Begin niet over politiek en maak geen grapjes over de Stars & Stripes. Richard Stolk (42) kent de ingrediënten van het zakendoen in de Verenigde Staten. Hij woont en werkt er inmiddels ruim vier jaar.
Clubliefde. Zo kunnen we de band van Richard Stolk met het Noorse instituut Det Norske Veritas (DNV)WERELDMANAGER
Nederlanders. Je komt ze overal in de wereld tegen. Ook in het mondiale bedrijfsleven. Elke donderdag portretteren we zo’n Hollandse manager in het buitenland.
Deze editie:
Richard Stolk
> President-ceo Amerikaanse continent van het Noorse DNV misschien nog wel het beste omschrijven. De Nederlander is al achttien jaar werkzaam voor het bedrijf en heeft nog steeds geen verhuisplannen. DNV is het Noorse equivalent van bedrijven als TNO en KEMA. Een non-for-profit organisatie met wereldwijd 9.000 medewerkers. Het richt zich helemaal op het auditeren en certificeren van bedrijven op het gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu. Aanvankelijk gefocust op de maritieme sector, maar inmiddels wereldwijd actief in tal van werkvelden. De financiële sector uitgezonderd dan.
Stolk: “Ik ben op mijn 24e begonnen als auditor op het kantoor in Rotterdam. In die rol licht je bedrijven door. Vergelijk het wat dat betreft met een accountant van Deloitte. Die richt zich op de financiële aspecten, wij kijken meer naar de operationele processen van het bedrijf. Binnen het bedrijf waren marketing en sales vijftien jaar geleden nog een ondergeschoven kindje. Omdat mijn interesse daar lag, heb ik dit destijds opgepakt. Met succes blijkbaar, want later ben ik gevraagd om Country Manager voor heel DNV Benelux te worden. Mijn eerste échte internationale ervaring als manager was aan de andere kant van de Noordzee. Vanaf 2005 heb ik twee jaar lang dezelfde kar getrokken in Londen voor onze vestigingen in Engeland.”
Business Assurance activiteiten
Na de Noordzee volgt in 2007 ook de oversteek over de Atlantische oceaan. Stolk wordt gevraagd om vanuit Texas de zogeheten Business Assurance activiteiten voor het hele Amerikaanse continent te gaan leiden. Dat betekent de verantwoordelijkheid voor ruim tweehonderd mensen en vierhonderd freelancers, verspreid over tien kantoren in zes verschillende landen. Van Canada tot Argentinië. Het hele gezin gaat mee. “Ik was van oudsher al Amerika-gek. Voor mij was het niet zo moeilijk om ja te zeggen. Gelukkig zag mijn vrouw het avontuur ook zitten. Onze kinderen, toen nog 2en 5, konden gelukkig snel aarden hier. Ze zitten inmiddels allebei op een gewone publieke school en hebben Amerikaanse vriendjes en vriendinnetjes. We merken inmiddels wel dat hun Nederlandse taal er iets onder begint te lijden.”
Enschede van de Verenigde Staten
Als president-ceo van de Amerikaanse divisie, reist Stolk nog steeds met grote regelmaat. De ene keer 3 vragen aan de wereldmanager
Terug naar Nederland?
Over twee jaar zie ik ons weer terugkomen. In ieder geval naar Europa. Die wens komt overigens vooral van de andere leden van het gezin, zelf zou ik hier langer kunnen leven.
Voor het laatst boos geworden?
Echt boos is lang geleden. Wel teleurgesteld. Ik blijf aan het team denken en een scheldende coach langs de kant helpt ook niet altijd. Amerikanen hebben ook van nature een winnersmentaliteit. En een gevleugelde uitspraak hier van NASA in Houston is 'failure is not an option'.
Ergernis op het werk
Het teveel in hokjes denken. 'Eeverybody has its own position and sticks with it'. Dat komt vanwege de angst op negatieve consequenties als het fout gaat.
voor directievergaderingen naar het hoofdkantoor in Noorwegen, een andere keer voor overleg met zijn countrymanagers in Zuid-Amerika. Uitvalsbasis is Houston, Texas. Staat van olie en cowboys. Middenin het conservatie hart van de Verenigde Staten. De sfeer op kantoor is volgens Stolk dan ook niet te vergelijken met de Wall Street-achtige taferelen van haastige zakenlui die we in Europa op de televisie krijgen voorgeschoteld. “Het verschilt in dit land enorm waar je zit. Houston, toch de vierde stad van het land, is in dynamiek niet te vergelijken met bijvoorbeeld New York. Je kunt stellen dat ik in het Enschede van de Verenigde Staten zit. Groot verschil met Nederland is dat je eerst met iemand een vertrouwensband moet opbouwen voordat je echt een mening loskrijgt. Ook zijn Amerikanen veel individualistischer ingesteld en komen ze graag voor zichzelf op. DNV is van oorsprong een Noors bedrijf. Meer nog dan in Nederland is de instelling daardoor sociaal. Zo van: vertrouw maar op ons, dan zorgen we goed voor jou. Je wordt niet zo snel ontslagen, maar krijgt na goed presteren ook niet meteen promotie of een vette bonus. Dat botst wel eens met de Amerikaanse mentaliteit. Hier willen medewerkers al snel meer geld. Ook roteren ze sneller van baan. Daardoor is het moeilijker om langere relaties op te bouwen met vaste contactpersonen bij je klanten. Onderhandelen gaat echt op prijs en product. Wat wij in Nederland kennen als ‘we doen al zo lang zaken met elkaar’ telt hier veel minder.”
Inburgeren in Amerika
Bereid je goed voor en verdiep je in de culturen en gewoontes van de Amerikanen. Dat is de boodschap die Stolk meegeeft aan Nederlandse managers die ook de overstap wagen naar de Verenigde Staten. “Amerikanen hebben toch een soort van suprematie-gevoel. Komt een Europeaan ons leiding geven? Kunnen wij dat niet zelf dan? Mijn voordeel was dat ik al voor aankomst veel over het land wist.Met name over de cultuur en levensstijl. Ik heb in Nederland tijdens mijn studiejaren een American Football club opgericht in Zwijndrecht en wist dus alles van het spelletje. Ik kende het belang ervan. Dat helpt met het inburgeren en levert je al snel krediet op.” Daarnaast is het volgens Stolk zaak om vooral niet de spot te drijven met diepgewortelde Amerikaanse tradities. “Roep vooral geen gekke dingen over militairen of de vlag. Die zijn heilig verklaard. Mijn kinderen moeten op school bijvoorbeeld dagelijks met de hand op hun hart trouw beloven aan de Texaanse vlag. Dan kun je twee dingen doen: je roept dat het belachelijk is of je gaat er in mee. Ik zou voor dat laatste gaan. Ander zien mensen je hier als domme Europeaan en krijg je het heel moeilijk."
> Bekijk alle Wereldmanagers