Terwijl het crisis is in de uitzendbranche, groeit detacheerder Brunel maar door. De kans op een overname wordt er niet groter op.
Wie de cijfers van Brunel ziet, zou denken dat buiten de economische zon schijnt als nooit tevoren. De omzet steeg afgelopen kwartaal met een duizelingwekkende 33 procent tot 325 miljoen, de winst met 23 procent tot 60 miljoen. En de afgelopen jaren waren al niet misselijk voor de Amsterdamse detacheerder van technisch, financieel en juridisch personeel. Was de omzet vijf jaar geleden nog geen 600 miljoen per jaar, dit jaar schiet hij op zeker door het miljard.
Fluitend
Je zou je bijna afvragen: waar houdt het op? Waar overheidsdetacheerders als BMC, Maandag, Eiffel en Conquaestor het moeilijk hebben, vliegt Brunel fluitend door de crisis. De hakbijl waarvoor steeds wordt gevreesd in de branche, gaat aan het hoofd van Brunel in elk geval voorbij, nu zelfs in Nederland de omzet nog gewoon in de lift zit.
Grootste werkgevers
En dat met vrijwel alleen autonome groei. Je zou het aan de bekendheid van het concern misschien niet afleiden, maar met zijn ruim 10.000 werknemers hoort het bedrijf inmiddels tot de 25 grootste van Nederland (toegegeven: een beetje afhankelijk van hoe je het berekent). Vind je het gek dat topman Jan Arie van Barneveld, die al 12 jaar aan het roer zit, een glimlach van oor tot oor had toen hij de meest recente kwartaalcijfers bekend mocht maken?
Petje af
We kunnen dan ook niet anders zeggen dan: petje af, Jan Arie. En ook hulde voor oprichter Jan Brand, die het bedrijf 15 jaar geleden naar de beurs bracht, maar nog steeds 63 procent in handen heeft. Dat moet fijn zeezeilen zijn zo. Geen maar? Nee, eigenlijk geen maar. De mensen van het bedrijf kunnen iets wat weinig anderen kunnen, en zijn daar ook nog eens heel succesvol in. En ze gaan er niet eens van naast hun schoenen lopen. Daarnaast lijken de financiën uitstekend op orde, zijn er geen rare overnamefratsen, en slaagt het bedrijf erin voldoende hooggeschoolde nieuwe werknemers een aantrekkelijke werkomgeving te bieden.
Loftrompet
Kortom: driewerf hulde. Is er dan helemaal niets aan te merken? Nou ja, als je even nadenkt, zou je kunnen zeggen: vent het meer uit! Waarom zien we je nog niet in alle talkshows opduiken om trots je recept te vertellen, beste Jan Arie? Waarom blijft je succesverhaal beperkt tot die paar krantenkolommetjes per kwartaal? Zelfs in vergelijking met de grote Nederlandse ingenieursbureaus komt jouw Brunel er retegoed uit. Zoveel Hollands Glorie, op deze schaal, waarbij 'onze' ingenieurs tot in Australië meezoeken naar gas, daar mag toch best vaker de loftrompet over gestoken worden?
Geen depressie
Nou vooruit, laten wij dat dan maar weer doen. Dus geen blues dit keer, geen herfstdepressie, geen melancholie en gevoel dat het in de toekomst alleen maar slechter wordt. Dit keer juist een optimistische en energieke insteek. En met recht. Want Brunel is een jaloersmakend soepel draaiend bedrijf, waar gruwelijk veel van te leren valt. En waar je ook op internet zoekt, er is bijna geen onvertogen woord over ze te vinden. Zelfs die overname door een van de grote drie uitzendbureaus, waar al zo lang over wordt gespeculeerd, lijkt met deze omzetcijfers verder weg dan ooit. Het wordt in elk geval voor eventuele jagers steeds duurder om een poging te wagen.
Isambard Kingdom
En zo denken we vol bewondering terug aan Isambard Kingdom Brunel, de naamgever van het concern, een ingenieur uit begin 19de eeuw, gespecialiseerd in het onmogelijke mogelijk maken. Hij was een bruggenbouwer in de ware zin van het woord, en bracht vele prachtige innovatieve projecten op zijn naam, die nog steeds standhouden. Niet allemaal succesvol, maar wel nog steeds legendarisch. Een man ook die nog steeds velen tot voorbeeld dient.
Steampunk
Dit jaar werd de naamgever van het detacheringsconcern zelfs geëerd in een heus steampunknummer, door een band met de onvergetelijke naam The Men That Will Not Be Blamed For Nothing. U mag het helemaal niets vinden, het nummer straalt onmiskenbaar een dosis energie uit, die vergelijkbaar moet zijn met die het gelijknamige concern los weet te krijgen. Wij zeggen: laat u meevoeren en opjagen. Opdat ook u geïnspireerd wordt tot eenzelfde grootse prestaties!
Lees ook
Overbodig te zeggen, maar bovengetekende heeft op geen enkele manier aandelen in Brunel (voor zover hij zich daarvan bewust is), noch enige andere relatie met het concern.