Mopper niet over zaken waar je geen grip op hebt, pas deze 10 geheugensteuntjes toe waar je wél invloed op hebt.
De voorzichtig positieve voorspellingen voor 2014 zijn dit jaar uitgekomen en ook voor 2015 zien de vooruitzichten er hoopvol uit. Toch kijken veel mensen nauwelijks optimistischer naar de toekomst. Mopperen, zeuren en anderen de maat nemen; het zijn kernkwaliteiten van ons volkje. We zeuren bij voorkeur over zaken die ver buiten onze eigen invloedssfeer vallen. Denk aan de regering, verzekeraars, vluchtelingen, buitenlandse regimes, ziektekostenpremies en windmolens. Leg je oor te luister in het gemiddelde Nederlandse café en het wordt je direct duidelijk: er deugt niet veel. Tegelijkertijd zijn de meeste opiniegevers niet te beroerd om te schetsen hoe de regering, het bedrijfsleven, de politie of de belastingdienst het wél zouden moeten doen. Dat is allemaal risicoloos, want de thema’s liggen lekker ver buiten de eigen invloedssfeer.
10 geheugensteuntjes uit 2014
Daarom: 10 geheugensteuntjes die wel binnen je invloedsfeer liggen en waarmee je je voordeel kunt doen. Kan je fijn rond de kerst nog eens positief nadenken:
#1. Betrokkenheid creëren
Wil je mensen betrokken houden? Verwen ze niet, maar daag ze uit. Drie manieren om dat voor elkaar te krijgen.
#2. Leren doe je zonder regels
Als je sneller leert dan je concurrenten, heb je altijd een voorsprong. Helaas staren veel managers zich liever blind op de regeltjes. Waarom toch?
#3. Intrinsieke motivatie
Je hebt het of het je hebt het niet: intrinsieke motivatie. En juist omdat het intrinsiek is valt het niet te beïnvloeden, zeggen veel mensen. Maar dat is onzin! Het ligt allemaal binnen je eigen invloedssfeer.
#4. Zelfs goedbedoelde adviezen helpen niet
De zendeling schuilt in velen van ons. We bedoelen het goed met onze ongevraagde adviezen. Maar helpen doet het zelden.
#5. Hulp vragen is een teken van kracht
Je zult moeten accepteren dat je niet overal goed in bent. Mensen die zichzelf accepteren, bezitten ook de durf om hulp te vragen. Daarin schuilt het geheim van goede samenwerking.
#6. Waarom de werk-privé-balans een onzinnig concept is
Het draait niet om een balans, maar om het aanbrengen van een scheiding. Dit is wat je daar zelf aan kan doen.
#7. Je werk leuk maken leidt tot betrokkenheid
Betrokkenheid is iets dat je zelf wel degelijk kunt beïnvloeden. Kwestie van de knop omzetten en ervoor gáán.
#8. Waarom iedere werknemer een plan B moet hebben
Medewerkers moeten jaarlijks een soort APK-keuring moeten doen en zorgen dat er een Plan B is, als blijkt dat ze de Uiterste Houdbaarheidsdatum beginnen te overschrijden.
#9. 10 beperkende zelfovertuigingen (en hoe kom je eraf)
We groeien op met een oneindig vertrouwen in het oordeel van ouders en schoolmeesters. In vertrouwen adopteren we hun opvattingen. Het zijn opvattingen die je soms beter terzijde zou kunnen schuiven.
#10. Zo ontwikkel je de kracht van persoonlijke veerkracht
Veerkracht is steeds essentiëler voor succes. Niet iedereen bezit het, maar gelukkig is het te ontwikkelen. Zo doe je dat.
De volgende column van Cees Schenk wordt begin 2015 gepubliceerd.