Nu veel mensen thuiswerken, zijn sommige werknemers (en ondernemers) ook druk met het verschonen van luiers, entertainen van peuters of het lesgeven aan kinderen. De eerste dagen heeft dat misschien nog wel zijn charme.
Maar intussen komen veel ouders knel te zitten tussen werk en de zorg voor de kinderen. Hoe zorg je ervoor dat de verwachtingen voor zowel jou als werkgever als voor je mensen haalbaar blijven? Een paar aandachtspunten:
Flexibele werktijden
Veel ouders van kinderen zullen om de beurt werken en voor de kinderen zorgen. Communiceer helder naar je mensen wat mogelijk is. Kan het werk ook ‘s avonds gedaan worden, maak dit dan kenbaar. Zo geef je ouders wat lucht om niet continue online te hoeven zijn. Maak er een gewoonte van om tijdens de stand-ups en in je online communicatiekanalen, zoals Slack of Microsoft Teams aan te geven wie op welke tijden werkt.
Opvang regelen
Opa en oma inschakelen om voor je kinderen te zorgen wordt afgeraden. Alle 70-plussers behoren tot de risicogroep – ook als ze nog fit en gezond zijn. Kinderen kunnen grootouders gemakkelijk en snel besmetten. Een jongere oppas regelen die normaal alleen ’s avonds oppast behoort tot de mogelijkheden. Al ligt die keuze bij je medewerker en niet bij jou als werkgever. Medewerkers die een oppas zoeken kunnen bijvoorbeeld terecht bij Charly Cares of Sitly.
Hoe kom je elkaar tegemoet?
Lukt het ondanks de flexibele werktijden niet en kan er geen opvang geregeld worden? Dan is er helaas geen wettelijke regeling die nog voorziet in verzuim met loondoorbetaling. Kijk hoe je elkaar de komende weken tegemoet kunt komen. Waar kun je aan denken?
Tijd voor tijd: Heeft je medewerker nog veel overuren staan, ruil deze dan nu in voor tijd. Andersom kan ook. Spreek af dat je medewerker nu wat minder uren werkt. Zodra de economie weer aantrekt, worden deze uren ingehaald.
Vakantiedagen opnemen: Het gedeeltelijk of volledig laten opnemen van vakantiedagen kun je niet afdwingen. Medewerkers die veel vakantiedagen hebben opgebouwd, vinden dit waarschijnlijk eerder een optie dan diegene die nu al vakantiedagen tekortkomen.
Onbetaald verlof: Je medewerker onbetaald verlof laten opnemen tot 28 april is ook een mogelijkheid. Of denk aan een combinatie van onbetaald verlof en vakantiedagen opnemen.
Werktijdverkorting (NOW): Wie gebruik maakt van werktijdverkorting – het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) – kan zijn mensen wat meer flexibiliteit bieden. Wel moet er vanaf 1 maart (of 1 april of 1 mei) 2020 sprake zijn van een omzetverlies van minimaal 20 procent ten opzichte van een gemiddeld kwartaal in 2019.
Je kunt met terugwerkende kracht een tegemoetkoming krijgen vanaf deze ingangsdatum. Dus dit hangt niet af van de datum waarop de regeling ingaat. Stem in dat geval duidelijk met elkaar af hoeveel uren je medewerker nog werkt en wanneer. En op welke dagen en tijden je wel en niet op de medewerker kunt rekenen.