De huidige generatie jobhopt nog flink rond. Vervelend voor veel bedrijven én recruiters. Podiumauteur Michiel Maassen beschrijft beiden keerzijden.
Men zegt weleens dat het vak van een personeelsmanager net zoiets is als beheerder zijn van een een kikkerpoel. Ploep, ploep, ploep – aan alle kanten zie je ze springen – ploep, ploep. Soms kun je er wanhopig van worden zo onrustig als het vijverwater is van al die in- en uitspringende kikkers. En niet alleen dat. Kikkers staan ook niet bekend als gezegend zijnde met een zoetgevooisd geluid. Hun gekwaak en soms ook gebrul kan je op een minder geslaagd moment zeer kwellen. Toch dienen we hen de nodige aandacht en zorg te geven, want zo luidt het verhaal: Als je de juiste kust dan win je een prins (als dame). En misschien als man een prinses. Alleen dat laatste verhaalt de overlevering niet.
Werknemers vertrekken naar concurrent
Recent werd ik verrast door de opzegging van een collega, wat ik niet had voorzien. Achteraf waren er natuurlijk signalen geweest, maar de snelheid waarmee een en ander gebeurde kwam voor mij totaal onverwacht. En dat veroorzaakte op zijn zachtst gezegd bij mij enige irritatie. Ik had het nare gevoel dat een concurrent een rolletje had gespeeld in deze case. Toen ik hem daar naar vroeg kreeg ik als antwoord dat de betreffende medewerker zelf had gereageerd op zijn vacature. En juist die korte opmerking maakte dat ik een beetje zure smaak in mijn mond kreeg.
Wellicht kwam dat omdat een paar maanden eerder een andere (leidinggevende) collega ook al naar dezelfde werkgever was vertrokken. Ondanks het zure gevoel zijn we uiterst coöperatief geweest en hebben we ervoor gezorgd dat de ex-werknemer en zijn nieuwe werkgever tevreden konden zijn over onze medewerking bij de hele afwikkeling. Je weet immers nooit hoe je elkaar weer tegenkomt in ons kleine wereldje en wat je dan voor elkaar kunt betekenen.
Alles voor het geld
De vraag hoe deze ex-werknemers met hun nieuwe werkgever in contact zijn gekomen blijft echter staan. Ondanks dat een relatie tussen beide ontslagnames ten stelligste werd ontkend, riekt het naar een integriteitvraagstuk op kikkerpoelniveau. Je kijkt er naar en kunt alleen maar – machteloos – toezien dat ze springen.
Je ziet die ontwikkeling op veel meer plekken. Een heel tragisch voorbeeld vind ik bijvoorbeeld de voetballerij. Aan jonge talenten wordt getrokken met veel geld. Dat ze bij hun jeugdclub met veel moeite zijn opgeleid tot hun huidige niveau, speelt geen enkele rol als het geld roept. En wanneer er een nieuwe trainer wordt aangesteld, neemt die zijn eigen staf mee. De oude staf moet het vervolgens maar elders uitzoeken. Typisch kikkergedrag.
Draait om betrokkenheid
Maar wat nu als de concurrent mij benadert voor een geweldige uitdaging bij een andere werkgever? Het kikkergevoel dat me dan waarschijnlijk overvalt is te vergelijken met "kwaak" als het me uitkomt en "ploep" als het doorgaat. Desondanks beschrijf ik het wegkapen van werknemers nog steeds als minder netjes. Not done eigenlijk. Daarom is de reactie van alle vroegere collega's misschien nog het meest zuiver. Zij zeiden: "Hoe sneller weg , hoe beter. We krijgen nu tenminste een nieuwe collega die zich wel graag voor dit bedrijf wil inzetten." Mogelijk schuilt daarin een antwoord.
Het gaat immers om betrokkenheid. Bij werk, bij een team, bij een leidinggevende, bij een werkgever. En afhankelijk daarvan worden nog altijd de beste loopbaankeuzes gemaakt. Wie zich niet op zijn plaats voelt kwaakt en springt. Maar wie blijft en zich betrokken toont, dient te worden gekust om een prins te worden of een prinses. Afhankelijk van je sexe. Dat wel.
Eerdere bijdragen:
- Help, mijn collega wordt weggekaapt door concurrent
- Maak eindelijk uw goede voornemen waar
- Kerstpakketten, pak die kans
Over de auteur:
Dit artikel is geschreven door Podiumauteur Michiel Maassen, HR-directeur bij Norbert Dentressangle.
Over het Podium:
Ook uw visie geven op ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Plaats een artikel op MT Podium. Log in op mt.nl/profiel en voeg onder 'activiteiten' uw artikel toe. Interessante bijdragen worden meegenomen in de nieuwsbrief en op home geplaatst. MT Magazine publiceert bovendien periodiek 'Het beste van MT Podium'.