Betere prestaties ontstaan eerder door minder aandacht aan werk te besteden dan door er nog meer aandacht aan te geven.
Productief versus effectief
Als mensen meer voor elkaar willen krijgen in hun werk, zijn ze geneigd meer tijd aan hun werk te besteden. Langer op kantoor blijven, ’s avonds en in het weekeinde doorwerken, telkens nieuwe prioriteiten lijstjes maken, allemaal pogingen om productiever te worden en meer werk in één dag te proppen. Het resultaat is niet zelden onbevredigend. Er worden weliswaar onder de noemer van werk meer activiteiten verricht, omdat er meer tijd in wordt gestoken, maar de effectiviteit neemt niet werkelijk toe.
Aandacht verschuiven
S. D. Friedman, docent aan de Wharton Management School van de Universiteit van Pennsylvania, deed langdurig onderzoek naar de meest effectieve wijze om productiever te worden in werk. Hij veronderstelde dat de werk productiviteit verbeterde door een betere integratie tussen de levensgebieden: werk, thuis (gezin/familie), omgeving/samenleving en de eigen belangen (zelf). Door de aandacht vooral te richten op het levensgebied dat voor iemand het belangrijkste is – ook als dat niet het werk is – dan zouden de prestaties overall wel eens beter kunnen worden.
Kernvragen
In het onderzoek waren vanaf 2005 zo’n 300 mensen betrokken. Zij beantwoorden om te beginnen de volgende drie vragen met betrekking tot de levensgebieden; werk, thuis, omgeving/samenleving en de eigen belangen (zelf). De vagen zijn even simpel als doelgericht:
1. Door 100 procent over die levensgebieden te verdelen konden de proefpersonen aangeven hoe belangrijk de verschillende levensgebieden voor hen waren.
2. Daarna werd in kaart gebracht hoeveel aandacht/tijd zij aan die verschillende levensgebieden besteedden.
3. Tenslotte werd gevraagd naar de mate van tevredenheid die elke proefpersoon met elke van de vier gebieden ervoer.
Uitlijnen
De antwoorden op de verschillende vragen konden meer of minder sterk met elkaar in lijn zijn. Zo werd er gesproken van minder sterk met elkaar in lijn als bijvoorbeeld de waarde die iemand aan een van die vier levensgebieden hecht, duidelijk afweek van de aandacht, of tijd die iemand aan dat gebied besteedde. In zo'n geval werden er maatregelen bedacht om het gedrag doelgericht te veranderen, zodat de meeste aandacht en tijd ging naar datgene wat voor de betrokkene als het meest waardevol had gescoord.
Resultaten
Als de activiteiten van de betrokkene werkelijk meer in lijn kwamen te liggen met de waarde die iemand hechte aan dat specifieke levensgebied, dan bleek dat significante verbeteringen tot gevolg te hebben. Zo steeg het gehele gevoel van welzijn en op alle levensgebieden verbeterden de prestaties (beoordeeld door anderen). Ook als het werk niet meer op nummer één stond en daar ook werkelijk ander gedrag aan werd verbonden, dan nog verbeterde de productiviteit.
Gezond egocentrisme
Wat je belangrijk vindt in het leven, moet je aandacht geven. Als je die lijn kiest door je gedrag daaraan aan te passen, dan zal blijken dat op diverse terreinen je prestaties verbeteren. En bovenal zal je eigen gevoel van welzijn drastisch stijgen. Je zou kunnen zeggen dat een gedoseerde mate van egocentrisme, de productiviteit en het welzijn doet stijgen. Als je een en ander nog eens nader wilt bekijken, lees dan het boek Total Leadership van Friedman over dit experiment.
Uitproberen?
Zelf eens kijken in welke mate het belang, de aandacht en de tevredenheid die je aan de verschillende levensgebieden geeft, bij jou in lijn zijn? Op Harvard Business Review https://hbr.org/web/2013/06/assessment/are-you-focusing-on-whats-important kan je een zeer korte vragenlijst invullen en vaststellen of het zinvol is om aanpassingen te maken, zodat je productiever en tevredener kan worden.
MEER BREIN IN BEDRIJF?
-
Aantrekkelijker werken? Kijk naar de 3 basisbehoeften
-
Vrees oogt als trouw
- Wat als een trouwe klant zich ontpopt tot terrorist?
-
Doe eens gek, ontwikkel een routine
- Alle columns van Cees Schenk