Beter presteren? Ploeter dan niet door, maar ga op tijd naar bed. Slapen bevordert je creativiteit en je vermogen om te leren.
Menig topman gaat er prat op weinig slaap nodig te hebben. Voormalig premier Balkenende zei ooit dat hij gemiddeld met 4 uur slaap per nacht toekan. Oprichter van de Free Record Shop Hans Breukhoven zei ooit in een interview dat hij slapen zonde van zijn tijd vindt. Onzin. Sterker nog: weinig slaap leidt tot aantoonbaar slechte(re) beslissingen. Wetenschappers toonden aan dat te weinig slaap ongeveer hetzelfde effect heeft als een stevige borrel. We zullen de huidige problemen van de Free Record Shop er niet meteen aan toeschrijven, maar toch…
Dromen leiden tot innovaties
Een goede topmanager eet gezond, beweegt voldoende en zorgt voor voldoende nachtrust. Uitgerust presteer je het best. Sterker nog, het gebeurt vaak dat mensen op geniale ideeën komen terwijl ze op één oor liggen. Zo zouden het periodiek stelsel en de naaimachine zijn bedacht in dromen. Goed, sceptici kunnen tegenwerpen dat de dromen slechts inspiratie kunnen geven voor baanbrekende uitvindingen. Toch is er wel degelijk enige wetenschappelijke grond op basis waarvan je kunt stellen dat goede nachtrust goed is voor je creativiteit. Een groep Amerikaanse psychologen ontdekte dat mensen na het doen van een dutje waarin ze werkelijk een REM-slaaptoestand bereikten creatiever waren in het oplossen van puzzels dan mensen die alleen gewoon hadden gerust.
Leren
Bovendien leren we beter van onze ervaringen als we goed slapen. In onze dromen lijken we te “oefenen” voor situaties die we in de toekomst tegenkomen. We beginnen onze slaap met korte beelden van alles dat we die dag hebben meegemaakt. Daarna lijken we ze te integreren met andere herinneringen van verder terug. En het mooie is dat er zelfs aanwijzingen zijn dat je zelf enigszins kunt sturen waar je over droomt en zo je eigen leerproces kunt beïnvloeden.
Slapen op het werk
Organisaties die goed voor hun werknemers zorgen, bieden daarom de mogelijkheid om even de oogjes te sluiten tussen de bedrijven door. Ik weet van een bevriende manager dat hij regelmatig even een “powernapje” doet op kantoor. Ook bij Google heb je speciale plekken waar werknemers even een tukje kunnen doen. Het lijkt op het eerste gezicht misschien tijdverlies, maar wie erover nadenkt, zou kunnen concluderen dat ze daar nog niet zo gek bezig zijn.