De markt trekt aan en dat merken we aan het aantal vacatures. Alleen al in het tweede kwartaal van 2017 steeg het aantal vacatures met 20.000.
Deze vacatures en het verloop van de sollicitatieprocedure bevatten belangrijke signalen die je als bedrijf de wereld inzendt. Denk bijvoorbeeld aan de 43 procent van de werkzoekenden die géén reactie krijgt op hun sollicitatie.
Deze mensen worden teleurgesteld door het bedrijf waar ze gesolliciteerd hebben. Heel jammer, want ook zij kunnen potentiële klanten van dat bedrijf zijn of kennen.
Daarom benaderen we vacatures in deze blog als een marketingmiddel. Hieronder 5 do’s en 5 don’ts voor het invullen van je vacature vanuit dit idee.
DO’s:
1. Maak een vacaturevideo
Elk uiting, dus ook een vacature, is een kans om je bedrijf te promoten. In een video kun je mensen een virtuele rondleiding geven door je bedrijf. Op deze manier krijgen werkzoekenden direct een beeld van je team, bedrijf en de sfeer. Ze kunnen zo veel beter inschatten of deze functie en dit bedrijf bij hen past. Daarnaast is het ook erg sympathiek om een video te maken.
Je geeft de mensen iets waar je moeite in gestoken hebt en gunt ze een kijkje in jullie bedrijf. Zet de harde feiten en vacature-informatie echter ook duidelijk en overzichtelijk op de landingspagina van je website waar je de video op plaatst. Niet alle informatie hoeft in de video genoemd te worden.
Zo deed ik het onlangs voor een klant van mij:
2. Gebruik LinkedIn slim
Delen: zorg ten eerste dat je je vacature zoveel mogelijk deelt op LinkedIn. Niet alleen op het account van de HR manager, maar ook op dat van andere medewerkers en jezelf. Dit geldt uiteraard alleen als jouw potentiële sollicitanten LinkedIn intensief gebruiken.
LinkedIn Groups: Je kunt je vacature in een relevante groep plaatsen op LinkedIn. Het is dan wel belangrijk dat je het als een echte buitenkans presenteert. LinkedIn ziet het bericht anders als reclame voor een vacature en dan hoort het bij post a job van LinkedIn.
LinkedIn Jobs: LinkedIn Jobs is de grote concurrent van de Nationale Vacaturebank, Indeed en Jobbird geworden. Waar je voorheen flink in de buidel moest tasten voor een job promotie via LinkedIn, kun je nu al voor €1,- per dag je vacature promoten. LinkedIn zoekt geschikte kandidaten en plaatst jouw vacature in hun tijdlijn.
3. Nog steeds Facebook
Terwijl je op LinkedIn laat zien wie je kent en wat je kunt, is Facebook de plaats om te laten zien wie je bent. Meer dan 10 miljoen Nederlanders hebben anno 2017 een account op Facebook.
Veel mensen kijken op verschillende momenten van de dag wel even op Facebook op hun smartphone of tablet. ’s Avonds op de bank scrollen ze nog even door hun news feed. Kom jij nu voorbij met een post of advertentie, dan kan het maar beter iets sympathieks zijn. Mensen helpen aan een leuke baan is natuurlijk een welkome actie!
Breng het dus als een vriendelijk gebaar, zodat mensen die jouw video voorbij zien komen het ook echt kijken en zelfs voor je mee gaan denken. Ze delen je post en taggen wellicht mensen die interesse (kunnen) hebben in jouw bedrijf of vacature. Zo wordt direct jouw bedrijf gepromoot!
4. Adverteer achteraf
Adverteren met behulp van social media en Google Adwords ken je al wel. Misschien heb je al een goede marketingcampagne om je bedrijf digitaal goed te promoten. Maar heb je er al eens aan gedacht om te adverteren met degene die je hebt aangenomen?
Voorbeeld: “Gefeliciteerd Sam, we zijn super blij dat je ons team komt versterken! Hartelijk dank voor alle interesse van andere kandidaten. We hebben veel reacties gekregen, maar er was helaas maar 1 vacature te vergeven. Mocht er nog iets vrij komen, denken we het eerst aan jullie!”
