Sommige mensen lijken zonder inspanning succesvol te zijn. Hoe ze dat doen en hoe ook jij het zo ver schopt.
Je kent ze wel. Van die mensen die het succes lijkt te overkomen. Ze hebben steevast tijd voor nieuwe initiatieven en doen alles altijd met een forse dosis opgewektheid.
Succesvol, opgewekt en energiek zijn is niet voorbehouden aan deze enkelingen. Hun kracht is eenvoudig te benoemen: succesvolle mensen kunnen zichzelf goed gefocust houden en benutten vooral die zaken waar ze van nature goed in zijn.
Iedereen heeft talenten
Dat zou iedereen dus moeten kunnen. Want iedereen, maar dan ook werkelijk iedereen heeft talenten. Essentieel is wel dat je weet wat je wilt en welke kwaliteiten je zonder moeite zou kunnen inzetten.
Hoe dat zit met talenten? Ze verenigen je aanleg en de ervaring die je in je leven hebt opgedaan. In de loop van de tijd heb je min of meer automatisch geleerd waar je goed in bent. Je hebt zo in diverse situaties je talenten ontwikkeld.
Energieverspilling
Helaas bestaat er een breed gedragen misvatting dat we beter worden als we focussen op zaken die juist niet goed gaan. Veel leidinggevenden helpen hun medewerkers zich te richten op zaken waarin de geringere aanleg manifest is geworden. In de zogenoemde Persoonlijke Ontwikkelingsplannen gaat veel aandacht uit naar aspecten die in de praktijk niet zichtbaar.
Veel medewerkers verspillen 80 procent van hun energie aan 20 procent van het gedrag dat ze geacht worden te verbeteren. Gedrag dat meestal door gebrek aan aanleg ook nog eens verdraaid lastig te ontwikkelen is.
De praktijk: stuur op talent
Wanneer je als leidinggevende je medewerkers helpt hun aandacht en energie vooral te richten op activiteiten en resultaten die een beroep doen op hun talenten, zal je merken dat zij energie overhouden en zichzelf steeds maar weer weten te verbeteren. Bovendien zullen ze genieten van dat wat ze doen.
Prachtig zul je zeggen, maar dat kan nu eenmaal niet. O nee? Waarschijnlijk niet op stel en sprong inderdaad, maar het is zeker wel mogelijk. Voor elke verandering moet je wel wat doen. Als leidinggevende kun je medewerkers helpen zicht te krijgen op hun talenten en de omstandigheden verhelderen waarin vooral op die talenten een beroep wordt gedaan.
Stel je eens voor dat je meer tijd besteedt aan zaken waar je van geniet, je voortdurend energie blijft houden, merkt dat je zelfvertrouwen groeit, de dingen die je doet ook werkelijk nut hebben en je met anderen op een prettige wijze weet samen te werken. Zo zal het je medewerkers vergaan als je stuurt op talent.
Talent identificeren
Het identificeren van de talenten is soms lastig. Vraag het anderen en het antwoord blijft vaak uit. Juist als iets je van nature makkelijk afgaat, is het moeilijk om het als talent te herkennen en te waarderen.
Wil je je medewerkers op weg helpen, laat ze dan eens een overzicht maken van die taken die zij met plezier doen, of die hen makkelijk afgaan. Vaak zijn dat ook de zaken die tot nu toe de beste resultaten opleverden en waar anderen de medewerker complimenten over maakten.
Bedenk dat wat iemand goed afgaat in feite een weerspiegeling is van talent.
Als medewerkers zicht hebben op hun talenten, dan kunnen zij die 80 procent energie die ze nu steken in niet bestaande kwaliteiten, steken in het behalen van haalbare resultaten.
Arbeid- en organisatiepsycholoog Cees Schenk schrijft voortaan elke woensdag voor MT.nl over de werking van het brein en het verhogen van kwaliteit op de werkvloer.