In hun zoektocht naar veilige havens stoppen beleggers steeds meer kapitaal in bedrijfsobligaties en private equity. Bedrijven die geld nodig hebben voor overnames kunnen zo toch hun financiële positie versterken.
Het wordt er allemaal niet makkelijker op voor bedrijven die willen investeren in groei. Via de bank komen leningen steeds moeizamer los en de overheid is bezig om de aftrek van rente bij overnamefinancieringen aan banden te leggen. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën wil vastleggen dat bedrijven maximaal 60 procent van de overnamesom met vreemd vermogen mogen financieren. Gevolg is dat alleen deze rente aftrekbaar is en daarboven niets. Dit vraagt bij met name minder solvabele ondernemingen die willen overnemen, een hoog eigen vermogen.
Verschuiving in financiering
Op financieringsgebied vindt dus een verschuiving plaats. De bank, die het zelf als geldschieter al steeds meer laat afweten, zal ook door de beperking van deze renteaftrek een minder grote rol als financier spelen.
Voorheen waren ondernemers happig op grote bankleningen. De vorm van financiering werd niet alleen als veilig gezien, maar voorkwam ook dat ze meer aandelen moesten uitgeven en dus hun aandelenpercentage zouden zien verwateren.
Nu de rol van de bank als geldschieter kleiner wordt, doemen vanzelf andere partijen op. Zoals beleggers die op zoek zijn naar een veilige haven voor hun geld. Zij investeren steeds meer in bedrijfsschuldpapier, zo wordt zichtbaar in de koers van bedrijfsobligaties; die schommelt voor het eerst sinds 2002 minder dan die van Amerikaanse staatsobligaties. Ook via private equity clubs zien bedrijven de geldstroom al een tijdje groeien. Recent haalde een partij als Bencis in recordtijd en met overtekening 400 miljoen euro bij beleggers op.
Duidelijk is dat ondernemers er meer en meer voor open staan om nieuwe aandeelhouders met kapitaal toe te laten. Maar op deze wijze geven ze wel een stukje van hun bedrijf uit handen. Er verandert dus wel het een en ander in de bedrijfsvoering.
Private equity als aandeelhouder: goed of niet?
Private equity als medeaandeelhouder zorgt in een bedrijf voor een sterk ander krachtenveld. Bencis die aandeelhouder is bij Florimex (een grote speler in bloemen- en plantenhandel), heeft bijvoorbeeld bij het bedrijf orde op zaken gesteld door scherp in te grijpen. Nadat Florimex in 2010 een verlies van 4,5 miljoen in de boeken schreef, werd een deel van het management vervangen en is geïnvesteerd in nieuwe software, huisvesting en in overnames.
Het kapitaal van private equity heeft als voordeel dat het kennis en kunde met zich mee brengt om bedrijven door barre tijden te slepen. Bijkomend voordeel is dat naast het scherpe ingrijpen, ook geld beschikbaar is voor groei. Dus kan een bedrijf vanuit zijn kracht blijven opereren in plaats van lijdzaam toe te zien hoe de crisis zich ontwikkelt.
Eerdere bijdragen:
- China: productie- of consumptieland
- In één keer de bittere pil slikken
- Juist nu op overnamepad
-
Ceo: ondernemer of bestuurder
Over het podium:
Ook uw visie geven op ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Plaats een artikel op MT Podium. Log in op mt.nl/profiel en voeg onder 'activiteiten' uw artikel toe. Interessante bijdragen worden meegenomen in de nieuwsbrief en op home geplaatst. MT Magazine publiceert bovendien periodiek 'Het beste van MT Podium'.