Yoram Schwarz
Goudhaantje in: 2018
Is: Directeur bij Movir
‘Voordat ik in het bedrijfsleven terechtkwam, werkte ik voor de Europese Unie aan het buitenlands beleid voor de problemen in het Midden-Oosten. Dan werk je hard aan een oplossing die terechtkomt in een mooi rapport waar de parlementariërs al dan niet een besluit over nemen, en dan belandt het in de la. Dat wilde ik niet meer.
Ik krijg energie van vaststellen welke richting iets uit moet, maar dan wil ik het ook uitvoeren. Toen ik merkte dat daar mijn kracht ligt, ben ik me gaan richten op functies waarin je een probleem in kaart brengt, samen nadenkt over de oplossingsrichting, en daarna die oplossingen ook realiseert. Die combinatie vond ik bij ING, en later bij NN en Movir.
Als directeur van Movir heb ik korte lijnen met de mensen die er werken. Dat vind ik prettig. We doen het echt samen, zoals in een voetbalteam waarin je elkaars kwaliteiten aanvult. Ik geloof ook niet dat je plannen in je eentje achter je bureau moet bedenken. Goede plannen komen pas na interactie en dialoog tot stand. Als je anderen al bij de planfase betrekt, kunnen ze de plannen ook veel beter uitvoeren. Op een gegeven moment is het dan een kwestie van ervoor gaan. Ik geloof niet in een 100% perfect plan. Belangrijker vind ik eigenaarschap, en dat mensen ervoor willen gaan.
Het liefst wil ik in de executie gewoon tempo maken, maar soms moet je zelf ook een stap naar achter doen. Ik moet erop letten dat ik enerzijds duw, maar anderzijds op tijd terugkijk of alles nog goed gaat. Dat is denk ik het moeilijkste van dit werk.
Elke dag probeer ik mezelf en de manier waarop ik werk te verbeteren. Zo leerde ik dat je niet alleen moet luisteren naar je mensen, maar soms ook duidelijk moet zeggen: “Dit gaan we doen.” Dus niet alleen zorgen voor wat iemand nodig heeft om in zijn kracht te staan, maar ook duidelijk maken wat we verwachten dat er uiteindelijk wordt gerealiseerd. Dan word je samen effectiever.’
Over de Goudhaantjes
Goudhaantjes zijn jonger dan 45 jaar, hebben al een bliksemcarrière achter de rug en rammelen nu ongeduldig aan de poorten van de wereldwijde bestuurskamers. Vanaf dit jaar hebben we een nieuwe aanpak met de Goudhaantjes. Goudhaan ben je voor het leven, maar je staat maar een keer in de lijst.
De lijst van 2018 is hier terug te vinden. Lees via deze link de keerpunten van de andere Goudhaantjes.