Door: Bert Wams | Adviseur bij de Financieringsdesk van de Kamer van Koophandel
In de StartupBox vind je vijf overheidsregelingen om je innovatie te financieren. De regelingen zijn gekoppeld aan de fase waarin je innovatie zich bevindt. Hieronder vind je van elke regeling kort een aantal kenmerken.
1. Vroegefasefinanciering
Deze regeling biedt cofinanciering om de stap van idee tot de start van productontwikkeling te zetten. In deze fase gaat het om het creëren en verifiëren van commerciële concepten, het identificeren van de geschikte markt en het ontwikkelen van de juiste licenties (intellectueel eigendom). Voorbeeld van een gefinancierde innovatie is de elektronische pleister.
In 2015 waren er 39 toekenningen voor een totaalbedrag van ca. 9 miljoen. De gemiddelde toekenning was ca. 230.000. Onderdeel van de regeling richt zich op academische innovatieve starters en innovatieve hbo-starters, die vervolg geven aan onderzoek van een hogeschool of universiteit.
2. WBSO
De financiële lasten van research en development (R&D) kan je verlagen via de WBSO. WBSO staat voor Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk. De regeling verlaagt loonkosten van je R&D-medewerker of levert jezelf als ondernemer extra aftrek op. Ook kosten voor prototypes of onderzoeksapparatuur kunnen eronder vallen. Voorbeeld van een gefinancierde innovatie is vingerafdruktechnologie.
3. Innovatiekrediet
Het innovatiekrediet is bedoeld voor de fase van ontwikkeling van nieuwe producten, processen of diensten. Je bent druk doende om iets werkend te krijgen, maar er is nog geen omzet. Het gaat om innovatieve ideeën op technisch of klinisch gebied. Voorbeeld van ene gefinancierde innovatie is insectenkweek als oplossing voor het wereld voedselprobleem.
In 2015 waren er 33 toekenningen voor een totaalbedrag van 53 miljoen. Dat is gemiddeld ca. 1.600.000 per toekenning. De maximale financiering per onderneming is verhoogd van 5 naar 10 miljoen.
4. Seed capital
De Seed Capital-regeling richt zich vooral op technostarters en creatieve starters. Het ministerie van EZ verstrekt kapitaal aan investeringsfondsen, die met risicokapitaal investeren in innovatieve ondernemers op technologisch en creatief gebied. Je kunt hier op zoek naar een investeerder bij een van de fondsen of je kan zelf een investeringsfonds opzetten. Voorbeeld van een gefinancierde innovatie is medicijnontwikkeling. In 2015 werd 24 miljoen aan nieuwe fondsen verleend.
5. BMKB, Borgstelling MKB Kredieten
Bij deze regeling staat de overheid borg voor bedrijfsfinanciering. Banken geven eerder een lening als de overheid voor een deel garant staat. De borgstelling geeft de bank meer zekerheid, als er onvoldoende gebouwen of machines aanwezig zijn. Startende en technologisch innoverende bedrijven kunnen rekenen op extra gunstige voorwaarden.
Voorbeeld van een gefinancierde aanvraag is een duurzaam hotel-restaurant. Het bedrag aan borgstelling kan oplopen tot ca. 3 miljoen. In 2015 is hier 2545 keer gebruik van gemaakt voor een totaalbedrag van 446 miljoen. Dat is gemiddeld ca. 175.000 per toekenning. Het aantal toekenningen was in 2015 20% meer dan in 2014.
Waar kan je een aanvraag indienen?
De vijf regelingen vormen samen de StartupBox.
Tip: via het doorlopen van stappen in een korte scan kom je bij een passende regeling voor jouw innovatie.
De regelingen worden uitgevoerd door RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op hun website kan je per regeling toetsen of je een MKB-bedrijf bent en of je aan de andere voorwaarden voldoet.
Ook kan je een quickscan doen om een eerste inschatting te krijgen van je kansen op een succesvolle aanvraag. Je vindt daar ook praktijkverhalen van ondernemers, die met succes gebruik hebben gemaakt van de regelingen.