Adviesbureau McKinsey vroeg een aantal CEO’s naar hun leeslijst deze zomer. We geven een selectie:
Jamie Dimon (CEO JP Morgen Chase)
Jamie Dimon, CEO van JP Morgan Chase ligt deze zomer aan het zwembad met Sapiens, a brief history of humankind van Yuval Noah Harari. Dimon is niet de enige die het boek aanraadt. Ook Bill Gates is een fan. Lees hier zijn recensie.
Drew Houston (CEO Dropbox)
Voor Drew Houston, CEO van Dropbox staan er twee klassiekers op de lijst. Sam Walton, Made in America, de autobiografie van de oprichter van Wal-Mart en Zen and the art of motorcycle maintenance, an enquiry into values van psycholoog Robert Pirsig. Het derde boek op zijn lijstje is The distracted mind, ancient brains in a high-tech world van neuroloog Adam Gazalley en psycholoog Larry Rosen.
Andrew Liveris (CEO Dow Chemical Company)
Andrew Liveris, van the Dow Chemical Company heeft in zijn koffer Thrive, the third metric to redefining success and creating a life of wellbeing, wisdom and wonder van Ariana Huffington. Daarnaast staan Sympathizer van Viet Thanh Ngyuen en Quantum Spy van David Ignatius op zijn lijst.
Bill Gates (ex-CEO Microsoft)
En tot slot heeft Bill Gates, ex-CEO van Microsoft nog een aantal tips voor ons. Op zijn blog Gatesnotes.com geeft hij een aantal boeken die we deze zomer moeten lezen. Dit jaar heeft hij er bij het samenstellen van de lijst over nagedacht of het wel goed materiaal is voor aan het strand. Het zijn boeken die hem hebben doen nadenken of waar hij heel erg om moest lachen. Boeken die hij noemt zijn onder meer Hyperbole and a half, van Allie Brosh (moest hij zo hard om lachen dat hij hele passages aan Melinda voorlas), What If van Randall Munroe (serieuze wetenschappelijke antwoorden op bizarre vragen en Magic of Reality van Richard Dawkins.
Science Fiction
Het kan ook een goed idee zijn om er eens een science fiction boek bij te pakken. Zo betoogt de Harvard Business Review. Science fiction is meer dan alleen maar ruimteschepen en aliens, het presenteert plausibele alternatieve realiteiten en confronteert ons niet alleen met wat we denken, maar ook hoe we denken en waarom we het denken. Het genre toont hoe fragiel de status quo is en hoe maakbaar de toekomst kan zijn. Door science fiction te lezen worden we gedwongen om buiten de kaders te denken over problemen in onze huidige samenleving.