Herstel is zichtbaar, maar broos
De private-equitymarkt lijkt voorzichtig op te krabbelen, na een moeilijke periode. Maar het herstel is wel broos. 2009 was bepaald geen jubeljaar voor de private-equitymarkt, maar de marktvooruitzichten lijken wat verbeterd. Uit een enquête van accountantsfirma Deloitte onder Nederlandse private-equitybedrijven blijkt dat 88 procent van de ondervraagde partijen plannen heeft klaarliggen voor uitbreiding van bestaande deelnemingen met acquisities. Dat is niet zo verwonderlijk: omdat de waardering van veel bedrijven door de crisis is gedaald kunnen participatiemaatschappijen op koopjesjacht.
De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen beschouwt 2010 als een overgangsjaar voor de Nederlandse private-equitymarkt. “Licht verbeterde economische omstandigheden en verminderde onzekerheid zullen het aantal investeringen weer doen toenemen. Tevens worden weer grotere investeringen verwacht”, meldde zij afgelopen voorjaar.
Jasper van de Kerkhof, partner corporate finance binnen accounts- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers, bevestigt dit beeld. “Het herstel is nog broos, maar er is wel sprake van enige private equity-activiteit. Er zijn al diverse deals gedaan en momenteel loopt het verkoopproces voor diverse transacties.” De deals variëren van de kleinere (15 tot 25 miljoen euro ondernemingswaarde) tot mid-size market (500 miljoen euro), zoals de recente Catalpa-deal.
De crux is volgens hem in de vraag of er een continu aanbod van transacties blijft komen, bijvoorbeeld in de vorm van spin-offs bij grotere ondernemingen die zich weer op hun core business willen focussen en bedrijven die uit de portefeuilles van private equityfondsen op de markt komen. Van de Kerkhof: “De middelen zijn er om deals te doen. Het is nu nog een kwestie van vraag en aanbod bij elkaar brengen.”
Checklist: hoe kies ik een investeerder?
1. Zelfstandige investeerder of onderdeel grootbank?
2. Netwerk en expertise?
3. Branchespecifieke ervaring?
4. Zelfde visie op strategie en doelstelling bedrijf?
5. Mogelijkheden tot extra kapitaalinjecties gedurende de participatie?
6. Actieve betrokkenheid bij bedrijfsvoering?
7. Korte lijnen?
8. Prognose exitmoment?
9. Flexibiliteit in exitmoment?
10.Trackrecord: hoe verliepen eerdere participaties?
>> Dit artikel is afkomstig uit MT Finance 2010. Bestel deze MT gids online <<