Winkelmand

No products in the cart.

Topvrouw wel vaker commissaris, maar niet in raad van bestuur

Vrouwen zijn twee keer zo vaak te vinden in de raad van commissarissen dan in de raad van bestuur.

man vs woman
Getty
Je leest nu: Topvrouw wel vaker commissaris, maar niet in raad van bestuur

Dat blijkt uit onderzoek van recruiter The Executive Network. Het onderzoek vond plaats onder de 117 grootste bedrijven van Nederland en richtte  zich op de ontwikkelingen binnen boardrooms. Een van de meest in het oog springende resultaten van het onderzoek was dat vrouwen vaker plaats nemen in toezichthoudende rollen (23%) ten opzichte van bestuurlijke rollen (12%).

Weinig vrouwen in familiebedrijven

Vrouwen scoren daarnaast slechter op hoge functies binnen familiebedrijven. Daar zit 7 procent in de raad van bestuur en 12 procent in de raad van commissarissen. Er zijn zelfs helemaal geen vrouwelijk bestuursvoorzitters te vinden bij grote familiebedrijven.

Geen diversiteit

Jan Rapmund, partner bij The Executive Network: ‘De wereld om ons heen verandert in hoog tempo, maar in veel bestuurskamers lijkt tijd wel stil te staan. Als we echt diversiteit nastreven dan moet er een versnelling in wijziging van de samenstelling van deze colleges plaatsvinden. Op deze wijze duurt het echter nog minstens 20 jaar voordat we echt van diversiteit kunnen spreken.’

Gebaande paden

De rvb’s en rvc’s in Nederland blijken dus nog steeds een echte mannenwereld te zijn. Volgens de recruiter is een van de oorzaken dat er al snel binnen het eigen netwerk wordt gezocht als er een opening vrijkomt. ‘Er wordt enkel gekeken onder generatiegenoten en dan is het resultaat in acht van de tien gevallen een man van rond de 50 jaar’, vertelt Rapmund. ‘Terwijl het vinden van een geschikte kandidaat niet moeilijk is als je verder kijkt dan de gebaande paden. Van alle kandidaten die wij het afgelopen jaar plaatsten, was 46 procent vrouw en hun gemiddelde leeftijd was 45 jaar.’

Uit het onderzoek bleek verder dat:

  1. het jongste lid van de raad van bestuur in 2016 32 jaar is en het oudste lid 78 jaar. Bij de raad van commissarissen is dit 30 versus 78 jaar.
  2. de gemiddelde zittingsduur van een lid van zowel raad van bestuur als de raad van commissarissen vijf jaar is.
  3. de gemiddelde raad van bestuur bestaat uit 3,5 bestuurders. Voor de raad van commissarissen ligt dit gemiddelde aantal op 5,8 leden.