Nu Amazon-oprichter en -ceo Jeff Bezos op 5 juli een stap terug doet bij zijn bedrijf, zijn alle ogen gericht op de aanstaande ceo Andy Jassy. De 53-jarige Amazon-veteraan (geschat vermogen: 440 miljoen dollar) werkt al sinds 1997 bij het bedrijf. Jassy speelde een prominente rol bij het laten groeien van de cloud-tak Amazon Web Services, waar hij sinds 2016 ceo voor is. Dat Jassy zijn baas zou opvolgen als bestuursvoorzitter, lag voor de hand. De andere kanshebber, ceo Jeff Wilke van Amazons consumententak, liet al afgelopen zomer weten dat hij dit jaar zou afzwaaien als ceo.
Experimenteerdrift
Met Jassy als nieuwe ceo kiest Amazon voor een bestuursvoorzitter die net als Bezos lijkt te geloven in het continu opnieuw uitvinden van je bedrijf, iets waar Amazon groot mee geworden is. Experimenteren zit in de cultuur van Amazon Web Services, zei Jassy al eens tegen Fast Company: ‘We willen een zo hoog mogelijke experimenteersnelheid per unit hebben zonder tijd te verspillen aan dingen waarvan we denken dat ze geen kans hebben.’ Alhoewel Jassy jaren in de luwte opereerde, lijkt hij de laatste jaren wat meer op de voorgrond te treden. Zo sprak hij meermaals tijdens het Amazon-evenement re:Invent conference.
Jassy groeide op in Scarsdale, een voorstad van New York City. Zijn vader was partner bij een advocatenkantoor en Jassy moet al van jongs af aan een drive hebben gevoeld om ook succesvol te worden. Na de middelbare school ging hij naar het Harvard College in Massachusetts, een prestigieuze Ivy League-universiteit waar hij cum laude afstudeerde. Hierna werkte hij vijf jaar als projectmanager bij MBI, een concern dat handelt in verzamelobjecten. Hij vond het een geweldige zakelijke ervaring, blikte Jassy er later op terug tegen de Financial Times, al was hij verre van geïnteresseerd in het product dat MBI verkocht.
Nadat Jassy vervolgens zijn MBA volgde aan de Harvard Business School, sloot hij zich in 1997 aan bij Amazon. De New Yorker moest er wel voor verhuizen naar de West-Amerikaanse stad Seattle, waar Amazon zetelt. Het e-commercebedrijf was in 1997 drie jaar oud en ging dat jaar de beurs op. Jassy kon er aan de slag als marketingmanager, een rol die hem niet volledig nieuw was. Tijdens zijn studententijd aan het Harvard College had hij al werkervaring opgedaan als advertentiemanager voor de prestigieuze studentenkrant The Harvard Crimson. Jassy kon van alles verkopen, zo bleek. In 2001 gaf hij bijvoorbeeld leiding aan de muziekdivisie van het e-commercebedrijf. In een interview met Billboard uit die tijd promootte hij een set met jazz-cd’s met de woorden: ‘Er zijn maar weinig mensen die in een unieke positie verkeren om de cd’s, de video- en dvd-boxsets en boeken net zo goed te verkopen als wij.’
Schaduwadviseur
De eerste ontmoeting tussen Bezos en Jassy moet ronduit ongemakkelijk zijn geweest. Tijdens een kayaktochtje op een personeelsfeestje sloeg Jassy zijn baas naar verluidt per ongeluk met een peddel in het gezicht. Bezos kon kennelijk wel tegen een stootje en de jaren erop zouden hij en Jassy steeds inniger samenwerken. Sterker nog, Jassy groeide uit tot Bezos’ schaduwadviseur, die bij alle vergaderingen van de topman aanwezig was. Met Jassy aan zijn zijde dacht Bezos een goede controleur te hebben. De BMA-afgestudeerde New Yorker staat er binnen Amazon dan ook om bekend uiterst gedetailleerd te werk te gaan. Zo zei Jassy eens tegen Fast Company: ‘Een van de fouten die leiders soms maken, is dat ze te ver verwijderd raken van de details van het bedrijf.’
Een van de fouten die leiders soms maken, is dat ze te ver verwijderd raken van de details van het bedrijf
Omdat Bezos er een sport van maakt voor de troepen uit te lopen, besloot hij begin jaren ’00 dat het goed was om een eigen divisie voor web- en cloud-diensten te creëren. Wellicht zou Amazon in de toekomst als hostingprovider kunnen optreden voor andere bedrijven. In 2003 stelde de Amazon-ceo de toen 35-jarige Jassy aan als chef de campagne van deze tak, die de naam Amazon Web Services kreeg toebedeeld. Jassy dook in de details en kwam er al snel achter dat de techniek van Amazon nog verre van ideaal was. Na jaren van experimenten kreeg hij het systeem zo verbeterd dat Jassy er de markt mee op kon. Amazon Web Services groeide uit tot de ultieme melkkoe van het technologiebedrijf. Afgelopen jaar was de divisie goed voor 63 procent van de inkomsten van Amazon, dat inmiddels marktleider is in de cloud-markt. Analytici verwachten dat Amazon Web Services dit jaar een omzet van 50 miljard dollar zal maken.
Progressieve ceo
Met Jassy als nieuwe ceo kiest Amazon voor een topman die het geregeld progressief uit de hoek komt. Zo is hij een uitgesproken voorstander van de Amerikaanse Black Lives Matter-activisten en nam hij het meermaals op voor de zogenoemde LGBTQ-beweging. Afgelopen jaar sprak Jassy zich op Twitter verontwaardigd uit over de zaak rondom de Afro-Amerikaanse vrouw Breonna Taylor, die door de politie werd doodgeschoten. ‘Als je de politie niet verantwoordelijk houdt voor het vermoorden van zwarte mensen, zullen we nooit gerechtigheid en verandering hebben, of het land zijn dat we nastreven (en beweren) te zijn’, schreef hij er indertijd over.
Toch lijkt ook Jassy zijn zakenhanden niet in onschuld te wassen. Onder zijn leiding besloot Amazon Web Services onder meer de banden met de fossiele industrie aan te halen.
De zich progressief presenterende zakenman zal bovendien straks leidinggeven aan een bedrijf dat laaggeplaatste – veelal Afro-Amerikaanse – medewerkers al jaren tegenwerkt in het vormen van een vakbond. Het zal dan ook interessant zijn om te zien of Amazon onder het bewind van Jassy een progressievere koers zal varen of het ideologisch zal houden bij – vloeken in de Amazon-kerk – business as usual.
Fotografie: JD Lasica.