Elke dag een paar uur te kort? Uit onderzoek blijkt weer eens dat u effectiever werkt wanneer u een planning maakt. Zo past u dit toe op uw persoonlijke stijl.
Een belangrijke presentatie, een interview, een lunchafspraak, een new business gesprek en honderden andere dingen die moeten gebeuren. Aan het einde van een werkdag zijn er veel dingen opgepakt maar toch heeft elke dag net een paar uur te kort. De belangrijke dingen zijn niet altijd af en dan rest de vraag: waarom doe ik niet de dingen die ik moet doen?
Uit recent onderzoek van Florida State University is gebleken dat mensen effectiever werken als ze een planning maken. Ook het bewust formuleren van een plan (bijvoorbeeld: ‘Als ik thuis kom, dan ga ik meteen hardlopen’) kan voor rust zorgen. Wanneer duidelijk is wat er moet gebeuren, werk je veel effectiever.
Inzicht in persoonlijke stijl
Om optimaal te kunnen functioneren is een planning een goed hulpmiddel, maar bij het vormgeven hiervan dient u rekening te houden met uw persoonlijke voorkeuren. Sluit een planning goed aan bij de persoonlijke stijl dan worden belangrijke dingen sneller opgepakt en taken eerder afgemaakt. Belangrijk om te realiseren is dat iedereen volgens een bepaalde methode kan werken, alleen hebben mensen vaak een zekere voorkeur.
Voor het in kaart brengen van de persoonlijke voorkeuren, wordt veelal gebruikt gemaakt van de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). De theorie is ontwikkeld door de Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung en gaat uit van vier dimensies (zie tabel). Op grond hiervan worden 16 verschillende types onderscheiden.
De 4 dimensies
Dimensies | Voorkeuren |
Waaruit haal ik mijn energie? | Extraversion (buitenwereld) vs. Introversion (innerlijk) |
Hoe neem ik informatie op? | Sensing (zintuigen) vs. INtuition (ingeving) |
Hoe neem ik beslissingen? | Thinking (logica) vs. Feeling (persoonlijk) |
Hoe richt ik mijn leven in? | Judging (ordelijk) vs. Perceiving (spontaan) |
Plannen op basis van voorkeuren
Voor het vormgeven van een planning is het dus goed om inzicht te hebben in deze voorkeuren. Bijvoorbeeld, een persoon met het profiel ISTP (waarbij de I staat voor een voorkeur voor Introversion, de S voor Sensing, de T voor Thinking en de P voor Perceiving, zie tabel) gaat recht op zijn of haar doel af en wil graag tastbare, korte-termijn resultaten bereiken. Een persoon met dit profiel stopt het liefst 10 uur in een 8-urige werkdag en schenkt vaak minder aandacht en tijd aan langetermijndoelstellingen. Hij of zij doet er dan ook goed aan om eveneens een planning voor de lange termijn te maken en een prioriteitenlijst met tijdsaanduiding op te stellen.
Iemand met het profiel ENFP (zie tabel) heeft weer hele andere voorkeuren. Hij of zij creëert graag nieuwe ideeën, start met veel projecten tegelijk en maakt weinig gebruik van gestructureerde planningen. Een to-do-lijst gerangschikt volgens prioriteit zorgt dat de ENFP gestructureerd te werk gaat. Zo'n gestructureerde planning kost een ENFP bijvoorbeeld meer moeite, maar hij of zij kan leren hiermee te werken. Het is simpelweg van belang om een geschikte werkwijze te vinden.
Over de auteur:
Dit Podium-artikel is geschreven door Edwin Boom, directeur van trainingsadviesbureau Moovs.
Over het Podium:
Ook uw visie geven op ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Plaats een artikel op MT Podium. Log in opmt.nl/profiel en voeg onder 'activiteiten' uw artikel toe. Interessante bijdragen worden meegenomen in de nieuwsbrief en op home geplaatst. MT Magazine publiceert bovendien periodiek 'Het beste van MT Podium'.