieren. "Je zet een konijn toch ook niet op zwemles en een adelaar niet op klimles? Als je in je werk iets heel anders doet dan waar je goed in bent, dus een soort rol aanneemt, kost dat ontzettend veel energie."
G.S.M.
Na al die inspirerende woorden en dromen die we durven uitspreken, komt het moeilijkste. Hoe zit het met de obstakels: de financiële zekerheid, de hypotheek, partner en gezin, de verkeerde opleiding en werkervaring? "Het is altijd een keuze", stelt de droombaangoeroe. "Je moet bedenken: is het wel een obstakel of is het gewoon een smoes?" Met zijn G.S.M. – Geen Smoezen Meer – principe worden die eruit gefilterd. Moet de hypotheek door u betaald worden? Neem kleine stapjes, verander niet in één keer alles. U kunt ook vier dagen gaan werken en één dag aan uw toekomstige droombaan besteden.
Brainstorm
Na de eerste belangrijke stap, communiceren, volgt netwerken. "Je moet je omringen met mensen die even briljant of briljanter zijn dan jij. Het vinden van je droombaan gaat veel sneller als je hulp krijgt." De netwerkgroep kun je ook gebruiken voor het derde punt: de grote brainstorm. Samen met mensen die u goed kennen, kunt u gaan brainstormen over uw toekomstige droombaan. Daar komen zo twintig, dertig ideeën uit naar voren, volgens Van Zwieten. Kan het ook alleen? "Je kunt in je eentje heel inspirerend zijn, maar je blijft dan toch in je eigen cirkeltje zitten", aldus Krieger van Monsterboard.nl.
Haalbaar
Een droombaan klinkt haast té perfect en onhaalbaar. Nee, zegt Van Zwieten: "Mensen begrijpen het woord droombaan niet. Ze denken dat het maar voor sommige is weggelegd. Dat is niet zo. Jouw droombaan is niet die van iemand anders", schetst hij. "Ik zeg altijd: de baan die jij graag wil, wil écht niemand anders. Dus ga dat nou maar gewoon doen."
Huub van Zwieten is directeur van TalentFirst en zelfbenoemd droombaangoeroe. Hij is auteur van zes boeken, waaronder ‘365 vakantiedagen' en ‘Het merk IK'.