Jan de Ruiter staat bekend om zijn eerlijkheid. Zijn motto ‘principes moet je niet te veel hebben, maar degene die je hebt, moet je wel naleven’, maakt hem zowel gevreesd als geliefd.
Die eerlijkheid en de kunst om beslissingen aan de keukentafel door te hakken, bracht De Ruiter eind jaren negentig bij de inmiddels overleden Dik Wessels, oprichter van het bouwbedrijf VolkerWessels. De Ruiter was een van de bankiers die meehielp om de internetprovider World Online van Nina Brink naar de beurs te brengen. Dik Wessels was een van de investeerders. Beide mannen konden het naar verluidt direct met elkaar vinden.
Aandelen
De Ruiter begon zijn carrière na een opleiding bedrijfsadministratie bij ABN Amro, waar hij aandelen verkocht aan beleggers. In 15 jaar werkte hij zich op tot hoogste dealmaker. Nadat ABN deze divisie afdroeg aan Royal Bank of Scotland, verhuisde De Ruiter mee. Naar eigen zeggen zag hij al snel dat de verkoop aan RBS een fout was, maar hij bleef volhouden. Uiteindelijk zag de Londense bank geen heil meer in buitenlandse zakelijke activiteiten en vertrok De Ruiter naar VolkerWessels. Eerst als adviseur, sinds maart 2017 als CEO.
De wereld waar hij vandaan kwam en de wereld waarin hij kwam te werken, verschillen niet heel veel van elkaar, aldus De Ruiter in een interview met De Telegraaf. ‘Ik heb 28 jaar van buiten naar binnen gekeken. Als bankier heb ik de sector goed leren kennen. Dit bestuur is complementair. Ik heb inderdaad een heel andere ervaring, maar risicomanagement bij een bouwbedrijf is niet heel anders dan in de wereld waar ik vandaan kom.’
Beursgang
De komst van De Ruiter werd tegelijkertijd aangekondigd met de tweede beursgang van het bouwbedrijf. De eerste keer verliep redelijk geleidelijk: in 1990 nam bouwbedrijf Wessels het kleinere, maar beursgenoteerde IBB Kondor over en ging daarmee automatisch naar de beurs. In 2003 kwam het bedrijf terug in private handen.
Sinds 2012 is het bouwbedrijf weer in familiehanden: Dik Wessels, zijn dochter en schoonzoons kochten een meerderheidsaandeel, na terugkoop van het belang van private-equitybedrijf CVC. Ondanks dat de beursexit door sommigen gezien wordt als een mislukking, ziet De Ruiter liever de voordelen: ‘Wat CVC gebracht heeft is focus op interne processen, contractmanagement, cashgeneratie. Dit bedrijf is onder CVC veel strakker geworden.’
Omzet
De werkzaamheden van het bedrijf bestaan niet uit grote bouwprojecten, maar voor 80 procent uit kleinere zaken als fietspaden, stoplichten en rotondes. In totaal gaat het om 25.000 projecten voor circa 7.000 klanten per jaar, met een omzet van 5,5 miljard euro in 2016, een winsttoename van zo’n 20 procent.
Dochterbedrijf Visser & Smit Hanab, dat zich richt op water, energie en chemie, neemt nu Joulz Energy Solutions over van netbeheerder Stedin. Het bedrijf is marktleider in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van complexe midden- en hoogspanningsinfrastructuur, heeft 160 medewerkers en een omzet van 160 miljoen euro. Met de overname kan Visser & Smit Hanab beter inspelen op de toegenomen vraag naar elektrificatie van de omgeving. Deze is ontstaan door de duurzame energietransitie.