Wie na een arbeidzaam leven wat achter wil laten, wordt aangeraden toch vooral doelen te formuleren.
Hieraan te werken alsof het een verheven missie is. Daarmee ligt de focus veel teveel op de lange termijn. Terwijl juist alledaagse valkuilen ons van die doelen afhouden
Niet alleen meer hard werken
In Het Nieuwe Werken is gelukkig aandacht voor het effectief nut van de arbeidsinspanning. De aandacht is verschoven van hoe kan ik meer doen in minder tijd naar hoe haal je rendement uit je werkdag. Ofwel van zoveel mogelijk dingen doen, naar de juiste dingen doen. Onder invloed van Covey hebben we geleerd op te letten dat onze uitvoerende taken toch vooral bijdragen aan onze individuele lange termijn doelen. In zijn boek ‘First things First’ geeft hij een dankbaar handvat. Maar vervolgens zien wij, met ons obsessieve getuur in de verte, niet waar we gaandeweg over struikelen. Dat is niet de schuld van Covey, maar die van onszelf. Wij willen vooral onze blinde vlek niet kennen.\
Wat houdt ons tegen?
Niet zelden tref ik deelnemers die elders al een training Timemanagement hebben gevolgd, sommigen zelfs meerdere. De trits Doelen-Prioriteren-Plannen kunnen ze bij wijze van spreken dromen. Braaf kunnen ze me hun ToDo-lijstje laten zien, hun ABC’tjes en hun weekplan. En stuk voor stuk moeten ze bekennen dat het voor hen niet heeft mogen werken. Onderweg naar de vervulling van hun doelen laten ze er van alles tussendoor komen. Letterlijk van alles laten ze met hun tijd op de loop gaan. Geen doel zo verheven, of een onbenulligheid rooft de beschikbare tijd. Alles wat ons in de loop van de werkdag heeft afgehouden van het oorspronkelijke eigen plan, noemen we een Tijdrover. Ze halen ons uit onze concentratie, belemmeren ons in onze productiviteit en zitten resultaten in de weg. Wie niet actief zijn eigen tijdsbesteding bewaakt, wordt van zijn werkdag beroofd.
>> Tackle uw tijdrovers
Wie zijn Tijdrovers weet te tackelen, hoeft de werkdag niet meer af te sluiten met een ontevreden gevoel van Druk, Druk, Druk en Niets Gedaan. Die kan een dagplan maken, daarop varen en aan het eind van de dag terugkijken op resultaat.
>> U kiest zelf
Natuurlijk zit daar speling in. Ik hoor u al zeggen ‘maar er komt steeds iets tussendoor’. Dat klopt ook. En het ligt er maar net aan hoe u daarmee omgaat. U hebt zelf de keuze: parkeer ik dit binnenlopende vraagstuk naar een later moment en ga ik door met waarmee ik bezig was, of geef ik me er nú aan over? Wees u er van bewust dat u een keuze maakt tussen uw eigen resultaat en dat van een ander.
>> Ken uzelf
Wilt u dat die medewerker groeit, zich ontwikkeld en taakvolwassenheid bereikt? Of wilt u vooral u laten zien hoe geweldig u bent en kiest u ervoor uw tijdrovers te koesteren?
Zorg dat uw weet wat u weerhoudt: welke van uw eigenlijke tijdrovers trekt u stiekem voor? En wat kunt u daaraan doen?
Tips
1. Definieer uw eigen doelen en help uw medewerkers die van henzelf te formuleren
2. Maak uw dagplan op basis van urgentie én wat als resultaat bijdraagt aan uw doelen
3. Houdt binnenlopers op afstand. Vraag: ‘kan dit wachten tot later?’
4. Stimuleer eigen initiatief. Vraag: ‘hoe ga je dit oplossen?’
5. Evalueer alles wat desondanks ingebroken heeft op uw werkdag. Waarom heeft u dat vóór laten gaan? Wat heeft u ervan weerhouden door te gaan met uw eigen werk?
Hoe gaat het met uw tijdrovers? Doe de zelftest!
Over de auteur: John Vrakking is inspirator en trainer. Meer informatie op daVinci – Orde op Zaken
Ook uw visie geven op ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Plaats een artikel op MT Podium. Log in op mt.nl/profiel en voeg onder 'activiteiten' uw artikel toe. Interessante bijdragen worden meegenomen in de nieuwsbrief en op home geplaatst. MT Magazine publiceert bovendien periodiek 'Het beste van MT Podium'.