Per land en etniciteit verschilt hoe groot het probleem is, maar een ding staat vast: in bijna alle landen ter wereld verdienen mannen meer dan vrouwen voor hetzelfde werk. Mocht je nog steeds denken dat het een mythe is, dan heeft NYT-journalist Maya Salam een fijne boodschap voor je:
If I had a nickel for every time someone told me, “The gender pay gap is a myth,” I may have made back the income I’ve lost over the years for being a woman.
Een veelgehoord argument in deze discussie is dat vrouwen niet goed zijn in onderhandelen en daarom minder verdienen. Waar vrouwen ‘nee’ op hun vraag zien als een afwijzing, zouden mannen dat zien als het begin van de onderhandeling. Maar zo simpel is het niet, stelt professor Laura Kray, aan de Amerikaanse Universiteit Berkeley gespecialiseerd in gender en onderhandelingstechnieken. ‘Dat legt niet alleen de nadruk op de vrouwen in plaats van het daadwerkelijke probleem, maar benadrukt ook stereotypes die wellicht niet waar zijn’, stelt Kray in het kader van Equal Pay Day.
‘Het is een feit dat mensen die beter zijn in onderhandelen meer krijgen dan degenen die dat niet doen, maar het is geen vrouwenprobleem – tweederde van de mannen onderhandelen ook weinig’, stelt Kray. In plaats daarvan besloot Kray in de historie te duiken van onderzoek, om tot de kern van het probleem te komen.
Teamgrootte
Recentelijk vond ze een nieuwe factor die de salarissen uit elkaar drijft: de grootte van het team waar je leiding aan geeft. Mannen worden over het algemeen vaker op grotere teams gezet dan vrouwen met dezelfde kwaliteiten, waardoor ze dus meer betalen.
Het probleem ligt dus veel dieper dan onderhandeling, wil Kray maar zeggen. ‘Natuurlijk is het logisch dat je meer verdient als je een groter team leidt, maar de reden dat je dat grotere team krijgt in plaats van je vrouwelijke collega is dat niet per se.’
Kray deed onderzoek naar die onderliggende motieven om mannen grotere teams te laten leiden. Een groot onderzoek onder 2000 alumni van Berkeley die inmiddels meer dan twee jaar werkzaam zijn, leerde dat zowel mannen als vrouwen grote teams willen leiden. Mannelijke kenmerken als assertiviteit, agressiviteit en veeleisend zijn werden eerder aan leiders van grote groepen toebedeeld. Eigenschappen die vaak – op basis van een vooroordeel – aan vrouwen worden toegekend pasten volgens de alumni beter bij kleine teams: geduld, vriendelijkheid en netheid.
Vragen
Een ander vooroordeel over vrouwen is dat ze überhaupt niet vragen om meer salaris, terwijl mannen dat wel doen. Kray verwijst naar een studie van McKinsey uit 2017 waarin aan 70.000 correspondenten uit 222 bedrijven gevraagd werd of zij onderhandeld hadden voor een promotie. De resultaten verschilden nauwelijks tussen mannen en vrouwen, wel tussen etniciteiten.
Kray deed daarop onderzoek onder de MBA-studenten van haar eigen universiteit. Onder de 346 studenten die ze onderzocht, bleken vrouwen vrijwel identieke basissalarissen te vragen. In een ander paper uit 2014 keek Kray naar onderhandelingsoefeningen die uitgevoerd werden door 298 MBA-studenten. Als een man tegenover een vrouw kwam te zitten, loog hij in 24 procent van de gevallen. Zat hij tegenover een man, dan was dat 3,4 procent.
Kray beargumenteert dat vrouwen als minder competent en goedgeloviger worden gezien dan mannen, waardoor ze makkelijker voorgelogen worden. ‘Het gaat dus niet om het onderhandelen door vrouwen’, benadrukt ze nogmaals.
Wat kunnen vrouwen dan wel zelf doen om de loonkloof te verkleinen? Kray adviseert hen om in een onderhandeling niet alleen naar het salaris en de bonus te kijken, maar ook naar de grootte van je team. ‘Vooral om de lange termijn kan dit een groot verschil maken als je meer wilt verdienen.’