Oké, de ASN is misschien niet zo verantwoord als ze zich voordoet. Maar voor een bankrun is echt geen reden.
Ik ben persoonlijk erg van de contramine. Probeer altijd de andere kant op te denken. Als er een volksgericht wordt opgetuigd tegen Sjoerd van Keulen, probeer ik te rationaliseren en redenen te verzinnen om de man te verdedigen. 'Je moet dat in zijn tijd zien….'
Hilversum III
En als het halve land struikelt over een paar euro's voor een nieuwe naam voor de publieke omroep, doe ik mijn best argumenten te bedenken waarom het toch best een goed idee zou kunnen zijn. 'Joh, we zeggen toch ook geen Hilversum III meer…' Noem het een journalistieke inborst. Iets met Calvinisme. Of noem het gewoon dwarsigheid, niet mee willen lopen in de stroom. Altijd weer enerzijds/anderzijds.
Overtuigend
De laatste weken bekruipt me weer datzelfde gevoel. Komt bij dat ik me nu ook nog eens persoonlijk aangesproken voel. Want ja, ik bankier ook bij de ASN. Alweer een heel poosje. Zonder er al te veel bij na te denken, eerlijk gezegd. Gewoon, omdat het goed voelde en de reclame denk ik overtuigend overkwam. En oja, omdat ik rente kreeg op de lopende rekening, dat ook. Voor die rente betaal ik ook, ik weet het, maar toch.
Verantwoorden
De laatste tijd lijkt het echter alsof ik me daarvoor nogal moet verantwoorden. Nu moeder SNS een staatsbedrijf is geworden, ligt ineens ook dochter ASN onder een vergrootglas. En tegelijk ook onder vuur, want de uit de vakbeweging voortgekomen Algemene Spaarbank Nederland blijkt best veel van onze spaarcentjes in de besmette stenen van SNS te hebben gestoken.
Fopbank
Dat leidt tot allerlei triomfalistische reacties van mensen die het niet zo ophebben met idealen van een betere wereld. Zo wrijft columnist Eugène Roorda zich op BNR ongegeneerd meesmuilend in de handen over de 'fopbank'. Maar ook uit politiek meer bevriende hoek klinkt kritiek: Vrij Nederland nam de bank behoorlijk de maat, om maar wat te noemen. En ook Nieuwsuur deed stevig mee. Teneur van het verhaal: hypotheken zijn geen duurzame investeringen. En dat je dat tóch zo verkoopt door te zeggen dat je daarmee arme mensen aan een huis helpt is gelul om je eigen straatje schoon te vegen.
Eekhoorn
Valt wat voor te zeggen natuurlijk. Ook ik denk bij duurzaam eerder aan een bos dan aan stenen. En die eekhoorn in het logo is er toch ook niet voor niets? Probleem is: ASN is een bank, en dus hoop ik dat ze mijn geld ook in iets stoppen dat later ook weer geld oplevert. Het is een beetje een catch22. Er worden nu eenmaal te weinig windmolens gebouwd om al het geld in te stoppen. Hoe erg is het dan dat je hypotheken financiert? Een investering in woningbouwvereniging Rochdale, tja, dat is natuurlijk niet heel gelukkig. Maar hé, het is geen wapenhandel. En als investeerder kun je ook een goede invloed proberen uit te oefenen op slecht beleid.
Hypocriet
Ik vind de kritiek al met al dus nogal hypocriet. Natúúrlijk kan ASN meer doen aan duurzaamheid. Dat kan elk bedrijf, en dus ook elke bank. En ik vind ook dat ASN dat meer zou moeten doen. Minstens evenveel als ze zegt dat ze doet. Blijvend het goede voorbeeld geven, verantwoord de centjes beleggen, overal het morele gesprek aangaan. Elke dag weer. Dat is de claim. En die zul je dus ook moeten waarmaken.
Ressentiment
Maar het betere is altijd de vijand van het goede. Het valse ressentiment tegen de ASN zegt voor mij dan ook meer over de zeikerds dan over de bank. Het is de zinloze houding van: het is niet goed, of het deugt niet. Uit protest, uit mededogen en uit halsstarrigheid laat ik dus mooi mijn centjes bij de ASN staan. Het is nu toch allemaal in handen van de overheid, dus wat valt er nu nog moralistisch over te doen? Wat dat betreft ook hulde voor branchegenoot Triodos, die keurig zegt niet in de rij te staan om de gevallen ASN-klantjes op te vangen. En daar kun je dan ook wel weer cynisch over doen, maar kijk jezelf dan eens in de spiegel: is het einde dan niet echt zoek?
Do It Good
Ondertussen denk ik aan KC & the Sunshine Band, het uiterst zomerse en funky 'Do It Good'. Gewoon, als tegenwicht tegen al het gesomber en het negativisme. Geen bank is helemaal te vertrouwen, dat weten we nu wel. Maar ASN steekt zijn geld tenminste niet in wapens, kernenergie, olie, mijnbouw, bio-industrie, kinderarbeid of dictatoriale regimes. En daar zijn ze ook nog eens heel transparant over. Zullen we ze daar alsjeblieft een klein beetje krediet voor geven? Daar moeten banken het toch van hebben, van krediet.
Of zit ik nu weer in de contramine?
Lees meer Boermans blues:
-
Huisje, boompje, bol.commetje
-
Hoe gehaat Zalando een miljard omzet haalde
-
Nuon: vies leidt tot verlies
- Arseus' gouden pillenhandel