Dit is handig en sympathiek, want je communiceert meteen dat de vacature niet meer vacant is. Bovendien toont dit oprechte interesse in de kandidaten en alle mensen die zich voor je hebben ingezet om hem/haar te vinden.
5. Denk groot
Interne marketing is net zo belangrijk als externe marketing. Bedenk dus tijdens een sollicitatiegesprek al of deze persoon een visitekaartje is voor jouw bedrijf.
Ook al houdt de functie zich niet direct bezig met je bedrijfsvoering of klanten. De cultuur van je bedrijf wordt bepaald door alle mensen die je aanneemt. Ga dus na of deze persoon in jouw marketingvisie past.
Gelooft hij of zij in het bedrijf, staat deze persoon vierkant achter jullie missie? Je medewerkers zijn je grootste ambassadeurs. Je (aan te nemen) personeel is dus ook altijd deel van je marketingcampagne.
DON’Ts
1. Te laat of helemaal niet reageren
Of het nu e-mail, post, social media berichtjes of telefoontjes zijn: reageer. Het lijkt een open deur, maar nog steeds krijgt bijna de helft van de sollicitanten GEEN reactie op hun sollicitatie. Dit is funest voor de reputatie van je bedrijf.
Wanneer je online veel interactie vertoont op verschillende vlakken van de campagne rondom je vacature, boost je daarnaast je bekendheid, zichtbaarheid en SSI score. Apps en webapplicaties als Facebook houden zelfs bij binnen hoeveel tijd je reageert. Wanneer er staat: “… reageert gemiddeld na 3 dagen”, haken mensen al af bij deze vacature.
2. Discussies uit de weg gaan
Ook hier geldt: ga de interactie aan. Reageer. Wordt er naar schalen of secundaire arbeidsvoorwaarden gevraagd, pareer direct en vriendelijk. “We zoeken de juiste persoon, de rest komt later aan de orde.”
Online discussiëren kan sowieso een hele leuke manier van reclame maken zijn. Post bijvoorbeeld een gewaagde stelling, waarop mensen kunnen reageren. Of laat mensen kiezen tussen twee alternatieven (“welk design vind jij het mooist?”). Dit brengt je SSI score en naamsbekendheid omhoog.
3. Clichés
Vermijd containerbegrippen en clichés. Denk aan dooddoeners als “spin in het web”, “geen 9 tot 5 mentaliteit”, “manusje van alles”, “teamplayer” en een “hands-on instelling”. Dit zijn begrippen die je bedrijf niet onderscheiden van andere bedrijven. Bovendien maken dit soort leuzen de inhoud van de vacature niet duidelijker.
4. Verkoperig zijn op Instagram
Wil je jongeren bereiken, dan zul je rekening moeten houden met Instagram. Zowel Snapchat als Instagram wordt sinds dit jaar steeds meer gebruikt door jongeren. Facebook wordt steeds meer het domein van oudere generaties. Op Instagram kun je jouw bedrijf en vacature onder de aandacht brengen, maar houd er rekening mee dat jongeren een gruwelijke hekel aan reclame hebben.
Zorg dus dat je je communicatie afstemt op de behoefte van de doelgroep. Presenteer op een aantrekkelijke manier een prachtige functie waarin mensen kunnen leren, hun horizon kunnen verbreden en/of dromen kunnen verwezenlijken.
5. Verliefd worden
Zorg dat je meerdere kandidaten een kans geeft. Laat je niet verblinden door één prachtig cv of een overdonderende motivatiebrief. Vraag altijd 3 tot 5 mensen op gesprek en ga dan door met 2 à 3 personen voor het tweede en eventueel derde gesprek. Vergeet niet te vragen naar diploma’s (dat doet bijna niemand meer!) en zoveel mogelijk relevante referenties. Bel ze allemaal echt op en vraag aan deze (vroegere) leidinggevenden wat deze kandidaat volgens hen nog beter zou moeten leren.
Met deze kritische aanpak geef je meerdere mensen een kans en kun je een goed afgewogen keuze maken. Houd in je achterhoofd dat de sollicitatieprocedure twee doelen heeft. Ten eerste wil je natuurlijk een goede kandidaat selecteren, maar ook is dit een manier om jouw bedrijf te presenteren aan kandidaten en hun omgeving.