Goede voornemens écht halen? Maak dan een concreet plan. De daad bij het woord voegen kan alleen als je je eraan committeert.
Binnenkort begint de grote voornemenscampagne weer, het nevenresultaat van de zomervakantie. Niet alleen de jaarwisseling levert tegenwoordig aanleiding voor reflectie, de zomervakantie heeft blijkbaar steeds meer diezelfde evaluatieve werking. Het doorbreken van de dagelijkse beslommeringen maakt velen bewust van het gemis in het huidige bestaan. Tallozen smeden dan plannen om na de vakantie de zaken eens grondig te veranderen.
Eerbare voornemens
Zal het met die zomerplannen anders gaan dan met de 1 januari-voornemens? Als de aanpak gelijk blijft niet. Voornemens in de sfeer van 'Ik wil meer tijd voor mezelf, voor mijn gezien, hobby’s en vrienden' of 'Ik wil meer energie overhouden en me niet voortdurend zo uitgeput voelen' kun je beter direct terzijde schuiven. Het zijn eerbare voornemens, maar als de uitwerking niet verder gaat dan dat, zal het resultaat gelijk zijn aan niets.
Waarden en behoeften
Hoe moet het dan wel? In de eerste plaats is het verstandig aansluiting te zoeken bij de eigen waarden en behoeften. Het is een essentiële voorwaarde dat die naadloos aansluiten bij de doelen en veranderplannen. Ook inzet is natuurlijk cruciaal. De realisatie van persoonlijke doelen wordt altijd beperkt door het bij iedereen eindige zelfreguleringsvermogen. Dit zelfreguleringsvermogen blijkt echter sterker zodra je werkelijk zelf ergens voor kiest. Zelfbedachte doelen die aansluiten bij de eigen waarden en behoeften maken een veel grotere kans op realisatie dan de doelen die uit andermans koker komen, doelen in de sfeer van ‘wat eigenlijk zou moeten’.
Vitaal voelen
Zo heeft een dieet dat ingegeven wordt door je eigen behoefte om je vitaal te voelen en weer met plezier in de spiegel kunnen kijken veel meer kans op succes dan het dieet dat ingezet wordt door de algemene gezondheidsberichtgeving. Je lijkt daardoor misschien wel overtuigd dat je gezondheid ermee gediend zal zijn, je beleeft het zelf niet echt zo. Als de voornemens goed aansluiten bij dat wat je zelf echt wilt, wordt het makkelijker om de noodzakelijke gedragsverandering ook werkelijk door te voeren.
Gedrag is essentieel
Goed, zelfovertuiging is dus belangrijk, maar gedrag is essentieel. Niet gedrag in algemene termen, maar heel minutieus uitgewerkt gedrag. Niet, ‘ik ga minder eten’, maar precies weten wat je gaat doen als je morgen opstaat. Precies weten wat je gaat doen om dat afvallen te realiseren. Was je gewend eerst te gaan ontbijten en dan te douchen, verander dan nu het patroon. Sta een kwartier eerder op, ga eerst douchen, maak een korte wandeling en ga dan eten. En doe alles met rustige aandacht.
1.000 procent meer kans
Zo loop je van tevoren de hele dag door en elke essentiële gedragsverandering beschrijf je nauwkeurig voor jezelf. Niets vergroot de kans op succes zo sterk als weten wat je moet doen. Wacht niet op inspiratie, maar effectueer je gedragsdoelen direct. Sommige onderzoekers beweren zelfs dat de kans op de daadwerkelijke realisatie van je doelen met 1.000 procent toeneemt, als je het daarvoor noodzakelijke gedrag scherp in het vizier hebt. Laat dat soort getallen voor wat het is. Vast staat dat gedrag niet het resultaat is van verandering en het realiseren van doelen, maar juist het begin.
Nut voor leidinggeven
Wil je het gedrag van je medewerkers veranderen, dan moet je je dus ook niet blindstaren op het formuleren van de populaire SMART-doelen. Dat heeft niet zoveel zin. Probeer eerst uit te vinden waar je medewerkers warm voor lopen. Wat stimuleert hen van nature? Willen ze meer deskundigheid? Meer samenwerking, erkenning, of juist invloed? Er zijn grote verschillen in de intrinsieke motivatie tussen medewerkers. Sluit bij het formulering van werkdoelen daarom aan op die intrinsieke motivatiebronnen. Vervolgens is het essentieel dat het gedrag dat bij het realiseren van die doelen past, heel concreet wordt geëxpliciteerd. Door medewerkers te ondersteunen in het preciseren van dat nieuwe gedrag, zal de kans op de realisatie van de persoonlijke en organisatiedoelen drastisch stijgen. Alleen zo overstijgen de gedragsdoelen het niveau van de doorsnee vakantiefantasie.
MEER BIJDRAGEN VAN CEES SCHENK?
-
Besluit nooit iets met zijn allen
- De toekomst is aan het oliemannetje
- Passie, kotsziek word ik ervan
- Alle bijdragen van Cees Schenk