Van een spreekwoordelijke server op zolder tot een van Europa’s grootste webhostingbedrijven. Het Haarlemse Ocom lukte het in 13 jaar. Met een omzet van 50 miljoen is het nu klaar voor overnames.
Het is hard gegaan met Ocom. Vier jaar geleden had het bedrijf 35 werknemers. Dat aantal heeft het nu alleen al aan vacatures. En de omzet is sinds de eerste keer dat Ocom opdook in de Deloitte Technology Fast50, de lijst van snelgroeiende techbedrijven, ook alweer vier keer over de kop gegaan. Vorig jaar kwam de omzet uit op 50 miljoen euro. Met dochter Leaseweb is Ocom een spin in het internetweb die elke seconde 800 tot 900 Gigabit verstouwt in datacenters met eigen glasvezelverbindingen. Oprichters Con Zwinkels en Laurens Rosenthal zagen al vroeg, in 1997, markt in de bouw en hosting van websites. Ze begonnen klassiek: als studenten met een servertje op zolder. Het is die eenvoud, die Zwinkels ook nu nog probeert vast te houden: “We draaien geen bedrijfskritische applicaties voor klanten; we laten gewoon de wielen draaien.”
Duitse overname
De groei was tot voor kort autonoom. In december maakte Ocom-dochter Leaseweb de eerste overname uit zijn bestaan bekend: die van het Duitse Netdirekt. Zwinkels: “We zijn maanden bezig geweest met scenario’s, hoe de acquisitie kan worden geïntegreerd. Dat kunnen we in de toekomst gebruiken voor volgende overnames.” De Duitse stap levert 2 dingen op: aansluiting op een markt met 100 miljoen gebruikers, via een club die daar al goede klanten heeft, én een vestiging vlakbij Frankfurt. “Dat is minstens zo’n belangrijk internetknooppunt als Amsterdam. Nummer 3 is Londen, dus dan weet je ook waar onze volgende acquisitie plaatsvindt, als we onze zin krijgen.”
Ook in de VS is Ocom aan de slag gegaan. Pijler onder de groei is onder meer het ‘groene’ EvoSwitch, waarmee Ocom werkt aan minder energieverbruik. Koeling gaat bijvoorbeeld grotendeels met buitenlucht, in plaats van met airco’s met compressor. En het datacenter is ook zeer efficiënt. Waar de meeste concurrenten slechts de helft van hun energie gebruiken voor het pure rekenwerk, heeft Ocom dit weten op te rekken tot bijna 80 procent.
Lees het complete interview met Ocom op www.techbusiness.nl
> Dit artikel is afkomstig uit het MT magazine. Bestel deze editie online