Van de huidige werknemer wordt nogal wat gevraagd. Volgens het recente SER-rapport Tijden van Samenleving ervaren steeds meer werkenden in Nederland een grote tijdsdruk, omdat ze hun tijd moeten verdelen over werk, huishouden, zorg, vrijwilligerswerk en andere bezigheden.
De raad roept daarom werkgevers op om hun verantwoordelijkheid te nemen en flexibel om te gaan met werk- en openingstijden. Deze aanbevelingen slaan de spijker op zijn kop. De ict-ontwikkelingen zijn al lang zo ver om op elk moment en op elke plek te kunnen werken. Ook de behoefte van werknemers om hun eigen tijden in te vullen is er. Wat nu nog nodig is, is dat ook werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen.
Wederkerige flexibiliteit
Alleen met ‘wederkerige flexibiliteit’ (het op elkaar afstemmen van tijd, plaats en organisatie van werk, met oog voor de wederzijdse belangen) kunnen we de tijdsdruk die werknemers op dit moment ervaren wat verlichten. 52% van de mannen en 60% van de vrouwen voelt zich volgens een recent onderzoek Tijd op Orde van het Sociaal en Cultureel Planbureau geregeld gestrest door werkdruk, en de frictie tussen privé- en werktijd. Volgens de SER is meer zeggenschap over werktijden (en plaats) een belangrijkste remedie om die stress te verminderen. Voor werkgevers biedt dit weer als voordeel dat de loyaliteit en flexibiliteit omhoog gaat. Het advies van de SER is duidelijk: werkgevers zullen hierin tegemoet moeten komen aan de wensen van werknemers.
Sneeuwoverlast
Waarom ik zo hoop dat werkgevers toch het advies van de SER ter harte nemen, is omdat ze wel zullen moéten. Niet alleen omdat werknemers zullen gaan eisen dat ze gebruik kunnen maken van technologische mogelijkheden om hun eigen werktijden in te vullen, maar ook omdat de arbeidsmarkt de komende jaren zo krap gaat worden, dan werknemers het voor het kiezen gaan krijgen. De komende vijf jaar gaan ruim 800.000 werknemers met pensioen en komen slechts 350.000 werknemers op de arbeidsmarkt.
Openingstijden
Een lichtpuntje is dat steeds meer bedrijven en overheidsinstanties wél door hebben dat werkend Nederland behoefte heeft aan flexibele openingstijden. Steeds meer gemeenten, artsen en winkels zijn ook in de avonduren open en bereikbaar.
Maar als we de werkdruk van de werknemers écht willen verlichten, is er ook steun nodig van andere echelons. De Raden van Bestuur van de grote ondernemingen hebben wat mij betreft een voorbeeldrol: zij zullen zich moeten uitspreken voor deze nieuwe afspraken. Want op dit moment wordt de voorhoede nog met name gevormd door een klein groepje bedrijven die Het Nieuwe Werken al hebben omarmd.
Over de auteur: Willem de Jager is directeur van de stichting TeleWerkForum.
Over het Podium: Ook uw visie geven op ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Plaats een artikel op MT Podium. Log in op mt.nl/profiel en voeg onder 'activiteiten' uw artikel toe. Interessante bijdragen worden meegenomen in de nieuwsbrief en op home geplaatst. MT Magazine publiceert bovendien periodiek 'Het beste van MT Podium'.Willem de Jager, directeur Stichting TeleWerkForum – Het Nieuwe Werken